MID SEASON SALE! Până la -30% reducere VEZI MAI MULT


Moda anilor ’80 – Inspirație pentru ținute moderne în stil disco

Moda anilor ’80 avea un farmec aparte. Anii ’80 au reprezentat o perioadă foarte agitată din punct de vedere al evenimentelor politice și sociale, iar asta s-a reflectat foarte clar și în stilul de viață și în ținutele purtate. De altfel, moda de atunci a fost, înainte de toate, o formă de eliberare, de revoltă, singura posibilă în anumite țări – inclusiv în România – într-o perioadă în care nu aveai voie să fii diferit și să te exprimi liber.

Poate de aceea, moda anilor ’80 exprimă extravaganță, revoltă și putere. În această perioadă au apărut hainele mulate, paietele, pasiunea pentru brandurile de lux, machiajul strident, coafurile supradimensionate și hainele unisex (adidași, pantaloni, jachete). Culoarea, strălucirea, excesul au devenit regula de bază, dar, desigur, existau și alte tendințe, ceva mai „cuminți”, astfel încât oricine putea alege ceea ce i se potrivea.

MSS

Ținutele din anii ’80 revin acum la modă, în special anumite outfituri în stil disco. Înainte de a-ți propune câteva combinații moderne inspirate din moda acelei perioade, ar fi bine să analizăm cum era moda anilor ’80 în România, dar și în lume.

Muzica anilor ’80 a adus în lumina reflectoarelor vedete precum Madonna, Cyndi Lauper și Whitney Houston, care sunt și acum cunoscute și apreciate. Lor li s-au alăturat actrițe și fotomodele celebre, care au lansat adevărate trenduri în materie de stil vestimentar – Brooke Shields, Jane Fonda, Cindy Crawford, Julia Roberts sunt doar câteva dintre numele asociate cu moda anilor ’80.

Fiind atât de complexă, moda acestei perioade este dificil de caracterizat, pentru că are foarte multe elemente diferite. Totuși, putem nota câteva aspecte care sunt specifice acestei perioade:

  1. Hainele supradimensionate: erau la modă costumele și jachetele cu umeri supradimensionați, care sugerau puterea și independența femeilor care le purtau.

14546

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/model-arhitectura-haine-imbracaminte-4937206/

  1. Culoare, foarte multă culoare, atât în materie de haine și accesorii, cât și în privința machiajului: fardul de ochi verde sau galben, mascara albastru, rujul mov erau regula, nu excepția

  2. Hainele unisex: se purtau în special cele inspirate din moda sport (adidași, trening)

  3. Accesoriile extravagante, care ieșeau cât mai mult în evidență: apar paietele, specifice modei disco și hainele în culori neon

  4. Hainele din denim sunt la mare căutare, la fel și blugii rupți sau prespălați.

Deși asociem moda anilor ’80 în principal cu stilul disco (paiete, haine lucioase, în culori stridente, machiaj extravagant, pantaloni mulați și lucioși), în această perioadă au fost în vogă mai multe stilul muzicale, care au inspirat, la rândul lor, tendințe diferite în materie de modă:

14547

Sursa foto:

  1. Stilul hip-hop (la modă și acum): era caracterizat de haine supradimensionate, foarte largi, pantofi sneakers, jachete cu glugă, lanțuri de aur voluminoase, cu pietre prețioase, șepci, trening, jeanși cu turul lăsat. Cu siguranță recunoști aceste elemente și în stilul vestimentar al vedetelor hip-hop de astăzi. Diferența este că acum aceste haine sunt foarte scumpe, produse de branduri celebre, iar moda hip-hop nu mai are legătură cu originile sale modeste, care aminteau de „băieții răi” din cartierele sărace.

  2. Stilul rock și punk: este un stil prin definiție rebel, menit să șocheze. Întâlnim și acum aceste elemente vestimentare: geci de piele cu multe aplicații, blugi rupți, tricouri cu formația preferată sau cu diferite mesaje imprimate, bocanci, păr colorat strident, machiaj extravagant, accesorii glam (cercei supradimensionați, piercing). Inclusiv bărbații au început să recurgă la anumite proceduri de machiaj (vopsirea unghiilor, a părului, folosirea rujului) și la purtarea unor elemente asociate până atunci cu feminitatea (părul lung, hainele mulate), tot ca formă de revoltă față de regulile nescrise ale societății.

