Anii 1970, sau mai exact 1977, a fost anul în care Paul Van Doren a lansat primul modelul iconic al mărcii Vans. Vans Style 36, sau pur și simplu Vans Old Skool, a ajuns în timp record pe picioarele skateboarderilor americani. Așa cum se întâmplă de obicei, calea acestor pantofi, de la ținutele sport la ținutele de zi, s-a dovedit a fi foarte scurtă.

Dacă ești fan al stilului streetwear, trebuie să faci neapărat cunoștință cu istoria Vans Old Skool!

Anni 70 – apare pe piață Vans Old Skool

Vans Old Skool, care a debutat în anii ’70 sub numele de “Style 36”, este acum unul dintre cele mai cunoscute siluete ale încălțămintei acestui brand și, cu siguranță, moștenirea stilului cunoscut sub numele de “skate style”. La 11 ani după ce frații Van Doren au lansat modelul Vans Authentic pe piață, Paul Van Doren a venit cu ideea de a crea pantofi care ar fi primii care diferă de la această siluetă caracteristică, inițial proiectată. Așadar, a inventat un element pe care l-a numit inițial “jazz stripe”. Acesta a fost prototipul unei centuri de piele caracteristică mărcii Vans, care a ajuns la scurt timp o caracteristică permanentă a siluetei Old Skool și a devenit semnul ei distinctiv.

Tehnici noi utilizate în confecționarea pantofilor Vans Old Skool

Faimosul model Vans Old Skool a devenit de la început un pionier printre modelele acestui brand. Pentru început au folosit piele naturală pentru confecționarea pantofilor. O curea caracteristică din piele naturală netedă a fost plasată pe partea laterală a pantofilor pentru a a spori rezistența acestora. În plus, s-a cusut piele întoarsă pe partea din față a încălțămintei, cu scopul de a proteja degetele împotriva abraziunii în contact cu skateboard-ul.

Anii 80 – fanii mărcii Vans au personalizat în funcție de preferințe pantofii Old Skool

În anii ’80, fanii Vans au descoperit designul universal al modelului Old Skool. Datorită panourilor diferite, acești pantofi au ajuns încălțămintea ideală pentru creativitatea utilizatorului, care prin personalizarea panourilor individuale a câștigat ocazia de a-și exprima personalitatea și individualitatea. Marca Vans a oferit o opțiune de personalizare a părților individuale ale pantofului – culoarea zonelor laterale, a feței și chiar a tălpilor și a “jazz bar” -ului caracteristic.

Utilizarea încălțămintei, ca o ocazie de exprimare a personalității, a devenit o parte integrantă a imaginii mărcii Vans. 20 de ani mai târziu, în 2004, a existat posibilitatea de a crea propriul Vans Old Skool online.

Anii 90 – anul colaborărilor!

În anii ’90, Old Skool a câștigat deja un statut legendar. Pantofii Vans au fost purtați practic de toată lumea – de la skateri profesioniști, vedete hip-hop la rockeri renumiți. A sosit, de asemenea, și momentul în care compania Vans a realizat prima colaborare – cu magazinul istoric de skateboarding Supreme. În anii următori, Old Skool a fost reproiectat în colaborare cu branduri precum Stussy, Toy Story, Tyler the Creator și recent Peanuts. Colaborarea cu alte branduri a devenit o parte creativă a conceptului de creare a brandului Vans.

Știai că…?

O colecție separată Vans Old Skool a fost proiectată chiar de Marc Jacobs, un designer de modă haute couture, care a contribuit la crearea unei serii de colecții de pantofi căutați de fanii Vans din întreaga lume.

Vans Old Skool azi

În prezent, Old Skool, se referă la deceniile istorice ale acestei mărci, la modelele produse în anii 70. Culorile folosit sunt cele atunci la modă, cum ar modelele cu carouri, proiectate de Van Doren. Printre favoriți se numără și modelul clasic, de culoare neagră, care este ideal pentru orice ținută.

Autor

Ewelina Gajoch

Sunt un fan al modei high fashion, dar în fiecare zi optez pentru un stil franțuzesc atemporal, inspirat de influencerii parizieni. În viața privată, sunt o iubitoare de artă, în special pictura lui Edward Hopper, călătorii și Harry Potter.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.