PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Ce este haute couture și cum se poartă?

Fie că te pasionează lumea modei sau nu, cu siguranță ai auzit de multe ori termenul de couture sau haute couture. Acesta este des folosit în fashion, pentru a descrie o anumită categorie de piese vestimentare, încălțăminte și accesorii.

Dacă ai admirat vreodată o ținută perfectă, elegantă și rafinată, pe un podium de modă sau într-o fotografie făcută pe covorul roșu, sunt șanse mari ca aceasta să fi fost alcătuită din piese haute couture.

SS 24

În limba franceză, „haut” înseamnă „înalt”, iar cuvântul „couture” se referă la modă. O traducere cât mai exactă ar fi cea de modă la rang înalt, extravagantă și de cea mai bună calitate. În engleză, termenul folosit cel mai des pentru haute couture este cel de high fashion.

Când creează o colecție haute couture, designerul nu o gândește pentru drumurile uzuale prin oraș sau participarea la evenimente comune. Din contră, specialistul își va pune în valoare priceperea și creativitatea, exagerând într-un mod pozitiv tot ce înseamnă stil și extravaganță.

Termenul de haute couture a fost folosit pentru prima oară în secolul al XIX-lea, în Franța, acolo unde s-au născut majoritatea curentelor fashion care au cucerit, apoi, întreaga lume.

În acele vremuri, oamenii bogați purtau doar ținute croite la comandă, de către cei mai buni designeri care lucrau în industria couture.

Începând cu anii 1950, haute couture a început să fie mai rar ales, în detrimentul colecțiilor gata de a fi purtate, disponibile în mai multe mărimi, în mai multe magazine. Acestea erau mult mai accesibile, puteau fi cumpărate rapid și purtate imediat. Totuși, când vine vorba despre evenimente importante și ținute rafinate, haute couture va fi întotdeauna alegerea potrivită.

Chiar și în ziua de astăzi, haute couture este un termen foarte pretențios, pe care nu foarte multe branduri își permit să îl folosească. De fapt, pentru ca un brand să se poată defini drept haute couture, el trebuie să îndeplinească mai multe condiții stricte.

Iată un aspect foarte interesant! În Franța, există chiar o autoritate care decide dacă o anumită firmă poate folosi termenul de haute couture pentru a-și descrie produsele. Aceasta poartă numele de Chambre Syndicale de la Haute Couture (Federația Franceză de Croitorie).

Dacă această entitate nu își exprimă acordul, legea franceză spune că brandul respectiv nu se poate numi un brand haute couture.

Pentru a primi acordul, totuși, orice brand trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:

  1. Brandul trebuie să creeze piese vestimentare la comandă, pentru clienți privați;

  1. Brandul trebuie să dețină un atelier deschis în Paris, Franța, cu cel puțin 15 angajați full-time;

  1. Brandul trebuie să prezinte câte o colecție de minimum 35 de piese diferite, de două ori pe an, la show-urile de modă.

O parte dintre casele de modă care respectă aceste reguli și sunt acreditate drept branduri haute couture sunt Chanel, Christian Dior, Givenchy și Jean Paul Gaultier. În total, în Paris există, în prezent, doar 15 ateliere recunoscute drept haute couture, în urma procesului strict de selectare.

Hainele couture sunt haine speciale, deosebite, care se vor distinge din orice mulțime, prin eleganța și prin prețiozitatea lor. Iată câteva caracteristici ale acestor piese vestimentare!

Unicitate

Spre deosebire de hainele pe care le găsești în majoritatea magazinelor din centre comerciale, hainele haute couture nu sunt disponibile în număr foarte mare, în mai multe mărimi și nuanțe. De fapt, o piesă vestimentară este croită special pentru o anumită persoană sau maximum pentru câteva persoane.

Astfel, nu vei vedea aceeași piesă haute couture purtată de mai mulți oameni, prin oraș, ci o vei observa, probabil, o singură dată, pe corpul persoanei pentru care a fost concepută.

