PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Black tie: Cum alegi o ținută corespunzătoare acestui dress code?

Ai fost invitat la un eveniment important, iar gazdele au menționat un dress code Black Tie? Chiar dacă nu ai mai participat la o astfel de ocazie, nu trebuie să îți faci prea multe griji. Totul sună mult mai complicat decât este, de fapt!

Probabil îți imaginezi că, la un eveniment Black Tie, trebuie să porți haine negre, așa cum pare evident din denumire. Ei, bine, acest lucru nu este obligatoriu, atât timp cât el nu este menționat pe invitație, alături de codul vestimentar.

SS 24

Acest concept își are originea în trecut, mai exact în secolul al XIX-lea. În acele vremuri, chiar dacă pare ciudat, codul vestimentar Black Tie era o variantă mai puțin formală decât ținutele clasice pentru evenimente importante, căci costumele extrem de sofisticate erau întâlnite la ordinea zilei în rândul regalității.

Edward al VII-lea este cel care a solicitat croitorilor să vină cu o propunere de ținută ceva mai lejeră pentru evenimentele formale, pentru ca acesta să se simtă mai confortabil în timpul acestora. Astfel, el a purtat, în final, un smoking bleumarin din mătase, alături de pantaloni croiți în același stil, piese concepute de Henry Poole & co.

Astfel, Black Tie a plecat, inițial, de la un smoking elegant și o pereche de pantaloni asortați. Apoi, acest dress code a fost abordat tot mai des, atât în cercurile elitiste, cât și în alte contexte sociale, devenind faimos și în secolul următor.

În prezent, prin evenimentele Black Tie înțelegem evenimente formale, care au loc seara, după ora 18. Poate fi vorba despre o aniversare celebrată elegant, o întâlnire importantă sau chiar despre o petrecere rafinată, unde invitații trebuie să respecte câteva reguli de bază în ceea ce privește ținuta lor.

O ținută Black Tie nu trebuie să fie extrem de complicată, ci dimpotrivă. Elementele de bază sunt extrem de simple, ceea ce te va ajuta să construiești un outfit corect și de-a dreptul încântător, în cel mai scurt timp.

Ținuta Black Tie pentru bărbați

În general, ținuta elegantă a bărbaților este alcătuită din doar câteva piese: un sacou stylish, o pereche de pantaloni, o cămașă simplă, un papion, o pereche de pantofi și ciorapii potriviți.

După cum poți vedea, nu ai nevoie de foarte multe detalii. Tocmai pentru că sunt puține elemente, vei putea să acorzi atenție sporită fiecăruia dintre ele.

Alegerea sacoului potrivit

Când ai de ales un sacou pentru o ținută Black Tie, specialiștii recomandă să te orientezi spre o piesă vestimentară de cea mai bună calitate. Aceasta este prima care va ieși în evidență, având puterea să scoată din anonimat sau să ruineze întreaga ținută.

Optează pentru un sacou negru sau bleumarin, aceste nuanțe fiind cele mai potrivite pentru un dress code Black Tie. Poți merge și către variante ceva mai îndrăznețe, precum maroul, verdele închis sau alte tonuri, însă păstrarea celor clasice îți va garanta succesul.

Sacoul trebuie să fie confecționat dintr-un material de calitate, care să își păstreze structura și care să nu se șifoneze foarte repede. De preferat, poartă un sacou cu revere ascuțite sau de tip șal, din mătase. Reverele crestate nu se potrivesc evenimentelor Black Tie, ci mai degrabă evenimentelor la care codul vestimentar este smart casual.

Nu în ultimul rând, asigură-te că sacoul ți se potrivește perfect. Poți cumpăra unul și poți merge la un croitor profesionist, pentru a face ajustări subtile. Acest pas va face diferența!

Pantalonii perfecți

După ce ai ales sacoul, partea dificilă aproape că a trecut. Pantalonii purtați la un eveniment Black Tie trebuie să fie confecționați din același material precum sacoul. Ei pot fi negri, de preferat, sau bleumarin, în cazul în care ai optat pentru sacou bluemarin și îți dorești o ținută monocromă.

De asemenea, ține cont de faptul că pantalonii fără manșetă sunt cei care se pretează cel mai bine unui eveniment atât de elegant. Cei slim și lungi până la gleznă nu sunt deloc potriviți, așa că alege o croială simplă, clasică.

