PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Mersul pe bicicletă: Ce beneficii are și cum te echipezi corespunzător?

Mersul pe bicicletă este o activitate plăcută, care poate fi realizată în aer liber, alături de prieteni și familie. Persoanele pasionate de mersul pe bicicletă folosesc acest echipament pentru a înlocui transportul public.

Descoperă numeroasele avantaje ale mersului pe bicicletă, află cum te ajută să-ți menții sănătatea și cum trebuie să te echipezi, pentru a fi în siguranță, din materialul următor. Iată ce trebuie să știi:

SS 24
  1. Scurt istoric: când a fost inventată bicicleta?
  2. Beneficiile mersului pe bicicletă
  3.   De ce este recomandat pentru copii mersul pe bicicletă
  4.   Echipamentul potrivit pentru mersul pe bicicletă
  5. Hainele și încălțămintea
  6. Echipamentul de protecție

Secolul al XVIII-lea marchează apariția primului model de bicicletă de către contele Mede de Sivrac, fiind numit „celerifer”. Acesta era format din două roți și un cadru puțin ondulat pentru șezut, însă, nu avea pedale, sistem de direcție sau frânare.

Următorul model de bicicletă, realizat de Karl Dreis, adaugă celeriferului un sistem de direcție, adică, un design incipient de ghidon. Primele modele de bicicletă au fost realizate din lemn. În jurul anului 1818, acestea erau deja utilizate la scară largă.

În 1865, Pierre Michaux realizează velocipedul: o bicicletă cu roata din față mai mare. Aceasta avea pedale, iar cadrul era din fonta.

H.J. Lawson inventează primul sistem de transmisie prin lanț, iar bicicleta (sau velocipedul) putea fi folosită mai ușor și mai rapid.

Ultima parte a secolului al XIX-lea a fost marcată de apariția bicicletei moderne cu: cadrul în formă de romb, anvelope de cauciuc, frâne și pinion liber. Datorită noului model, bicicleta atinge apogeul, ajungând să fie din ce în ce mai populară în lumea cotidiană și cea a sportului.

Mersul pe bicicletă are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, pentru mediul înconjurător și pentru domeniile sociale și economice. Pentru a afla cât de avantajos este acest sport pentru tine, consultă următoarea listă cu informații pozitive.

Pierdere în greutate

Mersul pe bicicletă te scapă de burtă! Astfel, datorită acestei activități, vei putea îmbina plăcutul cu utilul, și vei vedea cum, încet-încet, dai jos kilogramele nedorite. Dacă vei merge zi de zi cu bicicleta, vei putea arde foarte multe calorii.

Cu cât pedalezi mai mult, cu atât slăbești mai repede și mai ușor. De exemplu, o persoană de 60 kg care pedalează constant cu 26 km/h, timp de o oră, va arde 590 de calorii. În plus, corpul va continua să ardă din calorii chiar și după ce ai coborât de pe bicicletă.

Îmbunătățește aspectul pielii

Mersul pe bicicletă ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire deoarece mărește circulația sângelui, oferind tenului mai mult oxigen și substanțe nutritive. Cu atât mai mult, te ajută să elimini toxinele dăunătoare din corp și piele.

Tonus muscular mai bun

Mușchii de la picioare, piept, spate și brațe vor avea un aspect mai tânăr și mai plăcut. Mersul pe bicicletă este benefic, în special, pentru abdomen și picioare, deoarece, acestea vor avea o rezistență ridicată în fața efortului.

Somn mai odihnitor

Ciclismul poate fi remediul potrivit pentru tine dacă ai probleme cu somnul. Vei fi destul de obosit, încât vei simți nevoie de un somn „ca la carte”. Încearcă să pedalezi în fiecare seară.

Stare de spirit mai bună

Mersul pe bicicletă reduce stresul! Nimic nu e mai plăcut decât o plimbare în parc singur sau alături de prieteni ori familie și înconjurat de natură. O plimbare scurtă te poate ajuta să scapi de frustrările și gândurile neplăcute din zilele împovărate.

Îmbunătățește mintea

Sesiunile de pedalat îmbunătățesc gândirea, memoria și imaginația deoarece fluxul de oxigen care ajunge la creier se mărește. Totodată, ciclismul este o activitate excelentă pentru persoanele creative deoarece, interacționând cu foarte multe elemente vizuale și auditive, mintea poate crea scenarii inovatoare.

Îmbunătățește vederea

Mersul pe bicicletă necesită o atenție sporită atât în zonele urbane și rurale, cât și în traseele forestiere și de munte. Îți vei antrena mușchii oculari, deoarece, te vei concentra la drum, iar acest lucru reduce riscul de miopie.