Personalizare

Aceste piese deosebite sunt create de designeri în ateliere, după ce ei au luat toate măsurătorile necesare modelului care urmează să poarte piesele.

Hainele sunt confecționate întotdeauna manual, cu ajutorul instrumentelor specifice de croitorie. Un brand haute couture nu va produce niciodată hainele în fabrici, în zeci, sute sau mii de exemplare identice.

Calitate superioară

O rochie haute couture va fi confecționată întotdeauna doar din materiale de cea mai înaltă calitate, precum catifeaua, dantela, mătasea și alte accente elegante, precum pietrele naturale și prețioase, perlele și nu numai.

Nu se demodează niciodată

Spre deosebire de colecțiile sezoniere create de designeri pentru magazinele fast fashion (Zara, Bershka, H&M, Mango sunt doar câteva dintre ele), piesele haute couture nu se vor demoda odată cu trecerea anilor.

Acestea sunt modele clasice, rafinate și inedite, care vor putea fi purtate chiar și la zeci de ani de la conceperea lor inițială.

De exemplu, branduri precum Dior, Yves Saint-Laurent sau Chanel sunt cunoscute pentru rochiile lor extravagante, care sfidează trendurile de moment și se încadrează în categoria hainelor ce pot fi purtate oricând, eclipsând orice alte ținute din apropiere, oricât de moderne și de stylish.

Ți se potrivesc perfect

Se spune că orice femeie stilată și orice gentleman trebuie să aibă în garderobă cel puțin o piesă vestimentară haute couture, până la vârsta de 50 de ani. Deși nu este o regulă impusă de nimeni, este o recomandare bună pentru orice persoană care dorește să aibă apariții încântătoare, la orice eveniment special.

Chiar dacă prețul hainelor haute couture este considerat ca fiind foarte mare, investiția va merita întotdeauna, căci vei obține piese vestimentare spectaculoase, care ți se vor potrivi ca o mănușă!

Acestea îți vor pune în valoare trăsăturile preferate și îți vor putea ascunde sau estompa micile „defecte” pe care nu vrei să le evidențiezi când porți o rochie, un sacou sau un costum. În plus, îți vor îmbrăca silueta în așa fel încât să arăți fabulos, dar să te simți și extrem de confortabil.

Vor rezista în stare impecabilă timp de ani întregi

Așa cum deja ai aflat, hainele care se încadrează în conceptul de couture sunt confecționate din cele mai calitative materiale. În plus, croiala acestora este efectuată cu o grijă desăvârșită, de către cei mai buni designeri, cu ani de experiență în domeniul fashion.

Acestea fiind spuse, te vei bucura de cea mai bună calitate și de haine care pot fi purtate chiar și zeci de ani, fără să se deterioreze, să își piardă forma sau să se decoloreze.

Vei deține piese unice, pe care nimeni altcineva nu le va mai purta

Când alegi să colaborezi cu un brand exclusivist și să cumperi o piesă couture, trebuie să știi că acea piesă va fi întotdeauna unică.

De aceea, chiar dacă vei investi o sumă importantă, vei avea satisfacția unei ținute originale, create numai pentru tine!

Designerii își prezintă cele mai recente propuneri fashion în cadrul evenimentelor destinate, precum Fashion Week sau alte prezentări exclusiviste de modă.

Casele de modă prezintă colecții de două ori pe an, iar aceste colecții trebuie să conțină minimum 35 de piese distincte. Totul se prezintă cu jumătate de an în avans, astfel că vei putea vedea colecția de vară în ianuarie, iar colecția de iarnă va putea fi admirată în iulie.

Spre deosebire de alte defilări pe catwalk, show-urile haute couture sunt adevărate opere de artă, ce includ, pe lângă hainele fabuloase, și elemente artistice deosebite, concepute de creatori.

Nu oricine poate participa live la aceste prezentări, ci doar persoanele care au primit o invitație specială. Așadar, ceilalți pasionați de fashion pot vedea colecțiile doar în fotografii și filmări publicate ulterior.

