Partea superioară, talpa, tocul … anatomia încălțămintei?

2 min.

Termenul „încălțăminte” ascunde în sine o mulțime de modele diferite: botine, cizme, sandale, tocuri înalte și adidași. Fiecare dintre acestea are propriile sale caracteristici, dar au în comun mai multe elemente – de exemplu partea superioară sau talpa. Ești curios, ce alte părți ale încălțămintei există? Te invităm să citești articolul nostru de mai jos.

Cum și din ce este confecționată încălțămintea afectează foarte mult calitatea, rezistența și aspectul acesteia.

Anatomia încălțămintei – cele mai importante elemente

Una dintre cele mai importante părți care influențează aspectul încălțămintei este partea superioară (carâmbul). Mai simplu spus, este elementul care acoperă partea superioară a piciorului, iar în cazul pantofilor mai înalți – de asemenea glezna sau gambele. Partea superioară a încălțămintei este cel mai adesea confecționată din piele naturală (netedă, piele întoarsă sau nubuc), piele ecologică sau materiale textile și sintetice.

Celălalt element de bază al pantofului este, desigur, talpa. Este concepută pentru a izola piciorul de pământ și ar trebui să intre în contact cu acesta pe întreaga suprafață, cu excepția tocului. Talpa confecționată de obicei din piele sau alte materiale, în funcție de scopul încălțămintei, este foarte importantă în cazul încălțămintei sport.

Ce afectează confortul și durabilitatea?

Și din moment ce am menționat deja tocul, merită să subliniem și faptul că – chiar și cel mic – este un element important în construcția pantofilor pentru femei și bărbați. Acesta este situat în partea din spate a pantofului, sub călcâi. Poate să formeze un întreg cu talpa sau poate fi atașat de aceasta. Tocul se termină uneori cu flecul. Este un element ce poate fi înlocuit, cu o grosime de câțiva milimetri, mai rezistent la deteriorare și proiectat să reducă la minimum riscul de alunecare.

Atenție!

Nu uita să verifici în mod regulat starea flecurilor. Dacă se uzează, se recomandă înlocuirea acestora.

În interiorul încălțămintei se află căptușeala. Înconjoară piciorul din partea de sus și lateral, împiedicând alunecarea în aceste locuri. De asemenea, are rolul de protecție împotriva urmelor imprimate de către cusăturile care leagă celelalte componente ale încălțămintei. Branțul aderă direct la picior. Acesta îndeplinește funcții similare ca și căptușeala, dar este confecționat din materiale mai moi pentru a oferi piciorului un confort adecvat.

Anatomia încălțămintei – partea superioară

Știi deja ce este partea superioară a pantofului, unde se află și din ce poate fi confecționată. Totuși, această parte constă din mai multe elemente. Acestea sunt următoarele:

11903
11904

Pantofii oxfords – de exemplu de la Boss – sunt un exemplu de încălțăminte cu partea superioară închisă / pantofii derby – de exemplu de la Tommy Hilfiger – sunt caracterizați printr-o partea superioară deschisă.

Alte componente ale încălțămintei

Dacă săpăm mai adânc în construcția încălțămintei, vom găsi elemente mai puțin vizibile la prima vedere. Un exemplu este glencul, care este un fel de „schelet” al pantofului. Este situat între căptușeală și talpă. Are rolul de a asigura rigiditatea adecvată și stabilitatea încălțămintei. Un alt element al construcției pantofului este rama, adică o margine în jurul părților laterale ale tălpii. Sarcina sa este de a proteja încălțămintea împotriva deteriorării și a pătrunderii umidității în pantof.

Știi deja care sunt componentele încălțămintei? – acum este timpul să descoperi mai multe și despre diversele modele de încălțăminte. Pe blogul nostru vei găsi articole inclusiv despre modelele sport și pantofi pentru femei.

Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.
Îți recomandăm
Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
ghiozdan dama, adidasi negri, air force, incaltaminte copii, alexander mcqueen adidasi, vans, air max, adidasi dama firma