PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Asortarea culorilor în vestimentație [Ghid Complet]

Asortarea culorilor în vestimentația ta ține de știință și de artă. Nu e nevoie să investești sume exorbitante în piese vestimentare, ca să ai o ținută impecabilă, care să fie potrivită cromatic. Poți obține lookuri uimitoare, dacă înveți despre roata culorilor, ce nuanțe merg împreună conform specialiștilor, ce ți se potrivește în funcție de culoarea tenului sau a părului și care sunt combinațiile pe care ar trebui să eviți.

Toate aceste informații le găsești în ghidul nostru menit să-ți formeze ochiul pentru jocul de culori în fashion. Fie că ești în căutarea combinațiilor de culori potrivite pentru bărbați, fie că vrei să știi ce asocieri cromatice sunt armonioase pentru femei, ești în locul potrivit.

SS 24

Inventată de către Isaac Newton, la începutul secolului al XVIII-lea, roata culorilor este în continuare folosită în ziua de azi, mai ales, în industrii creative, cum sunt designul interior, fashionul și designul grafic. Este un instrument grozav pentru asortarea culorilor în vestimentație, fiind alcătuită din culori primare, secundare și combinațiile atât dintre ele, cât și cu alb sau negru.

Culorile primare sunt culorile pure, care nu pot fi obținute din combinația oricăror alte culori: roșu, albastru și galben. Culorile secundare se obțin din combinația celor primare. Violetul poate fi făcut din roșu și albastru, verdele din albastru și galben, iar oranjul din roșu și galben. Pe lângă toate acestea, mai există și culori terțiare, obținute din amestecul unei culori primare cu una secundară, spre exemplu albastru-violet.

Culorile complementare

Culorile complementare au o poziție opusă în roata culorilor și sunt oricare pereche de culoare primară și culoarea secundară obținută din combinația celorlalte două culori primare. Spre exemplu, galbenul este complementar violetului, roșul și verdele sunt o altă pereche complementară, la fel și albastrul și oranjul.

Pentru asortarea culorilor în vestimentație, e important să stăpânești această regulă a culorilor complementare. Ea te poate ajuta să construiești ținute care să iasă în evidență, fie că e vorba de color blocking, fie că îți alegi o culoare dominantă și una de accent, care să se regăsească în accesorii sau în detaliile imprimeurilor.

Spre exemplu, pentru femei, o rochie verde-smarald s-ar potrivi de minune cu o pereche de balerini roșii, iar, pentru bărbați, o culoare curajoasă cum e oranjul pentru tricou și pantaloni ar merge la fix cu o pereche de espadrile albastre.

Culorile analog

Culorile analog sunt, și ele, potrivite pentru a realiza tot felul de combinații vestimentare. Acestea sunt oricare trei culori consecutive din roata culorilor, spre exemplu oranj, galben-oranj și galben.

Pentru o ținută office vibrantă de damă, care să respecte codul culorilor analog, poți încerca un blazer oranj, o cămașă galbenă și niște pantofi Oxford galben-muștar. În cazul în care vrei să alcătuiești o ținută office bărbătească, poartă împreună un sacou bleumarin, o cămașă bleu bebe și o pereche de pantofi formali, deschiși la culoare, alb cu albastru.

Sigur, nu vrei să dai greș atunci când îți creezi lookurile, iar asortarea culorilor în vestimentație joacă un rol foarte important aici. Culorile complementare te pot ajuta să rupi monotonia outfiturilor tale pentru că formează un contrast foarte puternic, iar culorile analog sunt ideale pentru a realiza ținute armonioase, care să te facă să te remarci, oriunde ai fi. Pe lângă aceste reguli universale, mai există unele care să te ajute să îți adaptezi lookurile în funcție de nuanța tenului tău sau de culoarea părului.

Abordează un aspect monocrom

Când vrei să adopți o ținută elegantă fără efort, alege o look monocrom. Știm că sună nebunesc să te îmbraci în aceeași culoare din cap până-n picioare, însă, îți garantăm că aspectul final va fi unul luxury, oricât de puțin ai investit în piesele respective. Nu doar atât, dar aceste tipuri de ținute îți alungesc și silueta, deoarece nu există niciun element de culoare diferită care să o fragmenteze.

Dacă, încă, nu stăpânești foarte bine acest look, începe cu acele culori considerate neutre în lumea fashionului: negrul, albul, bejul, maroul, griul sau albastrul. Desigur, în cazul în care culorile pieselor tale nu sunt exact în aceeași nuanță, poți opta pentru o ținută ton-sur-ton, care va fi la fel de elegantă.

