În acest articol:
Garderoba capsulă: Cum poți avea 70 de ținute cu doar 13 piese
- Ce înseamnă garderoba capsulă
- Avantajele unei garderobe capsulă
- Reguli de bază pentru o garderobă capsulă
- Cele 13 piese pe care trebuie să le conțină o garderobă capsulă
- Cum combini piesele între ele în funcție de sezon
Uneori, viața e ca un desen animat cu Tom și Jerry. Doar că Tom ești tu, iar Jerry e ținuta aceea minunată pe care o „fugărești” prin tot dressingul lăsând numai dezastru în urma ta. Dacă te-ai săturat de acest scenariu, atunci garderoba capsulă este pentru tine.
Ce înseamnă garderoba capsulă
Expresia „garderobă capsulă” a fost inventată de patroana unui mic butic din Londra anilor ‘70. Susie Faux, pe numele ei, și-a dat seama că industria fashionului este nepractică și că femeile cheltuiau foarte multe resurse pe piese vestimentare care nu erau bine croite, nu le veneau cum trebuie și ieșeau din trenduri foarte rapid.
Ce este, așadar, o garderobă capsulă? E ușor să zici că este o garderobă minimalistă, cu puține piese de calitate, care să poată fi divers combinate și care nu se demodează niciodată. În fapt, ea ține foarte mult și de lifestyle, pentru că se bazează pe cumpărături mai cumpătate, pe respigerea fast fashionului și pe organizarea dressingului într-un mod intuitiv.
Avantajele unei garderobe capsulă
Faci economie
Ai constatat că ajungi să dai o avere pe shopping de impuls? Gândește-te numai la câte haine ai ajuns să donezi, să dăruiești, sau, pur și simplu, să le uiți în fundul dulapului. Dacă alegi să îți creezi propria ta garderobă capsulă, vei scăpa din mormanele de haine din mijlocul cărora să constați că nu ai nimic de îmbrăcat.
În loc să achiziționezi instant acea piesă de vestimentație care-ți face cu ochiul, gândește-te la câte ținute vei ajunge să faci cu ea. Dacă răspunsul este mai puțin de 3, atunci, poate că ai face mai bine să pui acei bani deoparte.
Ai un dressing perfect organizat
Ți-ai compus ținuta, dar, e dezastru în urma ta? Garderoba capsulă te va face să dai uitare „anarhiei” vestimentare! Dressingul tău va fi perfect organizat, cu fiecare piesă de care ai nevoie la mai puțin de un braț distanță una de cealaltă. Unde mai pui că nu va mai trebui să probezi o grămadă de haine în fața oglinzii, ci, va fi mai mult un exercițiu mental. Vei ajunge să compui direct ținuta pe care o vei purta în oraș în câteva secunde.
Ai mai mult timp la dispoziție
A venit momentul să spui adio întârzierilor din cauza că nu știai cu ce să te îmbraci! Dar, nu numai. Timpul pe care îl petreci în marile magazine uitându-te după noile trenduri în materie de fashion se va scurta și el, sau, poate, chiar va dispărea. Același lucru e valabil și cu timpul pierdut în cabinele de probă și, mai ales, cu timpul care zboară pe fereastră în timp ce ești cu ochii-n patru după promoții online.
Ești mai puțin stresată
Te panichezi atunci când trebuie să îți compui o ținută office contra-cronometru? Ce te faci când, în 20 de minute, ai un business lunch și trebuie să alegi între a întârzia sau a schimba pantofii pentru că nu se potriveau cu nimic din ținută? Din fericire, nu e ca în Matrix, unde trebuie să te decizi dacă iei pastila roșie sau albastră. Garderoba capsulă e cea de-a treia opțiune, care te va scăpa de astfel de situații stresante.
Reguli de bază pentru o garderobă capsulă
Croielile să fie complementare
La ce se referă croielile complementare, te întrebi? Ei bine, să luăm un exemplu. Dacă ai o fustă cu talie înaltă în garderoba ta și vrei să o porți și pe vreme mai răcoroasă, nu o vei putea îmbrăca decât dacă ai încă o piesă de luat de deasupra (o jachetă, sau o blană) care se termină în talie. Altminteri, croielile nu te vor avantaja.
