Îți este greu să te imaginezi purtând o ținută cu un costum și mocasini? Ne grăbim să te ajutăm și să îți explicăm ce modele de mocasini se potrivesc cu diferitele tipuri de costume pentru bărbați.

Mocasini în stil marinăresc, loafers sau poate driving mocs? Vezi ce modele de mocasini se vor potrivi cu ținutele tale cu costume.

Driving mocs, adică mocasinii pentru șoferi

Deși numele acestor pantofi ți se poate părea străin, cu siguranță ai auzit deja de mocasinii cu o formă clasică, dar cu o talpă caracteristică. Vorbim despre driving mocs sau mocasini pentru șoferi – unul dintre cele mai populare modele de încălțăminte în rândul bărbaților italieni. Datorită tălpii speciale, acești pantofi nu alunecă pe pedalele din mașină, fiind astfel comozi și ideali pentru condus. Și probabil că italienilor le datorăm și modul în care acești pantofi sunt adesea purtați – alături de un costum din in sau bumbac, într-o ediție de vară, în ținute casual. Se pot purta, de asemenea, și cu ținute mixte, alcătuite, de exemplu, din pantaloni tip chino și un sacou cu un imprimeu interesant.

Penny loafers

Penny loafers nu sunt altceva decât pantofii care au de obicei o talpă subțire din piele, cu un toc delicat. La rândul său, partea superioară clasică a acestor pantofi, are un semi- buzunar distinctiv, o curea transversală cu o gaură alungită, în care s-a depozitat cândva o monedă (penny), de unde și numele de penny loafer.

Știai că…?

În anii 1930, un ban era suficientă pentru a face o singură conexiune telefonică la aparatele publice, motiv pentru care domnii avea mereu o monedă la ei. De aici provine denumirea de penny loafers sau mocasini.

Timp de mai mulți ani, acest tip de mocasini a fost purtat doar în ținute informale, dar de la sfârșitul anilor 1960 a început să-și facă apariția și în outfiturile cu costume. Acești pantofi arată minunat alături de costume informale, cum ar fi cele din lână, in sau tweed.

Tassel loafers, sau mocasini cu franjuri

Mocasinii cu franjuri au fost uitați pentru o bună perioadă de timp, dar în urmă cu câteva sezoane s-au reîntors în mare formă. În prezent, sunt unele dintre cele mai populare modele de mocasini pentru bărbați pe care le putem vedea în diversele imagini de pe Instagram sau pe diferitele bloguri de modă. Care sunt caracteristicile acestui model? El are de obicei un vârf mai îngust decât modelul penny loafer, iar cusătura lui are forma literei U și este simplă (fără cute). Partea superioară nu are o curea încrucișată, dar în schimb este decorată cu două franjuri. Acești mocasini arată foarte bine în ținute cu costume de vară, dar și cu costume clasice. În prezent tassel loafers sunt considerați cei mai eleganți mocasini pentru bărbați.

Deck shoes, sau mocasinii în stil marinăresc

Creatorul mocasinilor în stil marinăresc a fost Paul Sperry, un marinar american care a proiectat o talpă cu caneluri decupate pentru a preveni alunecarea marinarilor la bord. Acesta este și motivul pentru care acest model va avea întotdeauna o talpă albă – țelul acesteia fiind de a nu zgâria sau a nu murdării podeaua punții. Din acele vremuri, forma părții superioare a pantofilor marinărești a evoluat, până la forma modelelor disponibile astăzi pe străzi. De obicei, se caracterizează prin culoarea bleumarin și o curea împletită în jurul gleznei, care a fost inițial concepută pentru a potrivi acești pantofi la picioarele marinarului care îi poartă. Deck shoes sunt cu siguranță cei mai puțin eleganți mocasini, asociați în principiu cu sezonul de vară, așadar îți recomandăm să porți aceștia doar în ținute mixte cu sacouri și pantaloni, precum și cu costume de in, în culori deschise.

Autor

Ewelina Gajoch

Sunt un fan al modei high fashion, dar în fiecare zi optez pentru un stil franțuzesc atemporal, inspirat de influencerii parizieni. În viața privată, sunt o iubitoare de artă, în special pictura lui Edward Hopper, călătorii și Harry Potter.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.