Economisești timp și bani

Bicicleta poate fi folosită drept mijloc de transport alternativ. Aceasta este mai rapidă decât mersul pe jos, iar, comparând-o cu o mașină, nu va trebui să stai în trafic sau să pierzi timp căutând spațiu de parcare. Poți alege cele mai scurte sau cele mai frumoase trasee și poți îmbina plăcutul cu utilul.

Mentenanța bicicletei nu este la fel de costisitoare ca reparația sau îngrijirea unei mașini. Aceasta nu are nevoie de combustibil sau de impozite și asigurări obligatorii. Totuși, se recomandă să o duci măcar o dată pe an la un atelier specializat, pentru a-i face revizia.

Consolidează relații sociale

Fie că este vorba despre familie, prieteni, colegi sau persoane noi, mersul pe bicicletă te va ajuta să consolidezi relațiile sociale. Persoanele asociază timpul petrecut în aer liber alături de tine, și antrenat de o activitate fizică, drept un factor pozitiv. Cu atât mai mult, vei întâlni persoane cu care ai interese comune.

Ajută în perioada sarcinii

Mersul pe bicicletă oferă, de asemenea, multe beneficii persoanelor însărcinate. În primul rând, acestea vor avea șansa să se relaxeze. În al doilea rând, ajută la procesul de slăbire de după naștere și chiar ușurează procesul nașterii.

De asemenea, ciclismul contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Cu toate acestea, este indicat ca mersul pe bicicletă să fie lent pentru a evita eventualele accidente: căderea, deshidratarea sau suprasolicitarea.

Mersul pe bicicletă a fost întotdeauna una dintre activitățile favorite pentru majoritatea copiilor. Este important ca juniorii să învețe să se plimbe cu bicicleta de la vârste fragede, deoarece, această activitate fizică ajută mult în procesul de dezvoltare. De asemenea, mersul pe bicicletă îmbunătățește echilibrul și flexibilitatea la copii. Este o joacă antrenantă, iar cei mici vor pierde noțiunea timpului sau a oboselii. Astfel, anduranța și rezistența lor va crește.

Totodată, mersul pe bicicletă dezvoltă aparatul cardiovascular întrucât corpul consumă mai multă energie. În plus, această activitate mărește forța și rezistența picioarelor fiindcă puiul va trebui să pedaleze aproape constant.

Este recomandat ca juniorul să poarte o ținută casual, o pereche de pantofi sport potriviți pentru grupa de vârstă, cât și accesorii de protecție: cască, genunchiere și cotiere.

Alegerea bicicletei potrivite

Există numeroase modele de biciclete pe piață potrivite pentru tine, în funcție de dimensiune, de înălțime, de aspect, de tipul de ghidon și cadru, de șa sau de funcțiile pe care vrei să le aibă: kilometraj, vitezometru, suport pentru apă, coșuleț, aripi și în funcție de scopul acesteia.

Înainte de a te decide să achiziționezi o bicicletă, trebuie să te gândești unde vei pedala mai des: în urban, pe munte sau în pădure, cât și ce tipuri de trasee vei alege. Astfel există:

  1. Bicicleta de oraș. Furca și cadrul acesteia sunt rigide, iar anvelopele sunt subțiri, pentru a prinde viteză pe asfalt. Este important să alegi mărimea roților și a bicicletei propriu-zise, în funcție de înălțimea ta.
  2. Bicicleta de munte. Bicicleta de munte are roțile mai groase, pentru a menține echilibrul pe terenul denivelat. Trebuie să ai în vedere numărul de foi și pinioane necesar. Încearcă să optezi pentru o bicicletă care are cadru de aluminiu.
  3. Bicicleta de trekking. Bicicleta de trekking are anvelopele cu crampoane, pentru o aderență mai bună. Este folosită frecvent pentru zonele de pădure, umede sau ploioase.
  4. Bicicleta de șosea. Bicicletele pentru șosele sunt proiectate să atingă viteze mari. Nu se recomandă folosirea lor pe terenuri denivelate, borduri sau zone umede, alunecoase.
  5. Alte biciclete: Alături de acestea, există și alte tipuri ale acestui mijloc de transport alternativ precum: bicicleta cruiser, bicicleta tandem – pentru două sau trei persoane, bicicleta de tip monociclu, BMX, bicicleta hibridă, de turism și freestyle.

