PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Istoria modei: Cum a evoluat moda de-a lungul timpului?

Despre modă se pot spune multe lucruri, iar pasionații știu că industria fashion are o poveste foarte complexă. Fiecare piesă vestimentară a trecut prin zeci sau chiar sute de variante și de modificări, până să ajungă la tendințele din prezent, pe care le vedem în magazinele cu haine.

Fiecare model de rochie, de jachetă sau de pantofi a apărut în topul trendurilor, a dispărut, ca apoi să apară din nou, după o anumită perioadă, într-o variantă îmbunătățită.

SS 24

Această istorie este extrem de fascinantă, atât pentru cei care adoră moda și caută mereu ultimele colecții, cât și pentru cei care se îmbracă minimalist, însă își doresc să cunoască mai multe și să se inspire.

Așadar, în continuare te vom purta prin istoria modei în imagini, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, din cele mai vechi timpuri și până astăzi, pentru a descoperi lucruri noi și pentru a înțelege în profunzime trendurile actuale!

  1. Istoria modei: Începuturile în Imperiul Roman și în Egipt
  2. Istoria modei: Evul Mediu
  3. Istoria modei: Perioada Renașterii
  4. Istoria modei: Secolele VIII-XIX
  5. Istoria modei în secolul XX
  6. Anii 1900-1910
  7. Anii 1920
  8. Anii 1930-1940
  9. Anii 1950
  10. Anii 1960
  11. Anii 1970
  12. Anii 1980
  13. Anii 1990
  14. Moda anilor 2000
  15. Istoria modei în România
  16. Portul strămoșilor și costumul popular
  17. Secolul al XVI-lea și influența turcească
  18. Revoluția de la 1848 și stilul european
  19. Începutul regimului comunist și influența rusească
  20. Anii 1960-1980
  21. Anii 1990 și resincronizarea cu restul Europei

Moda există de foarte multă vreme, poate chiar mai multă decât ți-ai imagina. Încă din vremea romanilor și a egiptenilor, oamenii puneau un preț foarte mare pe aspectul fizic și pe piesele vestimentare purtate.

Atunci hainele erau un simbol extrem de valoros pentru statutul social. Numai nobilimea își permitea să creeze, să cumpere și să poarte obiecte vestimentare scumpe și prețioase, în timp ce oamenii de rând nu aveau acces la un astfel de lux.

În Imperiul Roman, bărbații purtau togă, iar femeile o stolă; ambele piese semănau cu niște rochii foarte lungi, fără o structură bine definită. În Egipt, se purtau tot rochii lungi, până la pământ, însă de această dată bijuteriile erau mai des întâlnite.

În materie de încălțări, oamenii purtau opinci și sandale simple, cu barete, făcute din pielea animalelor sau materiale găsite în natură. În Imperiul Roman, doar împăratul avea voie să poarte sandale de culoare roșie, iar numărul de barete indica statutul și rangul militar al purtătorului. În Egipt, doar faraonii și preoții purtau sandale.

Moda anglo-saxonă însemna, în acele vremuri, tunici până la glezne, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Apoi, designul fiecărei rochii făcea diferența dintre bogați și săraci.

De exemplu, puteai recunoaște femeile bogate după rochiile ample, în mai multe straturi, cu modele deosebite.

Odată cu secolul al paisprezecelea, diferențele dintre moda femeilor și cea a bărbaților au început să apară. Tunicile unisex au fost înlocuite de haine croite mai aproape de forma corpului.

În ceea ce privește încălțămintea, Evul Mediu a cunoscut câteva modele noi, precum pantofii din piele cu șireturi și clasicii pantofi cu vârful ascuțit și ridicat, care spuneau ceva despre statutul social, ca și restul articolelor vestimentare.

Renașterea a reprezentat un moment extrem de important pentru fashion. Aristocrații iubeau hainele scumpe și sofisticate. Regele Henry al VII-lea cheltuia sume uriașe pe piese vestimentare cât mai chic, iar oamenii de rând încercau să imite stilul regal.