Încearcă să ai în vedere acest lucru atunci când îți compui garderoba capsulă. Nu înseamnă că trebuie să renunți la piesele tale preferate. Sortează-le și construiește în jurul lor, astfel încât, să-ți fie ușor să-ți compui ținutele chiar și atunci când ești pe fugă.
Culorile să se potrivească
Îți plac foarte mult lookurile ton sur ton? Atunci, alege piese în aceeași culoare, de nuanțe diferite. Ori, poate că preferi contrastul culorilor complementare. În acest caz, alternează culorile topurilor și ale pieselor pe care le porți în partea de jos ca să poți face, oricând, o ținută în culori complementare. Dacă, în schimb, ești fanul numărul unu al nonculorilor pe care să le accentuezi cu o singură pată de culoare puternică, lucrurile sunt mai simple pentru tine. Încă, te întrebi care sunt culori care ți se potrivesc? Identifică-ți preferințele cromatice și alege-ți piesele pe care știi sigur că le vei purta împreună.
Hainele să fie potrivite cu stilul tău
Vintage, punk, boho chic, business, tomboy, goth, oricare ar fi stilul tău, nu renunța la el! Din contră! O garderobă capsulă ar trebui să îți reflecte stilul, altminteri, își va pierde funcționalitatea pentru că nu vei purta piesele respective. Dacă, încă, nu ți-ai indentificat stilul, încearcă să o faci acum. Sortează piesele pe care le porți cel mai des, apoi, piesele pe care ți-ai dori să le porți mai des și „completează spațiile goale”. Găsește moduri creative prin care să poți integra piesele pe care nu le porți atât de des dar îți plac foarte mult.
Cele 13 piese pe care trebuie să le conțină o garderobă capsulă
Piesele de bază din garderoba unei femei nu ar trebui să fie greu de ales. Sunt acele piese atemporale care refuză să se demodeze, oricât de mult timp ar trece. Dar, ce este așa grozav în legătură cu ele? Simplu! Pot fi purtate la absolut orice vârstă. Dacă o construiești așa cum trebuie, garderoba ta capsulă poate fi aceeași și la 40, 50 sau 60 de ani. Mai jos, poți găsi câteva sfaturi despre cum să le alegi astfel încât să meargă în aproape orice combinație.
Pantalonii evazați
Pantalonii evazați din stofă pot fi purtați într-o ținută casual cu un tricou, dar, și într-o ținută glam, poate chiar de club, cu un top lucios. Trebuie doar să adaugi niște pantofi cu toc, o pălărie și niște mănuși din piele și ești gata de clubbing!
Jeans skinny
Știi, deja, cât de adaptabili sunt blugii skinny. Se potrivesc și cu niște cizme și cu pantofi sport și cu pantofi office. Dacă nu i-ai avea, sigur i-ai cumpăra din nou. Ferește-te de cei rupți sau de cei prespălați și alege unii într-o culoare întunecată, pentru a-i putea purta și într-o ținută smart casual, alături de o cămașă și un blazer.
Paltonul loose fit
Alege-ți paltonul înțelept! Pe lângă faptul că trebuie să fie călduros și dintr-un material durabil, ideal ar fi să meargă cu orice ai purta pe dedesubt. Aici ne referim, mai ales, la rochii și fuste. Dacă alegi unul care se termină la șolduri, cel mai probabil, nu îl vei putea purta cu o fustă care se termină la genunchi. Dacă este cambrat, nu se va potrivi cu o rochie largă sau nu se va încheia peste un pulover mai gros. Găsește un palton negru, loose fit, care să se termine deasupra gleznelor. Îți va contura o siluetă androgină și va merge cu orice, și, aici, ne referim, inclusiv, la încălțări.
Cămașa uni
Cămașa clasică nu trebuie să îți lipsească din garderobă. Cea uni este mult mai adaptabilă decât surorile sale cu imprimeuri, pentru că merge la absolut orice fustă sau pantalon. Ba, chiar, și la fustele pantalon! O poți băga în pantaloni, o poți lega în talie și o poți purta și desfăcută, pe deasupra unui tricou.