Femeile care vor să construiască o ținută aparte, de culoarea pielii, spre exemplu, pot opta pentru o poșetă crem și botine bej pe care să le alăture unor pantaloni scurți crem, cu un top în aceeași culoare și dresuri transparente. Dacă vremea e mai răcoroasă, adaugă și un blazer în aceeași nuanță și ești gata de runway.

Bărbații care își doresc să poarte o ținută monocromă pot alege negrul pentru acel aer luxury pe care îl conferă un outfit all black. Nu poți da greș cu o pereche de pantofi formali negri, tip Monk, cu două catarame pentru sistemul de închidere, la care să adaugi o pereche de pantaloni de stofă închisă la culoare, un tricou negru și un sacou întunecat.

Potrivește culorile ținutei cu nuanța tenului tău

Pentru a determina care sunt culorile care se potrivesc tenului tău, trebuie să-ți dai seama dacă ai subtonuri reci sau calde. Cel mai simplu mod prin care îți poți realiza acest lucru este să îți examinezi culoarea venelor de la încheieturile mâinilor. Dacă acestea sunt albastre, subtonul tenului tău este unul rece, iar dacă sunt verzi, subtonul tenului tău e cald.

Cele mai bune culori pentru subtonurile reci sunt cele de pe latura rece a roții culorilor, cum sunt smaraldul, violetul închis, levănțica și albastrul deschis. Dacă vrei să încorporezi culori mai calde în ținutele tale, alege galbenul foarte pal, roșul rozaliu și rubiniul. Dintre culorile neutre, te poți juca alegând albul, griul și albastrul marin.

În schimb, culorile potrivite pentru tenurile cu subtonuri calde sunt, ai ghicit, cele calde. Culorile pământii sunt o alegere excelentă, dar și verdele, maroul, galbenul muștar, roșul, culoarea piersicii, coraiul, auriul și chihlimbarul. Poți integra și câteva culori reci: verde măsliniu, violet aprins, verde-mușchi și roșul-violet. Culorile neutre care ți se potrivesc cel mai bine sunt crem, bej, gri prăfuit și capucino.

Potrivește culorile ținutei în funcție de culoarea părului

Fiecare culoare de păr creează un contrast sau o armonie diferită alături de culorile pe care le porți. Nu trebuie să suferi, însă, în cazul în care nu poți purta culoarea ta preferată, pentru că nu se potrivește cu părul tău. Poți insera accente de culoare discrete în ținuta ta, cum ar fi un papion, o pereche de cercei, o cravată sau o eșarfă. Cu toate acestea, e indicat să alegi culoarea dominantă în funcție de subtonul tău și de culoarea părului.

Părul roșcat face casă bună cu verdele, oranjul și albastrul, dar, nu se împacă foarte bine cu galbenul. Părul blond e pus în evidență de culori deschise și nuanțe calde, precum bejul, galbenul sau oranjul. Buclele castanii sau șatene arată cel mai bine atunci când sunt complimentate de culori precum roșul, albastrul, maroul sau oranjul. Dacă ești brunetă, poartă violet aprins, verde lime, fucsia sau roșu intens. În cazul în care părul tău e vopsit într-o culoare neobișnuită, nu te da în lături de la a folosi acea culoare și în ținutele tale.

Fă testul Ombre

De la coafură, la unghii, la decor interior, ombre-ul este un fenomen care traversează aproape toate industriile creative așa cum este și cazul fashionului. Fie că sunt outfituri de petrecere, rochii de domnișoară de onoare sau o pereche de blugi simpli, piesele ombre întorc capetele privitorilor și arată grozav! Suntem siguri că ai în garderobă cel puțin o rochie ombre sau o pereche bărbătească de blugi în degrade. Dacă nu, probabil a venit momentul să îți achiziționezi una, pentru un look impecabil fără absolut niciun efort.

Asortarea culorilor în vestimentație poate fi dificilă, pentru că fiecare culoare în parte pare să aibă propriile ei reguli. Chiar și nuanțele diferite ale aceleiași culori par să se comporte diferit, atunci când trebuie să îți compui o ținută. Spre exemplu, verdele, o culoare care ne amintește tuturor de natură, se poate găsi într-o mulțime de nuanțe în piesele tale vestimentare.

Aceeași culoare, nuanțe diferite

În cazul în care te întrebi care sunt culorile care se merg cu verde, răspunsul este „depinde”. Depinde de tipul de verde pe care vrei să îl asortezi. Dacă, spre exemplu, vorbim despre un verde smarald, acesta se potrivește cu bej, roz cuarț, corai deschis, alb prăfuit sau ivoriu și verdele lime. Dacă e vorba, în schimb, de verde lime, acesta merge cel mai bine cu alb, negru, roșu, maro și galben. Verdele jad, pe de altă parte, face o casă bună alături de violet închis, alb, bleumarin și verde molid.