Nu doar Henry folosea hainele și accesoriile pentru a-și evidenția statutul, ci și ceilalți regi ai Europei. Aceștia purtau pantofi cu toc înalt, tocmai pentru a arăta funcția importantă pe care o dețineau.

Tot în perioada Renașterii, femeile au început să poarte sandale cu platformă, iar tocurile au devenit tot mai populare. Totodată, pantofii au început să aibă modele mai complexe, culori diferite și broderie elegantă.

Prima mașină de cusut a apărut în anul 1790, iar acest pas a fost unul primordial pentru industria modei. Din acest moment, confecționarea pieselor vestimentare a devenit mult mai ușoară, creativitatea dezvoltându-se și ea odată cu tehnologia.

Puțin mai târziu, în jurul anului 1826, a luat naștere, în mod oficial, cariera de fashion designer. Charles Frederick Worth a fost primul designer de modă, stabilit în Paris. Acesta avea un mic atelier de haine și își sfătuia clienții în materie de articole vestimentare.

Până în acel moment, toată lumea privea hainele ca pe o modalitate de a afișa statutul social, nicidecum de a arăta cât mai bine purtând anumite piese, croieli și modele. Ei bine, Worth a schimbat acest lucru.

Ulterior, au apărut case de modă, acestea căutând artiști care să le ajute la dezvoltarea de modele și croieli noi. Nu numai că designerii veneau cu idei noi, dar hotărau și ce trenduri trebuie să rămână și care să dispară.

În materie de pantofi, până în anii 1850, nu exista conceptul de „pantof special pentru piciorul stâng și alt pantof pentru piciorul drept”. Ambele încălțări dintr-o pereche erau la fel. După acest an, creatorii de pantofi au dezvoltat modele mai confortabile, potrivite pentru forma fiecărui picior în parte.

Apoi, până în 1889, s-au dezvoltat majoritatea modelelor de pantofi pentru bărbați, care sunt purtate și în prezent, fără foarte multe modificări la nivel de model și structură.

În secolul XIX, diferențele dintre hainele și pantofii pentru bărbați și femei au început să devină tot mai evidente și au apărut numeroase curente în modă.

În secolul XX, moda a început să fie din ce în ce mai dinamică. Hainele nu mai exprimau doar statutul social, ci mai ales personalitatea purtătorului și subcultura din care acesta făcea parte, la momentul respectiv.

Astfel, următorii ani au cunoscut schimbări rapide ce au fost potențate de producția articolelor vestimentare și a pantofilor în fabrici, din materiale mai puțin costisitoare și într-un timp mult mai scurt.

Anii 1900-1910

Spre deosebire de rochiile și tunicile largi purtate de femei în trecut, anii 1910 au fost marcați de o siluetă ceva mai accentuată, de tip slim.

Femeile purtau rochii simple sau cu franjuri, dar și pantaloni de inspirație orientală, în anumite părți ale lumii. Corsetele erau și ele încă populare, deși erau tot mai des înlocuite de rochii drepte.

Odată cu Primul Război Mondial, ținutele au devenit din ce în ce mai monotone, în nuanțe neutre și accesorizate cu pantofi simpli, în tonuri de maro, gri sau negru.

Anii 1920

Perioada dintre cele două Războaie care au marcat istoria a fost extrem de importantă din punct de vedere stilistic. Femeile au început să poarte ținute confortabile, practice și, nu în ultimul rând, chic.

Acestea purtau rochii drepte, printre care și faimoasa little black dress, popularizată de Coco Chanel. Ele accesorizau ținutele cu pălării cu boruri largi, dar și cu ciorapi lungi, până la genunchi. În materie de pantofi, tocurile înalte au fost înlocuite de pantofi cu toc mic, simpli sau cu barete minimaliste.

