Accesoriile selectate corect pot transforma o simplă stilizare în ceva special – nu este diferit în cazul bijuteriilor. Totuși, pentru a obține efectul dorit, trebuie să știi cum să le alegi cu îndemânare – este ușor să exagerezi. Descoperă cum se asortează bijuteriile cu bun gust și ce combinații trebuie evitate.

Alege accesoriile bazându-te pe principiul „mai puțin înseamnă mai mult”.

  1. Câte bijuterii înseamnă prea multe bijuterii?

Totul depinde de ceea ce porți. Dacă alegi o stilizare monocromă în culori neutre, poți opta atât pentru cercei, cât și pentru un colier și un inel. Cu toate acestea, dacă restul elementelor de ținută sunt foarte vizibile – de exemplu, datorită culorilor vii sau modelelor caracteristice – alege doar o pereche de cercei simpli, de exemplu un model tip șuruburi.

Răspunsul la întrebarea cum să alegi bijuteriile potrivite pentru o ținută depinde și de natura stilizării în sine. Dacă îți place să te îmbraci în stil rock sau boho, nimic nu te împiedică să completezi ținuta cu câteva brățări sau inele. Pentru o ținută mai formală – de afaceri sau de seară – limitează numărul de accesorii strălucitoare pentru a nu abate atenția de la restul stilizării.

13642

Sfatul stilistului

Nu purta prea multe bijuterii într-un singur loc. Atunci când alegi o brățară masivă, decorată cu diverse pietre, renunță la inele. Atunci când optezi pentru un colier, renunță la cerceii care atârnă.

  1. Cum alegem bijuteriile în funcție de trăsăturile și forma feței?

Accesoriile bine alese pot accentua perfect frumusețea și pot acoperi imperfecțiunile chipului, însă alegerea greșită nu poate decât să le evidențieze. Deci, ce bijuterii ar trebui să alegi pentru a obține cel mai bun efect?

  1. dacă tipul tău de frumusețe este de primăvară (ten deschis cu o nuanță caldă, păr blond, roșcat deschis sau șaten deschis și ochi albaștri sau verde deschis), optează pentru bijuterii aurii, roz-aurii, bronz și alamă;

  2. dacă tipul tău de frumusețe este de vară (ten deschis cu o nuanță rece, părul tău are o nuanță de blond platinat, blond cenușiu, șaten închis sau negru cu tonuri reci și ai ochi gri, gri-albăstrui sau gri-verzui), alege bijuterii din argint, platină, oțel și aur alb;

  3. dacă tipul tău de frumusețe este de toamnă (tenul auriu, adesea cu pistrui de o nuanță caldă, păr roșcat sau șaten-roșcat și ai ochi verzi sau maro), atunci vei arăta cel mai bine în bijuterii maro, aurii sau în nuanțe de alamă;

  4. dacă tipul tău de frumusețe este de iarnă (tenul foarte deschis, cu nuanțe de albastru sau roz, părul negru și ochi închiși), te vor avantaja accesoriile de argint, platină și aur alb.

Poți citi mai multe despre cum să alegi cerceii potriviți în funcția de forma feței într-un alt articol de pe blog.

  1. Argintiul poate fi purtat și vara?

Până de curând, răspunsul la întrebarea de mai sus a fost „nu”, iar stiliștii au repetat de nenumărate ori că, auriul se potrivește cu auriul, iar argintiul cu argintiul. În prezent, însă, această regulă devine un lucru care ține de trecut și problema combinării acestor două nuanțe este abordată mai liberal.

Acest lucru nu înseamnă însă că există libertate deplină. Deci, cum combini argintiul și auriul? Nu uita că, culoarea nu este totul – bijuterii trebuie să se potrivească între ele și în ceea ce privește stilul. De asemenea, merită să știi că, cu cât ocazia este mai importantă, cu atât ai mai puțin libertate de alegere. Cu alte cuvinte, o cină de gală sau un banchet nu este un loc pentru experimente și nici o întâlnire întâmplătoare cu prietenii!

Dacă dorești să încerci să combini auriul și argintiul și te temi că vei face acest lucru fără pricepere, completează-ți colecția cu cercei, o brățară sau un colier din aceste două metale. Aceste modele apar din ce în ce mai mult printre propunerile designerilor.

  1. Este posibil (și dacă da, cum) se asortează brățările cu un ceas?

Probabil ai auzit deja de regula care spune că „ mai puțin, înseamnă mai mult”. Purtarea unei brățări în compania unui ceas este permisă, dar nu trebuie să întreci măsura. Ceasul ar trebui să fie în prim-plan – așadar, optează pentru brățări mici, de exemplu pe un lanț delicat.

13643

O altă regulă este alegerea accesoriilor în același stil. Dacă ai un ceas pe o curea de aur sau argint, îți recomandăm să renunți la brățările pe o sfoară sau la cele făcute manual – acestea se vor potrivi mai bine cu un ceas pe o curea de piele, care are un caracter mai puțin bijutier. Și invers – brățările din pietre prețioase sau confecționate din metale scumpe nu vor arăta bine în compania unui ceas sport sau din piele.

Apropo – într-un alt articol de pe blog poți citi mai multe despre cum să alegi un ceas potrivit pentru o femeie.

  1. Cum combinăm culorile de pe bijuterii?

De regulă, bijuteriile din aur vor arăta cel mai bine pe un fundal de culori calde. Cerceii, brățara, colierul sau inelul din acest metal vor arăta excelent în combinație cu roșu, galben și portocaliu, dar și asortate cu nuanța prunei sau bleumarin. Evită să porți bijuteriil aurii alături de o cămașă sau o rochie albă – acest metal va arăta mult mai bine în compania nuanței de alb murdar sau bej.

Totodată, dacă intenționezi să porți o creație într-o culoare rece, completează outfitul cu bijuterii argintii. Nu vor funcționa doar nuanțele de albastru, turcoaz, violet sau verde, dar și pasteluri și culori de bază – negru, alb și gri.

Autor

Agnieszka Ślęzak

Deși se pare că tocurile înalte și sneakerșii nu merg mână în mână, aceste modele de pantofi sunt printre preferatele mele. În garderoba mea domină culoarea neagră și imprimeurile florale. În viața privată sunt un fan al umorului negru, al animalelor și al filmelor lui Quentin Tarantino.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.