Primul pas pentru a putea învăța să mergi pe bicicletă este alegerea modelului potrivit pentru înălțimea ta. Mergi într-un parc pentru prima lecție de ciclism pentru a nu te accidenta și pentru a avea spațiul necesar de manevrare.

După ce ai urmat pașii anteriori, trebuie să înveți cum să îți păstrezi echilibrul. Este perfect normal să nu iasă din prima, așa că, nu te descuraja! Încearcă să găsești o pantă foarte lină care să-ți ofere un pic de impuls. După câteva încercări, vei observa că nu mai ești la fel de tensionat și vei dori să mai încerci.

După ce ai reușit să îți păstrezi echilibrul, trebuie să înveți cum să frânezi și cum să controlezi direcția. Este o activitate ușor de realizat, poți pune pietre, jaloane sau alte obstacole pe care să le ocolești. În următoarele zile, încearcă să te întorci în parc pentru a exersa menținerea echilibrului, virajele și frânarea până vei reuși să mergi corect pe bicicletă. Apoi te poți plimba lent prin parc, singur sau împreună cu cei dragi.

Confortul este unul dintre cuvintele cheie, atunci când vrei să alegi hainele pentru o sesiune de mers cu bicicleta. Este recomandat să optezi pentru ținute casual sau de trening, alături de o pereche de pantofi de sport de calitate, ca să te poți simți flexibil și liber în mișcare.

Vestimentația de damă. Hainele lejere te vor ajuta să te simți confortabil pe bicicletă. Poți alege o pereche de pantaloni scurți, un tricou casual și o pereche de sneakers potriviți pentru drumeții. Dacă temperatura este scăzută, nu uita să ai un hanorac sau o jachetă antivânt.

Vestimentația bărbătească. Ținuta pentru bărbați necesită, de asemenea, piese vestimentare lejere și permisive. Un tricou de ciclism și o pereche de pantaloni plus purtarea unor pantofi sport vor spori plăcerea în timpul pedalatului.

Accesoriile. O vestimentație nu este niciodată completă fără accesorii. Acestea îți vor oferi un look trendy și practic, în același timp. Încearcă să ai întotdeauna un rucsac în care îți pui sticla de apă și obiectele necesare: chei, card, telefon. Dacă este senin, nu pleca la drum fără șapcă și ochelari de soare.

Echipamentul de protecție

Echipamentul de protecție pentru mersul pe bicicletă este excelent atât pentru persoanele la început de drum, pentru pasionați, cât și pentru profesioniști.

  1. Casca de ciclism. Casca ar trebui să fie indispensabilă indiferent de nivelul și de cunoștințele pe care le ai în ciclism. O cască te poate apăra de accidente și de insolație, în cazul zilelor senine.
  2. Sistemul de iluminare. Adesea, lumina amplasată pe bicicletă nu face față în zonele foarte întunecate. Dacă vrei, poți prinde chiar de hainele tale leduri sau o bandă reflectorizantă.
  3. Mănuși de ciclism. Mănușile oferă un confort sporit mâinilor, făcând plimbarea mai plăcută.
  4. Ochelarii de soare cu lentile fotocromatice. Acest model de ochelari este conceput special pentru pasionații de sport și ciclism. Ei se adaptează automat la condițiile meteorologice și protejează ochii de diferențele bruște de lumină.
  5. Bandană multifuncțională. Bandana poate fi folosită pentru a-ți proteja capul, fața sau poate fi purtată în jurul gâtului. Te ajută împotriva soarelui, a prafului și a umezelii.
  6. Genunchiere și cotiere. Acestea sunt frecvent folosite pentru traseele montane și de pădure.

Mersul pe bicicletă are numeroase beneficii medicale, estetice și sociale. Este o activitate ce poate fi realizată cu ușurință, în spațiile libere, alături de prieteni și de familie.

Optează pentru modelul de bicicletă care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și bucură-te de plimbări. Încearcă să o folosești și drept mijloc de transport alternativ!

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
nike uptempo, nike air force 1 femei, puma, rucsac, palladium, reduceri incaltaminte dama, papuci de casa copii, ghete iarna barbati, ghete baieti, ghete barbati iarna, bocanci, botine dama elegante, adidasi jordan dama, geanta dama, adidasi femei, pantofi piele barbati, sneakers, ghete copii fete, pantofi cu toc eleganti, adidasi tommy hilfiger barbati, sneakers nike, new balance, reduceri adidasi dama, botine dama, pantofi albi, botine dama cu toc, nike air uptempo, cizme cauciuc copii, rieker, adidasi fila dama

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close