În același timp, domnii obișnuiau să poarte costume largi, pantaloni Oxford și jachete cu umeri pronunțați, iar la evenimentele speciale apelau la frac, joben și pantofi eleganți.

Anii 1930-1940

Anii ’30 au fost marcați din nou de rochii lungi până la glezne, feminine și elegante, purtate cu pantofi cu toc ceva mai înalt. Încălțările doamnelor erau deseori caracterizate de mici perforații ce formau modele unice, iar tot în această perioadă au început să se poarte pantofii de tip Oxford, cu toc și șireturi.

Tot în anii 1930-1940 au continuat să se poarte și pantofii cu baretă în formă de T, simpli sau cu perforații chic.

Domnii au păstrat ținute asemănătoare cu cele din anii trecuți, însă au început să poarte și ei pantofi de inspirație Oxford, cu perforații și modele interesante.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, lumea fashion a trecut, din nou, printr-o serie de schimbări. Multe case de modă din Paris s-au închis, însă au apărut altele noi, atât în capitala Franței, cât și în Londra și New York.

Christian Dior și Pierre Balmain, dar și Jacques Fath erau unii dintre cei mai în vogă designeri în perioada respectivă.

Anii 1950

Această perioadă a fost marcată de apariția tot mai frecventă a magazinelor de tip mass market, precum Marks & Spencer. Sursele de inspirație ale femeilor erau Marilyn Monroe, Sophia Loren și Grace Kelly. Ținutele lor feminine, simple și foarte chic făceau furori, cu rochiile midi și pantofii clasici, cu toc mediu.

Pe de altă parte, bărbații erau inspirați de personalități precum James Dean, actor care a popularizat clasicii jeans albaștri în filmele sale, precum și tricourile și jachetele din piele.

Anii 1960

Anii ’60 au fost esențiali pentru conceput de haine pret-à-porter, nenumărați designeri lansând colecții de acest tip. Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Paco Rabanne sunt doar câteva dintre numele sonore ale acelei perioade.

La modă erau rochiile în formă de A, fustele tot mai scurte, hainele colorate și cu spirit tânăr și liber. Tot în anii 1960, jeanșii au început să fie din ce în ce mai răspândiți.

În materie de încălțăminte, femeile aveau o mulțime de opțiuni, de la pantofii tip Mary Jane, cu baretă fină și vârf rotunjit, până la pantofii cu toc mic, stil kitten heel.

Anii 1970

Acești ani au fost influențați de curentele punk și hippie. Hainele de atunci erau dominate de rebeliune, atitudine și unicitate, precum și de culori stridente.

Vivienne Westwood este unul dintre cele mai sonore nume, designerul deschizându-și propriul boutique pentru pasionații de punk.

Se purtau pantalonii largi, jeanșii evazați, rochiile maxi, tricourile tie dye, cu rupturi sau lanțuri, precum și pantofii și sandalele cu platformă.

Anii 1980

Anii ’80 au fost definiți de haine sport, fitnessul fiind un trend major în rândul tuturor. Jeanșii erau deja la ordinea zilei, în timp ce tot mai multe femei începeau să poarte colanți și pantaloni strâmți.

Modelele vremurilor erau Madonna, Cindy Lauper, Boy George, Michael Jackson, Prince și Duran Duran, artiștii principali ai anilor 1980.

În materie de încălțări, apar propuneri cool de la branduri precum Reebok, Nike și Adidas, pantofii sport fiind la mare căutare, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Alte modele celebre de pantofi veneau de la Dr. Martens, Vans și Air Jordan.

Anii 1990

Această perioadă aduce din nou în trenduri subculturile definite de muzică și de stilul de viață. Totodată, oamenii au mai mult acces ca niciodată la tendințe din alte părți ale lumii, grație televizorului și internetului.

Astfel, anii ’90 sunt definiți de stiluri precum grunge, gotic, punk, feminin, pretențios, militar sau sport, fiecare cu piesele vestimentare și încălțările caracteristice.

Se poartă foarte mult jeanșii tăiați sau rupți, tenișii din pânză cu talpă de cauciuc de tip Converse All Star, salopetele din denim, fustele plisate inspirate din uniforma de liceu, tricourile din bumbac cu diferite mesaje și desene, jachetele din piele și ținutele inspirate de vedete.

Din anul 2000 și până în prezent, moda ne-a dovedit, din nou, că trendurile vin, pleacă, apoi se întorc, în variante îmbunătățite și actualizate.

Anii 2000 sunt marcați în continuare de moda care se schimbă foarte des, de la un sezon la altul, așa-numitul fenomen fast fashion („modă rapidă”). Hainele și pantofii se vând atât în magazine fizice, cât și în magazine online, iar trendurile sunt inspirate atât de designerii cunoscuți, cât mai ales de celebritățile din Europa și Statele Unite.

Portul strămoșilor și costumul popular

Portul strămoșilor noștri daci, geți și traci erau foarte similar costumului popular românesc. Cele mai vechi obiecte care atestă acest lucru sunt niște figurile ceramice care datează din neolitic (10000-4500 de ani înaintea erei noastre) descoperite în zona Craiovei. Aceste statuete înfățișează portul strămoșilor noștri, alcătuit din cămașă, catrință (o haină femeiască care ține loc de fustă, necusută în părți, din lână, foarte asemănătoare fotei) și opregul cu ciucuri (o piesă vestimentară dreptunghiulară și îngustă din țesătură, purtată peste poalele cămășii).

Alexandru Odobescu remarca faptul că, la mijlocul secolului al XIX-lea, existau foarte multe similarități între costumul popular românesc și al dacilor care erau reprezentați pe Columna lui Traian. Ițarii și opincile acopereau picioarele, cămașa cu mâneci lungi era strânsă la mijloc, iar la poale era crestată și pe umeri atârna sarica (o manta țărănească lungă, țesută din lână, purtată mai ales de ciobani la munte).

Secolul al XVI-lea și influența turcească

În timpul ocupației otomane a Țărilor Române din secolul al XVI-lea se resimte influența turcească asupra vestimentației. Negustorii încep să dezvolte un stil aparte, influențat atât de portul popular românesc, cât și de cel turc. Stilul de inspirație orientală se păstrează până când are loc Revoluția de la 1848.

Revoluția de la 1848 și stilul european

Odată ce regimul absolutist ia sfârșit, tinerii care se întorc de la studiile desfășurate la Paris aduc cu ei costumele în stil european. Redingota cu rever ascuțit și aplicații în stil militar, precum și pantalonii drepți cu imprimeu ecosez devin uniforma pașoptiștilor, iar femeile încep să imite moda de la Paris și Milano cu ajutorul croitoreselor care le alterează hainele.

Moda secolului al XIX-lea este influențată și de aparițiile Mariei Rosetti, care îmbină portul popular românesc cu stilul britanic al vremii, fiind de multe ori potretizată în veșminte cum sunt rochiile cu crinolină, iile tradiționale, năframele și rochiile cu mâneci lungi, închise imediat sub bărbie.

Începutul regimului comunist și influența rusească

În perioada regimului comunist, moda românescă devine sumbră și se rupe firul influențelor venite din Europa de Vest. În timp ce Christian Dior lansa în Franța noi colecții de creații elaborate, bijuterii extravagante și blănuri, în România acestea sunt văzute ca fiind repertoriul claselor sociale mai bogate și, ca atare, sunt blamate.

Astfel, sunt impuse restricții la anumite materiale textile considerate de lux, apar pantofii cu talpă de lemn, foarte incomozi, iar femeile încep să poarte turban tocmai pentru a evita să meargă la coafor. În deceniul 1950-1960, supranumit și epoca Gheorghe Gheorgiu Dej, modelul sovietic pătrunde în România inclusiv în materie de modă. Femeile își decorează zona capului cu basmale, iar țesăturile pentru confecții sunt sărăcăcioase și în nuanțe pământii.