Același lucru se întâmplă și atunci când vrei să-ți dai seama care este culoarea se potrivește cu mov. Depinde de tipul de mov despre care vorbim. Dacă ai un ochi antrenat, îți vei da seama și singur de combinațiile cromatice pe care le poți face, în funcție de piesele pe care le ai la dispoziție. În cazul în care este vorba despre un mov întunecat, de culoarea vinetei, acesta se potrivește foarte bine cu albul, cremul, verdele regal (alături de care realizează un contrast misterios), maroul, griul și albastrul foarte închis. Dacă discutăm despre un mov mai deschis, cum e levănțica, atunci cele mai potrivite culori sunt verdele smarald, galbenul, kakiul, albul și menta.

Cel mai important este să nu te sperii de lumea cromatică pe care ți-o deschide o culoare sau alta. Chiar dacă nu stăpânești bine aspectele cromatice ale fashionului, cu timpul vei deprinde și această abilitate, fie că ajungi să îți dai seama singur, prin exercițiu, fie că dai rapid un search pe Google ca să descoperi care sunt culorile care îți pun în valoare acea piesă statement pe care ai cumpărat-o recent.

Când ai îndoieli, alege culorile neutre

Singurele culori despre care nu trebuie să îți faci griji că nu ar merge cu vreo altă culoare sunt cele neutre: albul, negrul, griul, bejul și maroul. Dacă ai început deja să faci mental combinații de culori cu gri, pentru a vedea care dintre acestea se potrivesc, atunci felicitări! Înseamnă că a o memorie vizuală, care te va ajuta foarte mult în alcătuirea cromaticii din ținutele tale.

Chiar și dacă nu poți vizualiza acest lucru, ia o piesă gri din dressingul tău și încearcă să o pui alături de alte haine de orice culoare. Vei vedea că nu poți să dai greș! Încearcă același lucru și cu o cămașă albă și vei ajunge la aceeași concluzie. Acesta este avantajul culorilor neutre și, de aceea, sunt de mare ajutor, atunci când trebuie să-ți compui rapid un outfit.

Pentru a stăpâni și mai bine asortarea culorilor în vestimentație, vom vorbi și despre perechi de culori care nu se potrivesc, fie că sunt prea puternice sau prea anoste împreună. În general, evită să porți maroul cu negru sau cu gri pentru că, deși elegante atunci când sunt de sine stătătoare, în combinație compun lookuri plictisitoare și nu aduc nicio sclipire ținutei tale. De asemenea, în ținutele casual, evită să combini negrul cu albastrul marin, pentru că vei lăsa impresia că porți o uniformă.

Acum, că am acoperit culorile neutre, să vorbim și despre cele puternice. O culoare puternică îți poate scoate ținuta din anonimat, dar, dacă o asortezi cu o altă culoare vibrantă, apropiată, poate fi un dezastru vestimentar! Spre exemplu, nu încerca să adaugi piese verde și albastre în combinație pentru aceeași ținută. La fel e valabil și pentru piesele roșii și roz, violet și lavandă sau violet-prună. Motivul nu îl mai menționăm, pentru că e lesne de înțeles. Trebuie, doar, să îți imaginezi cum ar arăta astfel de piese împreună, și-ți vei da seama că un astfel de clash de culori nu avantajează pe nimeni.

Acum, că ți-ai făcut o idee despre cum să îți asortezi culorile în vestimentație, care sunt nuanțele care ți se potrivesc în funcție de ten și de păr, ai învățat despre roata culorilor, despre ținutele monocrome, cele ton-sur-ton și despre cât de adaptabile sunt culorile neutre, nu îți rămâne decât „să dai iama” în propria ta garderobă și să începi să aplici tot ce ai aflat. Spor la compus ținute uimitoare!

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
ghete fete, papuci de casa copii, genti dama, skechers, skechers dama, botine, jordan, adidasi puma dama, reduceri incaltaminte dama, cizme dama, ghete barbati iarna, ghete copii fete, adidas ozweego, puma, rucsac, botine dama, adidasi dama, adidasi dama negri, geanta dama, sneakers nike, pantofi cu toc mic, palladium, adidasi femei, botine dama elegante, reduceri adidasi dama, pantofi cu toc eleganti, adidasi copii, ghete tommy hilfiger dama, sneakers, bocanci

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close