Cămașa ideală

În cazul în care vrei să mergi la sigur, alege o cămașă albă, perfectă, proaspăt scoasă din cutie. Aceasta reprezintă un element standard, extrem de important, așa că evită improvizațiile sau notele creative.

Așadar, o cămașă de un alb imaculat, cu plastron, este alegerea ideală pentru un eveniment Black Tie. Optează pentru o piesă special concepută pentru accesorizarea cu papion. Aceasta trebuie să aibă gulerul croit astfel încât să ascundă banda papionului.

Dacă vrei să fii elegant și să ai o apariție ireproșabilă, poți alege o cămașă cu butoni în loc de clasicii nasturi din plastic. Aceștia trebuie să fie aleși cu atenție, căci reprezintă cele mai de preț accesorii bărbătești. Optează pentru butoni negri, simpli sau cu diverse ornamente subtile.

Papionul potrivit

Deși traducerea „Black Tie”, mot-a-mot, este de „cravată neagră”, acest tip de ținută necesită purtarea unui papion („bow tie”).

Acesta trebuie să fie negru, confecționat dintr-un material de calitate. Deși pare ușor de ales, pe piață existând sute de papioane negre, este necesar să ții cont și de dimensiunea accesoriului, atunci când îl cumperi.

Poartă un papion care să respecte proporțiile corecte ale corpului. Un papion prea mare sau prea mic poate crea un efect amuzant, pe care nu ți-l dorești.

Când pornești în căutare papionului perfect, vei observa două modele: papionul care se leagă manual sau cel cu închizătoare. Poți opta pentru oricare dintre ele, atât timp cât celelalte criterii (materialul, culoarea și dimensiunea) sunt respectate.

Pantofii și șosetele

Chiar dacă deții deja o pereche de pantofi clasici pe care îi porți la birou sau la ședințele importante, aceștia nu se pretează pentru un dress code Black Tie.

De aceea, vei fi nevoit să investești într-o pereche formală și elegantă de pantofi negri, perfect lustruiți. Optează pentru unii cu vârf rotunjit și fără perforații sau alte ornamente. Îi vei putea purta atât la evenimentul la care urmează să participi, cât și cu alte ocazii, așa că nu ezita să alegi o pereche calitativă.

În materie de ciorapi, asigură-te că alegi unii suficient de înalți pentru a nu dezvălui pielea atunci când pantalonii se ridică. Optează pentru șosete perfect opace, negre.

Ținuta Black Tie pentru femei

Pe când domnii au un cod destul de clar pe care trebuie să îl respecte, Black Tie este ceva mai permisiv și versatil în cazul doamnelor.

Acestea au, de regulă, mai multe variante dintre care pot alege. Poate fi un avantaj sau, dimpotrivă, un motiv în plus pentru a fi extrem de atente când își compun ținuta.

Alegerea corectă a rochiei

Lungimea rochiei

Cea mai frecvent întâlnită întrebare a femeilor este următoarea: Black Tie impune purtarea unei rochii lungi, de bal sau de gală? Răspunsul este nu întotdeauna.

Femeile care participă la un eveniment Black Tie pot purta atât rochii lungi, până la glezne sau care ating pământul, cât și rochii mai scurte, dar cel mult până deasupra genunchilor. Alegerea nu depinde decât de preferințele proprii și de felul în care femeia se simte în fiecare dintre aceste modele de rochii.

Modelul rochiei

Deși doamnele au la dispoziție o gamă largă de rochii dintre care pot alege, există câteva modele pe care ar fi indicat să le evite cu desăvârșire. Este vorba despre rochiile extrem de mulate, din cap până în picioare, dar și despre rochiile cu despicături adânci sau decolteu foarte generos.

O rochie strâmtă poate deveni inconfortabilă, atunci când participi la un eveniment formal ce durează destul de mult, iar o rochie care dezvăluie prea multă piele poate fi nepotrivită unui eveniment Black Tie.

Așadar, optează pentru o rochie elegantă, dar confortabilă, inedită și rafinată, în același timp. O rochie tip cocktail poate fi și ea potrivită, dacă este ceva mai softisticată.