Little black dress
Cine nu are un little black dress să-și cumpere! Rochița neagră poate fi purtată și cu niște pantofi sport, atunci când ieși la plimbare cu prietenele, și cu sandale, dacă e cald afară, și cu niște pantofi cu toc și un șal de catifea, atunci când te duci la întâlnire într-o seară răcoroasă. Unde mai pui că e foarte prietenoasă și cu layeringul, dacă îți place să-ți construiești ținute în acest fel.
Tricoul alb sau negru
De ce să ai un tricou alb sau negru, dacă lumea modei e plină de tricouri colorate, cu diverse mesaje sau imprimeuri? Ei bine, pentru că e fix piesa de care ai nevoie ca să-ți faci o ținută pe fugă, fără absolut niciun efort. Dacă ai un statement piece, cum ar fi un pardesiu interesant sau un hanorac asimetric, tricoul alb sau negru te va ajuta să îl pui în valoare.
Rochia de ocazie
Rochia de ocazie trebuie să fie și ea, ai ghicit, uni! Fie că o preferi pe cea parte peste parte, cu decolteu în „V”, fie că îți plac mai mult cele cu fermoar ascuns la spate, alege una dintr-un material plăcut, de calitate, care să-ți și pună în valoare silueta.
Fusta creion
Casual, sau office, depinde cum o stilezi! Fusta creion e de nelipsit din garderoba ta capsulă pentru că e o piesă atemporală și elegantă pe care o poți purta și pe vreme caldă, și pe vreme rece, mai ales, dacă ai, deja, paltonul pe care l-am menționat mai sus.
Puloverul larg din cașmir
Băgat în pantaloni sau pe deasupra, cu o cămașă pe dedesubt sau în combinație cu o fustă smart, puloverul larg de cașmir îți ține și de cald, dar, îți și permite să construiești o ținută cât ai spune…„capsulă”!
Maleta
Maleta poate fi integrată într-un look elegant (ca, de exemplu, cu fusta creion), sau într-unul casual, cu o pereche de jeans skinny. Unde mai pui că o poți integra în ținute de primăvară, de toamnă și de iarnă, mai ales, dacă o porți pe sub puloverul din cașmir.
Costumul din sacou și pantaloni
Un costum deux pieces e pretențios, nu-i așa? Ei bine, numai dacă vrei tu să fie! În cazul în care vrei să-i mai temperezi din „prețiozitate”, trebuie doar să îi separi piesele și să le porți separat. Vei avea, astfel, de două ori mai multe ținute smart casual și una cât se poate de office.
Jacheta de piele
Oricare ar fi stilul tău, punk, rock, boho chic, feminin, o jachetă din piele neagră e mereu bine-venită pentru că merge și la pantalonii evazați, dacă-i porți cu toc, și la blugii skinny cu maletă, și la little black dress. Unde mai pui că nu se demodează niciodată și te poate ține o viață-ntreagă?
Cum combini piesele între ele în funcție de sezon
Pe lângă toate piesele de mai sus, ar trebui să ai și câteva accesorii, încălțări, poșete și piese statement pe care să le alternezi în funcție de sezon. Acestea vor fi sarea și piperul din garderoba ta, așa că, alege-le cu grijă și adaptează-le stilului tău.
Idei de combinații pentru garderoba capsulă de primăvară
Dacă stilul tău este boho chic, pentru garderoba ta capsulă de primăvară, alege o rochie și o cămășă înflorate sau cu alte tipuri de imprimeuri, câteva accesorii pentru cap, niște espadrile și bijuterii cu pene sau dreamcatchers. Cămașa o vei putea purta foarte bine și cu blugii skinny și cu pantalonii evazați, iar rochia va merge la fix cu geaca de piele, mai ales, că știm deja că aceasta are franjuri la spate. Nu uita nici de pălărie sau de fusta lungă cu buline, din voal transparent, prin care se vede jupa mult mai scurtă.
