Deși espadrilele au devenit populare în România relativ recent, prima mențiune a acestui model de încălțăminte datează din … secolul al XIV-lea. La început au fost încălțăminte pentru țărani și muncitori, iar Yves Saint Laurent însuși a contribuit la propagarea lor pe scară largă. Descoperă istoria pantofilor perfecți pentru vară!
Știai că acest model de încălțăminte a fost cândva purtat de … soldați?
Cea mai veche amintire despre încălțările cu o parte superioară din pânză și tălpi din iută sau paie, numite espardenya în catalană, datează din 1322. Numele lor vine de la denumirea ierbii esparto, folosită pentru țesutul frânghiilor și tălpilor tocmai menționate. Această încălțăminte simplă era purtată mai ales de țărani și de cei săraci.
Espadrilele din Evul Mediu erau caracteristice nordului Spaniei (în special a Cataloniei) și sudului Franței. Le-au purtat – la fel ca astăzi – atât bărbații, cât și femeile.
Știai că…?
Cel mai vechi strămoș cunoscut al espadrilelor sunt sandale cu tălpi de iarbă găsite în Granada, care pot avea chiar … 4000 de ani.
Deși acest lucru poate părea uluitor, în secolele ulterioare, espadrilele au căpătat o semnificație politică și au simbolizat conflictele interne spaniole. Una dintre cele mai cunoscute fotografii ale lui Sabino Arana, fondatorul Partidului Național Basc din închisoarea republicană, înfățișează politicianul în această încălțăminte caracteristică.
De-a lungul timpului, espadrilele, în special la sfârșitul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, au devenit încălțăminte caracteristică pentru locuitorii din Catalonia și un element aproape inseparabil al apartenenței locale – în timpul războiului civil spaniol din 1936-39, soldații catalani au mărșăluit nu în pantofi militari, ci în espadrile. Totuși, nu era vorba de considerente simbolice, ci de cele financiare – încălțămintea din pânză era pur și simplu mai ieftină.
Primul boom al espadrilelor a avut loc în anii ’40. La acea vreme, a fost deschis boutique-ul La Manual Alpargatera, care există și astăzi. Espadrilele au fost printre încălțările preferate ale prințul de Wales, Edward VIII, care i-a reperat în timpul șederii în Franța, și au ajuns faimoase peste ocean datorită lui Lauren Bacal, care a jucat în filmul „Insula Coralilor”. În decenii ulterioare, acești pantofi cu adevărat spanioli au fost purtați de artiștii legendari din Peninsula Iberică – Pablo Picasso și Salvador Dali.
Momentul de descoperire al espadrilelor a fost însă la începutul anilor 1970, când la inițiativa lui Yves Saint Laurent, care a început să colaboreze cu cunoscutul producător al acestei încălțăminte, Lorenzo Castane, a început să confecționeze realizate espadrilele pe coturn, care au debutat pe podiumurile mondiale de modă în 1973. Acest lucru a făcut ca prețul acestei încălțăminte să crească și, în cele din urmă, a încetat să mai fie asociat cu îmbrăcămintea straturilor sociale inferioare.
Astăzi, espadrilele nu sunt purtate doar în Spania! Dacă nu ai încă un astfel de model de încălțăminte pentru lunile călduroase ale anului, te invităm să descoperi selecția largă de espadrile pentru femei și bărbați de pe epantofi.ro. Și dacă eziți în continuare, consultă alte articole de pe blog care te vor ajuta să faci alegerea potrivită: