PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Moda anilor ’50 – Puțină istorie și 6 sfaturi pentru ținute în stil retro

Stilul retro este considerat și astăzi unul dintre pilonii de bază în fashion. Multe dintre influențele anilor ’50 se păstrează până în prezent, pentru că acum, ca și atunci, accentul era pus foarte mult pe evidențierea perfecțiunii trupurilor, pe forme și pe feminitate.

SS 24

Firește, există diferențe semnificative între moda de atunci și cea de acum, însă cu siguranță au fost preluate multe elemente din moda anilor ’50, care s-au păstrat foarte bine în abordarea vestimentară actuală. Practic, de aici pleacă influențele constructive de design în modă ale marilor creatori precum Christian Dior sau Coco Chanel.

Moda anilor ’50 a pus un accent imens pe feminitate și senzualitate, în cazul femeilor și pe crearea unei imagini soft a bărbaților. Astfel s-a modificat stilul clasic și elegant prezent până la acel moment. De fapt ideea de eleganță se păstrează și în stilul retro, și este pusă în valoare prin accesorii și croială, dar și prin materialele folosite. Este interesant faptul că în această perioadă se pune accent pe vestimentația femeii, în ciuda faptului că în perioada anilor ’50 femeile erau preponderent casnice, șiu erau considerate chiar inferioare bărbaților.

Cu toate acestea, la unison, doamnele își ajustau garderoba și achiziționau rochii în tonuri pastel, în culori jucăușe, croite conform tiparului clepsidră (strânse în talie și cloș în zona pulpelor) sau chiar cu imprimeuri simple și purtau aceste rochii în timp ce se ocupau de treburile gospodărești.

Retro nu înseamnă de fapt un stil împrumutat dintr-o perioadă trecută, ci revenirea la definirea personalității, la ideea de unic și special. Esențiale pentru acest stil sunt și accesoriile, iar categoria lor includem servietele și gențile de damă.

14529

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ZVZxYaSrvAI

Stilul anilor ’50 se definitivează după o perioadă de agitație economică și se asociază cu ieșirea dintr-o stare de constrângeri și teamă. Culorile încep să iasă tot mai mult în evidență, însă se păstrează simplitatea articolelor vestimentare din stilurile anterioare.

Doamnele purtau mai ales cămăși decoltate, care adesea expuneau parțial umerii. La acestea veneau în completare fustele cloș, peste genunchi sau la nivelul genunchilor și pantofii cu tocuri medii sau chiar înalte. Anii ’50 aduc un aspect interesant și anume faptul că puține femei purtau pantaloni, tocmai pentru că pe atunci exista o delimitare clară între sexe, prin prisma superiorității bărbaților.

Pentru ținute feminine mai sofisticate, fusta creion era alegerea cea mai bună, cu influențe rămase din anii ’20, unde de asemenea se punea foarte mare accent pe eleganță, atât în moda feminină, cât și în cea masculină.

O caracteristică importantă este folosirea nuanțelor pastel pentru articolele vestimentare și chiar pentru încălțăminte, astfel că rozul, bejul sau galbenul devin culori de bază, preferate de tot mai multe persoane. S

Sunt la modă eșarfele mici și simple, folosite ca accesorii pentru gât, iar cardiganele reprezintă probabil cele mai cunoscute articole vestimentare ale perioadei, fiind o adevărată ”uniformă” la momentul respectiv. Ele sunt specifice atât bărbaților, cât și femeilor și sunt în general convenționale și simple, iar sistemul de închidere este cu nasturi.

14530

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ySXJX43t9sw

Stilul anilor ’50 s-a impus și la noi, și a rezistat până aproape de anii ’70. Dintre toate perioadele modei românești se poate spune că aceasta a prins cel mai bine, iar influențele occidentale au fost adoptate rapid și implementate personalizat.

Față de anii precedenți, când moda impunea cumva o eleganță exagerată, s-a trecut la ținute mai relaxate, mai simpliste și pline de culoare. Dacă până la momentul anilor 50 predomina negrul și în general culorile închise, odată cu moda retro apar culorile pastel.

Încălțămintea încep să capete și ea însemnătate, se trece la variante de pantofi eleganți, colorați, cu accesorii cât mai diverse. Fundițele, cataramele și bretelele sunt utilizate ca accesorii pentru încălțăminte, înfrumusețează și accesorizează ținutele colorate.

14531

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ySXJX43t9sw

Poți readuce cu ușurință moda retro în garderoba ta, deoarece este una dintre cele mai permisive perioade. De asemenea, este și una dintre cele mai colorate, asemănătoare modei hippie, care a apărut în anii următori. Diferențele constau în faptul că imprimeurile modei retro sunt mai discrete, ieșind mai puțin în evidență.

Astăzi pentru mulți retro înseamnă un stil vechi, cuminte și nu prea ieșit din tipare. Cardiganele folosite în perioada retro au revenit la modă, cu mici modificări pe alocuri. Ele nu mai sunt chiar atât de cuminți, însă tot se axează pe ideea de-a pune în valoare aspectul natural al corpului.

Stilul retro în zilele noastre pune însă accent pe ideea de-a arăta cât mai bine, cu apariții sofisticate și chiar unicat, în permanență aranjate și ordonate.