14548

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/model-camera-incapere-stil-1445468/

  1. Stilul sport: tot acum vine la modă stilul sport, care pune accentul pe confort și simplitate. Se poartă bandane, adidași, colanți, pantaloni sport foarte scurți, jachete supradimensionate, haine cu logo foarte vizibil pe piept. De altfel, acum începe să se manifeste o adevărată obsesie pentru hainele de marcă și logo-urile caselor de modă celebre. Putem vorbi, pentru prima dată, despre logomanie.

14549

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pantofi-estompare-ince-o-are-logo-1478442/

  1. Stilul Preppy: apărut în această perioadă, stilul Preppy este o emblemă a modei anilor ’80 la bărbați. A fost adoptat de cei bogați, care își doreau o ținută elegantă, ceva mai cuminte, dar totodată modernă. Stilul pune accent pe purtarea de tricouri polo în nuanțe pastelate, pantaloni chinos și boat shoes. Desigur, se poartă în continuare cămășile și puloverele, care sunt considerate mai chic dacă sunt ținute în jurul umerilor. Modelele sunt discrete, iar culorile simple, pastelate.

Din păcate, părinții noștri nu s-au putut bucura cu adevărat de libertatea modei anilor ’80. În România, această perioadă a fost caracterizată prin austeritate și lipsa accesului la bunuri de bază, inclusiv la haine. De aceea, era greu să găsești ținute moderne, inspirate din moda occidentală, care era și ea blamată, ca orice element provenit din vest.

Totuși, au existat și la noi „portițe” de libertate din punct de vedere vestimentar. A apărut și în România stilul rock, dar tinerii cu plete, „rebeli”, erau tunși cu forța la școală sau la facultate, când îi vedea profesorul. Hainele în stil rock nu erau ușor de găsit.

Pentru că nu găseau blugi gata tăiați, românii inventivi își tăiau singuri blugii și îi frecau cu o piatră ponce, ca să pară cât mai uzați. Mesajele de pe tricouri erau deseori scrise cu pixul sau cu carioca, pentru că în magazine nu existau tricouri cu texte imprimate. Prin urmare, era mai greu să fii la modă, dar nu imposibil.

Și în România se purtau în anii ’80 rochiile cu paiete, fustele scurte, bluzele decoltate cât mai sexy, părul tapat și machiajul mai strident.

14550

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-expresie-faciala-eveniment-3394217/

Stilul sport era ceva mai ușor de adoptat, dar hainele și încălțămintea nu erau de la branduri celebre, deși românii visau să poată purta treninguri cu dungă și pantofi marca Adidas.

Cel mai în vogă stil vestimentar în România anilor ’80 era reprezentat de costumele cu umeri supradimensionați și cu epoleți. De asemenea, colanții, ochelarii de soare, puloverele, jachetele și pălăriile supradimensionate erau la modă și relativ ușor de găsit prin magazine.

După cum am precizat deja în articol, moda anilor ’80 include foarte multe stiluri diferite și, desigur, o gamă variată de accesorii și piese vestimentare. Din acestea însă, putem remarca relativ ușor câteva outfituri care pot fi considerate embleme ale modei din acei ani.

14551

Sursa foto:

Costumele cu umeri supradimensionați

Epoleții sau bureții cusuți sub umerii sacourilor, pentru a-i face să pară mai voluminoși, erau la mare căutare. În special femeile preferau acest stil – numit și power suit – care le făcea să pară masive, puternice, dar le scotea în evidență și talia, mai ales dacă era marcată cu o centură sau o curea mai lată. Umerii supradimensionați erau esențiali la orice costum (cu fustă sau pantaloni), fiind considerați un simbol al eleganței și independenței feminine.

Desigur, acest stil a fost adoptat și de către bărbați, dar epoleții erau mai vizibili în cazul femeilor, mai ales dacă erau minione, pentru că le confereau o siluetă destul de ciudată, foarte voluminoasă în partea de sus. Umerii masivi sau bufanți erau folosiți la sacouri, dar și la paltoane, pardesie sau alte jachete cu o croială elegantă.

