Ploaia, zilele din ce în ce mai scurte și temperaturile scăzute – acestea sunt semnele, care prevestesc sosirea toamnei. Odată cu aceasta, scoatem cizmele din piele, botinele sau ghetele Jodhpur și ne prgătim pentru această perioadă a anului. Indiferent ce pantofi de toamnă purtați, acestea trebuie să vă țină de cald, fiind în același timp rezistenți la frig și umiditate. Cum se întrețin corespunzător pantofii de toamnă ?

Uneori, nu este de ajuns să scoateți pantofii din dulap sau din cutie. Pentru a putea fi purtată cât mai mult timp posibil, încălțămintea trebuie întreținută în mod corespunzător.

  • Verificați starea generală a pantofilor

După câteva luni într-un dulap sau într-un loc în care păstrezi lucruri inutile, este posibil ca pantofii să nu arate foarte bine. Mai ales încălțămintea din piele, a cărei carâmb este flexibil și susceptibil la deformare. Pantofii deformați, cu linii inestetice sau crăpături nu fac niciodată o impresie bună. Pentru a evita aceste forme, înainte de prima încălțare, introduceți un calapod în interiorul pantofilor – și încercați să repetați apoi acest lucru după fiecare descălțare. Calapodul confecționat din lemn de cedru, pe lângă faptul că va coriga deformările nefirești, va absorbi și umiditatea acumulată în pantof.

  • Curățarea încălțămintei pentru toamnă

Atunci când încălțămintea are forma dorită, este timpul să începeți procesul de întreținere – și mai precis curățarea minuțioasă. Efectul dorit depinde de alegerea metodei potrivite pentru materialul din care este confecționată partea superioară. Cum se întreține corespunzător încălțămintea din piele?

  • Dacă pe pantofii din piele naturală netedă, încă mai vedeți noroiul sau reziduurile de nămol din sezonul precedent, încercați să îndepărtați acestea cu o perie dură. Apoi, îndepărtați ușor murdăria rămasă cu o cârpă umedă, din bumbac, asigurându-vă să nu înmuiați pielea direct sub apă. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, citiți articolul: Cum se curăță pielea naturală?

  • Dar cum întreținem pantofii din piele întoarsă? Acest material nu favorizează umiditatea, așadar se curăță doar fiind uscat, cu ajutorul periilor speciale, moi, echipate cu cauciuc, care îndepărtează murdăria încăpățânată. Aveți urme de noroi sau sare pe pantofii din piele întoarsă? Într-un alt articol, veți învăța cum să scăpați de acestea.

  • Și încălțămintea din năbuc? La fel ca pielea întoarsă, năbucul este aspru, dar cu părul mai moale și mai scurt. Întreținerea acestuia nu diferă prea mult de curățarea pielii întoarse.

Cel mai bun efect de regenerare poate fi obținut odată cu folosirea preparatelor adecvate pentru un anumit tip de piele. Preparatele speciale pentru pielea naturală netedă sau pielea întoarsă și năbuc nu numai că vă vor ajuta să faceți față petelor dificile, dar vor regenera culoarea pantofilor.

  • Cum se impregnează pantofii pentru toamnă?

Să trecem acum la cea mai importantă, după părerea noastră, parte din procesul de pregătire a încălțămintei pentru toamnă, și anume impregnarea. Aceasta protejează încălțămintea de umiditate – un factor extrem de util în această perioadă a anului. Atunci când alegeți un impregnator nu uitați să-l adaptați la tipul de material și la culoarea pantofului.

Cele mai populare soluții de impregnare sunt cele sub formă de spray. Spre deosebire de ceara – cu care se poate, de asemenea, impregna încălțămintea – nu schimbă textura și aspectul pantofilor, ceea ce este deosebit de important pentru pielea brută. Impregnarea cu un preparat sub formă de spray va face ca pantofii din piele să-și păstreze ventilația optimă.

Atenție!

Numai pantofii curați pot fi impregnați. În caz contrar, veți intensifica murdăria existentă.

Atunci când utilizați soluții speciale pentru a pregăti încălțămintea pentru toamnă, nu uitați să aplicați preparatele cu grijă extremă în zonele cele mai expuse la umiditate – părțile lipite, cusăturile sau limba. Alegeți întotdeauna încăperi bine ventilate pentru această activitate. Pulverizați suprafața pantofului de la o distanță de câțiva centimetri și lăsați-l să se usuce bine.

Autor

Agnieszka Ślęzak

Deși se pare că tocurile înalte și sneakerșii nu merg mână în mână, aceste modele de pantofi sunt printre preferatele mele. În garderoba mea domină culoarea neagră și imprimeurile florale. În viața privată sunt un fan al umorului negru, al animalelor și al filmelor lui Quentin Tarantino.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.