În acest articol:
Ce ar trebui să conțină un echipament de trekking? Este o întrebare la care nu găsești întotdeauna toate informațiile necesare, deși ți-ai dori. Citește ghidul nostru și află tot ce trebuie să știi despre echipamentul necesar pentru o drumeție de neuitat și în siguranță.
De multe ori, trekking-ul este asociat cu hiking-ul, însă între cele două forme de activitate recreațională în aer liber există mai multe diferențe. Hiking-ul este definit ca o “activitate care implică mersul pe jos sub forma unor plimbări lungi”, de o zi, în timp ce trekking -ul se referă la o “activitate care implică mersul pe jos într-o călătorie mai lungă și mai dificilă” și care poate avea o durată de câteva zile sau chiar săptămâni. Cuvântul “trek” provine din limba afrikaans și înseamnă “a migra”, “a pleca temporar”. La mijlocul secolului al XIX-lea termenul a fost preluat în limba engleză cu semnificația de călătorie lungă și cu obstacole desfășurată mergând pe jos. “Bushwalking” este un alt termen folosit în limba engleză pentru a defini o călătorie de acest fel cu rucsacul în spate. Trekking sau bushwalking înseamnă într-adevăr să mergi mai multe zile pe jos în natură, să parcurgi un traseu stabilit în prealabil în locuri precum rezervațiile naturale, folosind echipamentul specific de trekking, înnoptând, de regulă, la cort. Această activitate este practicată pentru a scăpa de constrângerile vieții de zi cu zi, pentru a regăsi ritmul benefic al naturii, indiferent de durata călătoriei, locația sau chiar nivelul fizic de pregătire. Trekking-ul este benefic pentru sănătatea celor mari și a celor mici, deoarece întărește sistemul osos, crește capacitatea cardiovasculară și respiratorie, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește capacitatea musculară.
Echipamentul de trekking necesar pentru o călătorie este ales în funcție de tipul de traseu, precum și de perioada anului, condițiile meteorologice, terenul și altitudinea maximă.
Atunci când vine vorba despre trekking, este bine să vă asigurați că aveți încălțăminte de bună calitate, potrivită pentru parcurgerea traseului ales. În acest sens, este preferabil să investiți în încălțăminte specifică de bună calitate, pe care vă puteți baza pentru o perioadă lungă de timp. Utilizarea încălțămintei de slabă calitate sau, pur și simplu, neadecvată practicării acestei activități, poate cauza leziuni sau sau poate conduce la accidentarea gleznei piciorului. De exemplu, ghetele de trekking cu închidere peste gleznă sunt confecționate astfel încât să ofere confort maxim piciorului și siguranță pe parcursul deplasării pe diferite tipuri de sol.
De asemenea, rucsacul de trekking trebuie să fie ales cu grijă astfel încât să fie confortabil, să susțină prin sistemul de prindere spatele, să fie ușor și încăpător. Rucsacul trebuie să fie încăpător pentru a cuprinde articole de îmbrăcăminte multifuncționale, de igienă și de supraviețuire necesare pe durata călătoriei. Vă prezentăm în continuare o listă de echipamente și articole necesare unei astfel de călătorii în siguranță:
Îmbrăcăminte
Echipamente
Instrumente de navigație
Alte articole
Alimente și apă
Efecte personale
Selecția echipamentului și a articolelor pe care o persoană este bine să le aibă asupra sa pe durata călătoriei se poate efectua în urma câtorva întrebări:
1. Care va fi durata călătoriei?
2. Ce tip de teren va fi traversat?
3. Vor fi parcurse mai multe tipuri de terenuri, vor fi diferențe de înălțime ?
4. Va fi transportat necesarul propriu sau și al altor persoane, precum copii?
5. Călătoria va fi efectuată cu sau fără opriri la hoteluri sau restaurante?
Odată ce ați răspuns la aceste întrebări, puteți face alegerile potrivite.
Dacă ați planificat o călătorie de câteva zile, atunci vă puteți orienta spre un rucsac trekking cu un volum de 50 – 60 l. Un astfel de rucsac poate fi util și în cazul în care veți avea de adăugat echipamente de dormit precum un sac de dormit sau un cort.
În cazul călătoriilor prelungite de expediție, veți avea nevoie de un rucsac cu volum mai mare de circa 75 – 90 l deoarece veți transporta mai multe piese de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, echipamente de dormit.
Rucsacul trebuie să fie bine compartimentat și să aibă o lungime să fie adecvată lungimii spatelui, să fie dotat cu sisteme de prindere precum curele de umăr reglabile, curea pentru brâu și pentru piept.