Rochiile cu paiete

Moda anilor ’80 se baza foarte mult și pe rochii stridente, cu paiete sau lucioase, în culori aprinse, neon. De altfel, aceste rochii pot fi considerate emblema modei disco și au fost în tendințe foarte mulți ani. Ideale mai ales la discotecă sau la diferite ocazii, deoarece ieșeau automat în evidență, rochiile cu paiete mergeau de minune alături de o coafură rebelă, cu păr tapat și un machiaj extravagant.

De obicei, rochiile cu paiete erau scurte, mulate și decoltate, pentru a scoate în evidență formele corpului. O pereche de cercei statement și un colier erau accesorii de bază pentru o ținută de seară care includea rochie cu paiete. Culorile preferate pentru aceste rochii erau, de obicei, cele glamour – auriu sau argintiu – dar erau apreciate și culorile aprinse.

14552

Tricourile cu sloganuri

În anii ’80 se purtau foarte multe tricourile cu diferite mesaje imprimate. De cele mai multe ori, erau sloganuri cu o conotație politică, dar au fost la modă și tricourile cu texte inspirate din diferite melodii celebre, care promovau o anumită trupă. Aceste sloganuri au rămas mult timp în vogă, iar jachetele sau tricourile de acest fel se găsesc chiar și acum în magazine.

Desigur, în 2020 poți să imprimi, la comandă, mesajul, fotografia sau sloganul dorit de tine pe tricou sau pe hanorac. Acest lucru era ceva mai dificil în anii ’80, dar se putea face, totuși, prin mesajele scrise cu pixul sau carioca.

Hainele cu sloganuri au reprezentat dintotdeauna un mod prin care persoana care le poartă își arată interesul pentru un anumit stil muzical, o formație, un concept filozofic sau politic.

Pentru că multe tendințe din moda anilor ’80 sunt în vogă și acum, îți prezentăm în continuare câteva sugestii, care te pot ajuta să obții o ținută modernă, în stil disco. Iată ce combinații inedite poți face:

  1. Poartă paiete: paietele au revenit la modă, dar acum stilul este, totuși, ceva mai discret. Prin urmare, poți să alegi o bluză sau o jachetă cu câteva paiete, la care să asociezi teniși sau adidași, pentru o ținută casual cât mai cool. Machiajul trebuie să fie natural, nu strident.

  2. Alege o rochie în stilul anilor ’80: dacă vrei să mergi la un eveniment în stil disco, poartă o rochie scurtă, mulată sau o fustă mini tip creion sau cloș. Nu fugi de culorile intense, cum este roșu, nici de decolteurile îndrăznețe, pentru că aceste elemente se poartă și acum și cu siguranță îți vor pune în valoare silueta.

  3. Poartă accesorii statement: colierele mari și cerceii care ies în evidență sunt elemente specifice perioadei anilor ’80. Alege accesorii cât mai extravagante, voluminoase, pe care le poți asocia cu o rochie simplă, mini. Dacă adaugi la ținuta asta un machiaj îndrăzneț și o coafură rebelă, cu siguranță vei ieși în evidență.

  4. Alege stilul all black: dacă preferi simplitate în locul culorilor stridente, te poți inspira din ținutele purtate în anii ’80 de Tina Turner, Janet Jackson sau Naomi Campbell, adepte ale stilului all black. Poartă o fustă neagră casual cu croială conică și cizme peste genunchi, adaugă deasupra o jachetă neagră din piele sau un sacou cu umeri supradimensionați și o centură foarte lată.

În concluzie, moda anilor ’80 este foarte complexă, datorită numeroaselor stiluri vestimentare care s-au purtat în această perioadă. Prin urmare, te poți inspira din aceste tendințe, ca să obții o ținută modernă, concepută pe gustul tău, indiferent dacă preferi hainele sport, stilul disco, rock sau hip-hop.

Sursa imagine: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-model-2629336/

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
uptempo nike, sandale dama, cizme peste genunchi, adidasi jordan barbati, nike air force 1, ecco, nike air force 1 high, jordan adidasi, puma mayze, cizme, ghete nike, adidasi nike air force, portofele barbati, air force 1, pantofi sport barbati, botine piele intoarsa, salamander, cizme dama lungi, adidasi nike dama, adidasi, adidas, air max, botine toamna, jordani, portofel barbati, nike, rucsacuri dama, sprandi, ugg, sneakers guess

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close