O ținută haute couture poate fi purtată la un bal, la un eveniment de înaltă importanță sau pe podium. De cele mai multe ori, celebritățile din lumea muzicii și a filmului poartă rochii și costume haute couture când participă la gale de premiere, evenimente caritabile și baluri organizate de diferite organizații.

Chiar dacă nu ești o persoană publică și nu participi la astfel de evenimente inedite, poți purta haine couture la nunți elegante, baluri sau petreceri exclusiviste, organizate în cercurile pasionaților de modă.

În schimb, purtarea unui outfit haute couture la o petrecere casual între prieteni, la o cafenea, la cumpărături sau la alte ocazii ce nu necesită o astfel de apariție poate fi percepută drept o dovadă de lipsă de rafinament și maniere.

Chiar dacă ți se pare că a fi cât mai elegant este o idee bună la orice ocazie, ar fi bine să păstrezi hainele sofisticate, haute couture, pentru contexte sociale cu adevărat potrivite acestui stil vestimentar.

Nu supra-accesoriza ținuta

De cele mai multe ori, o ținută couture va fi spectaculoasă prin definiție, fără să aibă nevoie de elemente suplimentare.

Dacă alegi, totuși, să porți și accesorii, asigură-te că nu folosești prea multe într-un singur outfit. De exemplu, dacă porți o rochie de designer, fără mâneci, poți purta un colier elegant și prețios, din aur alb, galben sau roz. Totuși, rezumă-te la acesta și nu adăuga brățări, inele și cercei.

În mod similar, dacă alegi o pereche de cercei statement, supradimensionați, nu purta alte accesorii, precum ceasuri, inele sau coliere.

Nu în ultimul rând, dacă ești adeptul accesoriilor, folosește doar obiecte de calitate și stai departe de materiale precum plasticul, lemnul sau fibrele naturale, când porți ținute haute couture. Rezumă-te la metale și pietre prețioase!

Nu purta încălțăminte nepotrivită

Pe lângă accesorii, la fel de importante sunt și încălțările alese. Dacă porți haine couture, asigură-te că le combini cu o pereche de pantofi la fel de prețioși, creați de un brand de renume.

Aceștia trebuie să aibă un aspect calitativ și să se afle într-o stare impecabilă. Fie că sunt lustruiți sau nu, pantofii trebuie să se ridice la nivelul celorlalte piese și să fie subtili, lăsând piesa principală să strălucească în lumina reflectoarelor.

Acordă atenție coafurii și machiajului

Chiar dacă te axezi pe ținută, nu trebuie să omiți niciodată restul detaliilor. Când vine vorba despre o ținută haute couture, este important ca totul să fie perfect!

Așadar, nu uita să îți faci manichiura și pedichiura. Doamnele trebuie să aleagă o nuanță de ojă potrivită, cât mai cuminte și mai elegantă, iar domnii să aibă barba aranjată perfect și să fie proaspăt tunși.

De asemenea, atât femeile, cât și bărbații, trebuie să păstreze un hairstyle cât mai simplu și cât mai elegant, fără artificii stilistice clișeice, precum accesoriile kitsch sau culorile neobișnuite.

Cât despre machiaj, acesta trebuie să fie gândit pentru a scoate în evidență hainele și pentru a nu atrage toată atenția asupra ochilor sau buzelor. Optează pentru nuanțe neutre, care se potrivesc foarte bine subtonurilor și tonurilor pielii tale.

În final, dacă îți dorești să investești într-o piesă vestimentară haute couture, ține cont de aspectele de mai sus și poart-o cu încredere și atitudine!

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
new balance 530, air uptempo, superstar adidas, adidasi jordan, incaltaminte barbati, adidasi barbati, nike air more, posete dama, pantofi barbati, jenny fairy, hoka one one, air more uptempo, bocanci dama, nike air force, sneakers karl lagerfeld, pantofi dama, portofel, pantofi, biomecanics, bocanci barbati, adidasi karl lagerfeld femei, ghete cu platforma, ghete skechers dama, pantofi aurii, birkenstock, adidasi nike jordan, incaltaminte dama, geanta, adidasi dama nike, nike air more uptempo

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close