Alegerea ghetelor sau a bocancilor de trekking va depinde de:
Pentru călătorii de durată mai scurtă și mai ușoare care implică mersul intens pe jos, veți avea nevoie de o încălțăminte specializată cu amortizare, cu o talpă cu aderență bună, impermeabilă, suport glezna și o talpă moale pentru a ușura mișcarea piciorului.
Expediții de o mai lungă durată necesită folosirea încălțămintei realizate din materiale extrem de durabile (ex. Vibram) pentru o mai bună aderență pe teren dur și umed, o talpă rigidă pentru zonele accidentate și pentru amortizare.
Pentru orice tip de călătorie este bine să vă asigurați că încălțămintea aleasă lasă piciorul să respire (ex. Gore-Tex) și iar materialul nu se supraîncălzește la purtare.
De asemenea, este recomandat să adăugați o pereche suplimentară de sandale în caz schimbărilor meteorologice.
Alegerea sacului de dormit potrivit se va face în funcție de:
Căldura, adică temperatura ambientale externă în timpul nopții se încadrează în 3 categorii principale de temperatură:
Pentru trasee de trekking estival este preferabil să alegeți un sac de dormit mai ușor și compact pentru a fi ușor de transportat și pentru a nu ocupa mult loc. Pentru traseele de trekking realizate în perioade mai răcoroase din an este recomandat să alegeți un sac de dormit special realizat pentru a oferi confortul necesar la temperaturi joase.
Bețele de trekking sunt necesare tuturor celor care practică trekking-ul și nu doar persoanelor cu abilități fizice reduse sau cu probleme de echilibru. Acestea sunt realizate din materiale ușoare, cum ar fi carbonul sau aluminiul. Bețele de trekking permit parcurgerea confortabilă și în siguranță a unor trasee mai lungi și mai accidentate, totodată contribuind la reglarea posturii și la întărirea mușchilor din partea superioară a spatelui, umeri, brațe, și antebrațe. Bețele pot preveni efectuarea unor mișcări greșite, care pot conduce la dureri de spate, dureri ale membrelor. La nevoie, pot deveni un instrument de prim ajutor.
Îmbrăcămintea de trekking este recomandat să fie realizată din materiale ca să permită păstrarea căldurii în condiții de umezeală, eliminarea transpirației și purtarea mai multe zile în condiții optime, fără a dezvolta ciuperci. Puteți alege tricouri, bluze, șosete, preferabil fără cusături, din materiale tehnice sintetice (ex. polipropilenă) și din fibre naturale (ex. lână merinos) ușoare și călduroase.
Jachetele și Pantalonii de trekking lungi este recomandat să fie realizați din materiale sintetice, preferabil cu membrană impermeabilă (ex Gore-Tex). În sezonul estival puteți alege jachete sportive la ușoare, impermeabile și rezistente la vânt și vă puteți echipa și cu o pereche de pantaloni scurți.
Iată 10 sfaturi esențiale pentru Trekking:
Verificați prognoza meteo și asigurați-vă că dispuneți de îmbrăcămintea și echipamentele necesare. Împachetați articole de îmbrăcăminte suplimentare pentru a fi pregătit în eventualitatea unor schimbări neprevăzute ale vremii sau pentru eventuale înnoptări neplanificate inițial în aer liber.
Planificarea călătoriei și analizarea traseului sunt necesare, deoarece siguranța este prioritatea numărul unu, pentru prevenirea accidentelor și asigurarea unei călătorie cu cât mai puține variabile necunoscute.
Este recomandabil să:
Cheia confortului o reprezintă articolele călduroase și care absorb transpirația.
Este recomandabil să:
Pe durata verii este bine să evitați să călătoriți pe perioada cea mai caldă a zilei, de regulă, în jurul prânzului la 3 p.m. În zilele călduroase puteți începe traseul dimineața devreme, spre a-l încheia până la ora prânzului. Dacă nu puteți evita mișcarea în timpul celor mai călduroase ore, încercați să vă planificați călătoria astfel încât să stați la umbră sau lângă un curs de apă în această perioadă.
Îmbrăcămintea și încălțămintea pe timp de vară
Cheia confortului o reprezintă articolele răcoroase și care reflectă lumina soarelui. Este recomandabil să:
Un traseu reușit de trekking începe cu o riguroasă planificare a călătoriei și a echipamentelor necesare parcurgerii acesteia în condiții optime. Asigurați-vă așadar că alegeți și utilizați cele mai bune echipamente pentru adulți și copii, de la încălțăminte sport și până la accesorii de pus pe cap.