În cazul în care ești o reprezentată a stilului goth, știm, deja, că garderoba ta e plină de haine negre și că, probabil, nu îți lipsesc nici piesele statement, cum sunt bluza tip mesh, corsetul și neck chockerele. Little black dress se va integra perfect alături de corset, topul tip mesh îl poți purta peste un tricou negru sau alb mulat, iar chockerele sunt potrivite pentru a transforma orice ținută în concert attire pentru trupa ta preferată. Știm că tu și botinele sunteți de nedespărțit, dar, pentru zilele mai calde de primăvară, ți le recomandăm pe cele decupate la vârf.
Idei de combinații pentru garderoba capsulă de vară
Dacă stilul tău este unul feminin, ce poate fi mai potrivit ca statement piece decât o salopetă ușoară și vaporoasă, cu mâneci romantice transparente? Ar merge foarte bine cu bijuterii discrete, cum sunt perlele, dar, și cu o pereche de pantofi cu toc subțire. Pe lângă salopetă, tot ce îți mai lipsește din garderoba ta capsulă de vară este un top de mătase naturală, pe care-l poți purta ori cu pantalonii evazați, ori cu blugii skinny, sau pentru un efect și mai „wow”, cu fusta creion.
În cazul în care minimalismul smart casual este numele tău mijlociu, avem soluția ideală pentru tine. Combină o fustă-pantalon cu un tricou și un sacou cu mânecă scurtă, la care adaugă niște sandale brutale și voluminoase. Iată cum poți construi o ținută statement fără absolut niciun statement piece! O altă sugestie ar fi un sarafan elegant, parte peste parte, purtat alături de niște colanți în aceeași culoare și de o pereche de cercei geometrici supradimensionați și foarte sculpturali.
Ținute pentru garderoba capsulă de toamnă
Dacă stilul tău e vintage, nu trebuie să-ți lipsească din garderoba capsulă de toamnă fusta de lână în carouri, turtleneckul de catifea, geaca de piele vintage oversized din patchwork și cizmele până la genunchi. Pentru o seară seară răcoroasă de toamnă, combină fusta creion cu turtleneckul și cu o pereche de cizme. Ca să accesorizezi ținuta, optează pentru o geantă tip cufăr, o pereche de cercei lungi sau cu detalii tip cameo și o eșarfă de mătase, legată elegant la gât sau petrecută în jurul taliei pe post de curea.
În cazul în care stilul tău este mai degrabă tomboy, un stil casual masculin, atunci, clar, vei avea nevoie de boyfriend jeans (rupți sau nu, your choice!), de câteva cămăși loose fit, de un beanie hat și de o pereche de pantofi sport. Pentru un look mai deosebit, poți opta pentru o pereche de pantaloni cu talie înaltă și turul lăsat, alături de un hoodie care se termină în talie.
Ținute pentru garderoba capsulă de iarnă
Dacă-ți place să te îmbraci în stil scandinav, probabil că garderoba ta e plină de tonuri de alb, gri, bej și maro. Știm, deja, că nu ai nevoie de un statement piece când poți să-ți construiești o ținută ton sur ton din piese obișnuite care puse-mpreună îți taie răsuflarea. Pornește de la un palton nude din garderoba ta capsulă, la care să adaugi un pulover în aceeași culoare, nici prea larg, nici prea strâmt, cu guler tip burlan ridicat pe gât, o pereche de blugi albi, niște botine bej și vei arăta de milioane.
În cazul în care tinzi mai degrabă către stilul sporty, iată ce nu trebuie să lipsească din garderoba ta capsulă de iarnă: pantalonii albi sport cu vipușcă, fâșul sculptural, o pereche de bocanci și un hoodie. Le poți combina pe toate împreună, sau poți alege să înlocuiești fâșul cu paltonul loose fit, bocancii cu o pereche de sneakers, sau hoodie-ul cu un pulover larg.
Oricare ar fi stilul tău, construiește-ți garderoba capsulă pornind de la el. Nu e obligatoriu să conțină toate cele 13 piese enumerate mai sus, dacă pe unele dintre ele nu crezi că le vei purta. Ce contează este să-ți exprime personalitatea și să te ajute atunci când vrei să-ți construiești o ținută fulger. Mult spor la decluttering!