Culoarea rochiei

La fel ca în cazul domnilor, termenul de Black Tie poate crea confuzii, când vine vorba despre culoarea propriu-zisă a hainelor alese.

Rochiile și accesoriile femeilor nu trebuie să fie neapărat negre. Din contră, doamnele pot alege orice nuanță care consideră că li se potrivește. Cu toate acestea, codul vestimentar presupune eleganță, așa că ar fi recomandat să te rezumi la tonuri neutre sau culori rafinate, precum verdele smarald, roșu rubin, violet prună sau bleumarin.

Nu în ultimul rând, când alegi o rochie, asigură-te că aceasta este confecționată dintr-un material prețios, de cea mai bună calitate. Evită aplicațiile kitsch, plasa, precum și paietele colorate, elementele din plastic sau imitațiile de cristale.

Pantofii potriviți

De regulă, rochiile elegante sunt accesorizate cu pantofi înalți, cu toc subțire și vârf rotunjit. Și pantofii stiletto reprezintă o opțiune bună, mai ales dacă porți o ținută simplă și delicată.

Pentru a pune în evidență rochia și pentru a avea un outfit armonios, alege o pereche de pantofi subtili si eleganți. Optează pentru nuanțe închise sau pentru pantofi negri. În plus, stai departe de platforme, tocuri groase sau modele mult prea informale.

De asemenea, ține cont și de experiențele tale anterioare cu tocurile. Dacă știi că nu reziști foarte mult pe tocuri înalte, păstrându-ți postura corectă și mersul elegant, optează pentru tocuri mai joase. Aceasta variantă este de preferat, în detrimentul unor pantofi superbi, dar care îți cauzează probleme după foarte puțin timp de la începutul evenimentului.

Accesoriile potrivite

Dacă bărbații au la dispoziție papionul și butonii, femeile pot accesoriza ținutele cu brățări, inele, coliere sau un machiaj special.

Chiar dacă poți alege dintr-o mulțime de piese, rezumă-te la unul sau două elemente. Nu purta, în aceeași ținută, brățări, inele, colier și cercei. Mai degrabă, alege un colier elegant și un inel discret sau o combinație de cercei superbi și o brățară fină.

Alege bijuterii de calitate, din aur sau argint, evitând complet materialele precum plasticul, fibrele textile împletite, pietrele care nu sunt prețioase. Totodată, poartă bijuterii cât mai discrete, lăsându-le pe cele supradimensionate pentru alte ocazii.

Machiajul și coafura

La acest capitol, doamnelor le este recomandat să aleagă variante clasice, potrivite cu restul ținutei.

De exemplu, dacă porți o rochie lungă și neagră, lasă-ți părul liber, pieptănat atent sau îndreptat. Optează pentru un make-up simplu al ochilor și accentuează-ți doar buzele cu un ruj roșu, mat și intens.

În cazul în care porți o rochie până la genunchi, într-o nuanță mai deschisă și cu o croială simplă, îți poți ondula ușor părul și poți opta pentru un machiaj vesel, dar discret al ochilor și un ruj nude, cu finish lucios.

Dacă nu obișnuiești să porți machiaj de obicei, nu încerca să realizezi un look foarte complex în ziua evenimentului. În schimb, optează pentru puțin fond de ten, un blush discret și un ruj mat, într-o nuanță de piersică.

Acestea fiind spuse, atât bărbații, cât și femeile, pot alege ținute deosebite și cu adevărat elegante atunci când participă la un eveniment cu dress code Black Tie. Chiar dacă denumirea pare rigidă și complicată, ținuta ta poate fi una excelentă, folosind doar câteva elemente simple!

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
papuci de casa copii, skechers, sneakers nike, adidasi skechers dama, pantofi piele barbati, rieker, nike uptempo, portofel dama, adidasi fila dama, vans, bocanci, pantofi cu toc eleganti, jordan, adidasi tommy hilfiger barbati, karl lagerfeld sneakers, ghete barbati iarna, genti dama, nike air uptempo, ghete baschet, geanta dama, adidas ozweego, cizme cauciuc copii, new balance, reduceri incaltaminte dama, botine dama, adidasi dama negri, cizme dama, ghete baieti, pantofi cu toc mic, adidasi dama

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close