Alergatul pare a fi cel mai simplu sport din lume – poate fi practicat de oricine, oriunde și singurul echipament necesar pentru acesta sunt pantofii. Aparențele înșeală, până și alegerea modelului potrivit poate însemna o adevărată provocare. Ce pantofi sport pentru bărbați să alegi pentru alergare, care să îți permită să obții cele mai bune rezultate fără riscul de a rănii picioarele? Iată sfaturile noastre.

Ce sunt pantofii pentru alergare? Nu există un răspuns corect la această întrebare. Totul depinde de tipul de picior și de solul pe care vei alerga.

Cum alegem pantofii pentru alergare? Care sunt cei mai buni pantofi de alergare?

Pantofii incomozi sunt probabil ultimul lucru pe care un alergător își dorește să poarte. De aceea, atunci când alegi pantofi pentru alergat, nu uita să optezi pentru o pereche mai ușoară – dar nu foarte ușoară! – față de încălțămintea pe care o porți zilnic. Află cum îți poți măsura lungimea piciorului și adăugă 0,5-1 cm la rezultatul obținut. Nu exagera – pantofii prea lungi sunt și prea largi și pot cădea din picioare (un lucru nedorit).

Nu numai mărimea contează

Pentru a alege încălțămintea de alergare nu este de ajuns să cunoști doar mărimea piciorului tău, dar și a tipului acestuia sau, de fapt, modul în care se mișcă atunci când vine vorba de contactul cu solul. Cum verificăm acest lucru?

  • Dacă, atunci când faci un pas și transferi greutatea corpului de la călcâi la degete, glezna ta se înclină spre exterior și încarcă marginea exterioară a piciorului, atunci ai un picior cu arcada ridicată (pronație insuficientă). Posesorii de astfel de picioare cel mai adesea se plâng de leziunile gleznei și de șocurile mai diminuate din timpul alergării, motiv pentru care pantofii perfecți pentru ei sunt cei cu mai multă amortizare la călcâie și o parte superioară mai stabilă.
  • Dacă, atunci când faci un pas și transferi greutatea corpului de la călcâi la degete, glezna ta se înclină spre interior și încărcă marginea interioară a piciorului, atunci ai un picior cu arcada plată (pronație exagerată). Posesorii de astfel de picioare de cele mai multe ori suferă de leziuni ale genunchilor, șoldurilor și a coloanei vertebrale, datorită faptului că pronația excesivă destabilizează ritmul. Dacă această caracteristică pare a fi cunoscută, alege încălțăminte cu inserții dure, de stabilizare, plasate în partea interioară a încălțămintei;
  • Dacă, atunci când faci un pas și transferi greutatea corpului de la călcâi la degete, glezna ta se înclină spre interior și apoi împrăștie în mod egal greutatea corpului pe întregul picior, înseamnă că ești titularul unui picior cu arcadă normală (pronație normală). Aceasta este cel mai sigur tip de picior pentru alergare, fiindcă minimalizează riscul de rănire. Posesorii de picioare cu pronație normală pot alerga în încălțămintea celor cu pronație insuficientă, dar și în pantofii care oferă o mai mare amortizare și cei cu talpă groasă.

Multe teorii – dar cum să verifici tipul de picior în practică? Tot ce trebuie să faci este să te uiți la pantofii tăi vechi. Verifică care parte a acestora este cea mai uzată. Piciorul cu arcada ridicată va freca și va deforma partea superioară la marginea exterioară a tălpii. În mod similar, piciorul cu arcada plată va freca interiorul pantofului. Un alergător cu un picior neutru va freca talpa în exteriorul călcâiului și mijlocul piciorului.

Pantofi de alergare – cum să îi potriviți cu solul?

Mărimea – bifată, tipul picioarelor – bifat. Următorul factor important este alegerea pantofilor de alergare în funcție de solul pe care vei alerga. Pantofii de alergare pentru bărbați pe asfalt și pe alte suprafețe dure, urbane trebuie să fie moi și să amortizează foarte bine piciorul. Așa numiții road shoes, sunt caracterizați prin prin talpa groasă, elastică și plană.

Sfatul stilistului

Dacă ai posibilitatea, evită asfaltul și alege traseele prin parcuri, pe maluri fluviale sau pe câmpuri. Acestea sunt mai blânde pentru picioare.

Preferi pădurea în loc de jungla urbană? Alege pantofii pentru drumeții. Aceștia sunt concepuți special pentru a funcționa pe suprafețe moi, prin urmare, nu amortizează la fel de bine ca pantofii road shoes. Talpa are un profil bine conturat și o mulțime de știfturi care cresc aderența pe teren moale. Cu cât ruta pentru alergare este mai dificilă, cu atât sunt mai vizibile tăieturile pe tălpi.

Autor

Agnieszka Ślęzak

Deși se pare că tocurile înalte și sneakerșii nu merg mână în mână, aceste modele de pantofi sunt printre preferatele mele. În garderoba mea domină culoarea neagră și imprimeurile florale. În viața privată sunt un fan al umorului negru, al animalelor și al filmelor lui Quentin Tarantino.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.