Întrucât toate fabricile de confecții sunt deținute de stat, întreaga modă românească se omogenizează și varietatea dispare, iar fashionul nu mai este o expresie a personalității și a preferințelor individuale, devenind un fel de uniformă menită să efaseze originalitatea și inovația.

Întrucât taiorul Chanel era preferatul Elenei Ceaușescu, modelul acestuia este copiat în fabricile de confecții și, prin revistele de modă ale timpurilor respective, impus ca etalon femeilor din întreaga țară. Alături de pantofii produși de Guban Timișoara, costumele de imitație Chanel erau adesea purtate de femeile cu atribuții importante în cadrul Partidului Comunist Român.

Anii 1960-1980

Istoria modei românești în timpul comunismului continuă cu pătrunderea curentului hippie la noi în țară, în anii 60, în ciuda rigorilor impuse. Tinerii descoperă jeanșii, muzica rock și fusta mini. Apoi, în anii 1970 și 1980, costumele unisex devin populare în întreaga lume, fiind singurul trend nou acceptat în România. Cu toate acestea, întrucât respectivele decade se află sub semnul regimului de austeriate, preocupările vestimentare ale oamenilor scad dramatic.

Tinerii, în continuare, încearcă să reproducă noutățile în materie de fashion din Europa și astfel apar și la noi, sporadic, rochiile lungi și strânse pe corp, pantalonii evazați, sandalele și pantofii cu talpă ortopedică. Finalul anilor 1980 este marcat de ceva mai multă diversitate, deoarece artiștii plastici încep să facă design vestimentar, iar rochiile, gențile, încăltămintea și curelele unicate devin disponibile în magazinele Fondul Plastic și cele ale Uniunii Artiștilor Plastici.

Anii 1990 și resincronizarea cu restul Europei

Revoluția din decembrie 1989 a dus la eliminarea treptată a decalajului dintre România și Occident. Anii 1990 normalizează purtarea blugilor evazați, a neck-chokerelor, a creolelor, a crop topurilor și a salopetelor. De asemenea, are loc un boom al industriei muzicale cu mare priză la publicul adolescent, aducând în prim-plan ținutele sexi și, pe acea vreme, ireverențioase ale artistelor pop. Tinerele din toată țara, inspirate de idolii lor, încep să poarte blugi foarte scurți, piercinguri și haine care dezvăluie foarte mult din corpul lor.

Așadar, istoria modei este extrem de bogată, iar acum cunoști o parte din ea. Inspiră-te din trendurile tuturor timpurilor pentru a crea ținute corecte, originale și pline de personalitate! Nu doar atât, dar dacă îți dorești să afli mai multe, îți recomandăm să citești „Moda. Istoria completă” de Marnie Fogg. Este nu doar o carte de temelie despre istoria modei, ci și o călătorie temporală în lumea fashionului de-a lungul secolelor.

În cazul în care ești avid să citești mai multe articole bine documentate despre modă, intră pe blogul nostru cu secțiunile speciale pentru femei și bărbați și descoperă diversitatea de sfaturi stilistice și de recomandări vestimentare pe care le avem pentru tine.

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
adidasi tommy hilfiger barbati, adidasi skechers dama, botine dama cu toc, karl lagerfeld sneakers, vans, genti dama, jordan, botine dama, pantofi cu toc eleganti, ghete baieti, cizme cauciuc copii, sneakers nike, adidas ozweego, geanta dama, portofel dama, nike uptempo, adidasi dama, pantofi albi, pantofi cu toc gros, adidasi femei, adidasi fila dama, rucsac, ghete fete, nike air force 1 femei, nike air uptempo, pantofi cu toc mic, skechers, palladium, skechers dama, timberland

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close