Rochiile copilăroase, dar feminine

Fără doar și poate stilul retro a ieșit în evidență prin multitudinea de rochii colorate, de imprimeuri dulci și prin conturarea discretă a taliei doamnelor. Croiala rochiilor din anii 50 impuneau anumite standarde de frumusețe, deoarece rochiile se axau pe conturarea taliei și pe o supradimensionare a zonei șoldurilor, acolo unde erau faldurile rochiilor. Rochiile cu funde, cu centuri din material textil și elemente decorative, rochiile cu imprimeuri cu buline sau flori și rochiile pastel, acestea erau de fapt piesele centrale ale acestui stil.

Cămăși și fuste

Pe lângă rochii, doamnele puteau opta pentru cămăși și fuste, dar nu neapărat sub formă de compleu. Dimpotrivă, uneori se prefera varianta unui amestec de uni cu imprimeuri, indiferent dacă era vorba despre cămașă cu imprimeu sau fustă.

Fustele erau aproape întotdeauna cloș, semnificând cumva și faptul că femeia este cochetă și jucăușă, că este tânără și că poate purta rochii cât mai deosebite. Fusta creion, specifică acum fenomenului femme fatale, era încă de atunci la modă, iar șlițurile acestora erau considerate adesea o adevărată îndrăzneală.

Cardigane

În general acestea erau piesele vestimentare menite să acopere zona superioară a corpului dar nu împotriva frigului, ci ca o completare firească a outfitului. Cumva femeile considerau că acest cardigan le folosește ca un accesoriu șic, menit să atragă atenția asupra lor și care, așa cum era firesc, era la modă.

Astăzi stilul retro se confundă cumva cu stilul vintage, însă există diferențe substanțiale între cele două stiluri. Retro înseamnă un plus de feminitate în ținuta femeilor, dar și un plus de culoare pe care în stilul vintage în regăsim, dar în măsură mai mică.

Dacă îți dorești o ținută retro, atunci ar trebui să iei în calcul și momentele în care o vei purta. Există însă elemente de vestimentație ale acestui stil care se potrivesc foarte bine în aproape orice context, pentru că, așa cum am spus, adesea femeile anilor 50 se îmbrăcau așa în orice moment al zilei.

14532

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/VOO5ojMQ_9A

Fustele cloș din mătase sau bumbac

Aceasta ar putea fi cea mai bună alegere deoarece este un gen de fustă care avantajează pe oricine. Trăsăturile și croiala acestei fuste se potrivesc foarte bine pe aproape toate conformațiile corporale, în special datorită faptului că talia înaltă poate ascunde kilogramele în plus.

Fusta creion – simbolul senzualității de astăzi

Mereu la modă, fusta creion este simbolul feminității și în prezent ea poate fi accesorizată cu aproape orice top. Este important totuși să evidențiezi fusta folosind nuanțe și culori diferite între bluză și fustă, pentru ca efectul să fie complet.

Rochii diafane

14533

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ySXJX43t9sw

Rochiile moderne inspirate din moda retro aduc cu sine jocuri de culoare, textură și croială. Poți alege rochii alb-negru, pe care să le accesorizezi cu o centură în culori tari (albastru, roșu, verde, galben,absolut oricare dintre culori va avea un efect vizual nemaipomenit în combinațiile cromatice de alb și negru) sau rochii colorate la care să asortezi foarte bine culorile, deoarece stilul retro însemna să fii în permanență aranjată (ca femeile să arate bine pentru soț și familie, dar mai ales în comunitate).

Paltoane în culorile toamnei

Firește, poți oricând să alegi un cardigan simplu ca să reiterezi modelele de atunci, însă pentru un strop de modern în ținuta ta, optează pentrui paltoane subțiri în culori pastelate. Reține faptul că moda retro a dus la limită folosirea culorilor. În general, atunci când vorbim despre stilul retro, gândul ne poartă la culorile toamnei, drept pentru care nu mai pare atât de greu să alegem cromatica ținutelor noastre.

Pantofii potriviți

Chiar dacă nu mai suntem în anii 50, poți cu ușurință să accesorizezi ținutele cu pantofii potriviți. Alege fie balerini sau pantofi cu toc mic în culori cât mai calde, sau optează pentru teniși ori espadrile, pentru mai mult confort. Reține însă faptul că și pantofii trebuie să aibă elemente specifice ținutei, fie că vorbim despre imprimeuri drăguțe, fundițe sau orice alt accesoriu care să ”îndulcească” ținuta.

Genți și poșete

Pentru că vorbim despre un stil impecabil și de nevoia să arăți oricând bine, gențile nu puteau să nu facă parte din peisaj. Utilizează pentru ținuta ta genți tip plic, pe care să le poți purta în mână, sau genți de dimensiuni mici, pe care să le porți ușor și să te remarci prin originalitate.

Stilul retro aduce un aport semnificativ la nivelul modei, deoarece se concentrează asupra ideii că trebuie să arăți bine indiferent de momentul zilei, fie că citești ziarul la o cafea sau că pregătești masa în familie. Cămășile acoperite de cardigane care lasă la vedere doar reverele, rochiile colorate și taliile bine strânse pentru evidențierea formelor, toate aceste lucruri susțin ideea de bun gust în alegerea vestimentației.

Această abordare este actuală și astăzi, iar stilul retro revine în ținute diverse, cu adevărat speciale. Creează-ți și tu propriile outfituri retro și realizează o adevărată declarație de feminitate prin vestimentația aleasă.

Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/ySXJX43t9sw

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
salamander, botine dama toamna, sneakers guess, pantofi dama marimea 42-43, cizme lungi dama, pantofi argintii, adidasi nike air force, sprandi, uptempo nike, adidasi jordan barbati, nike court vision, ghete de iarna barbati, air max, botine dama ieftine, portofel barbati, puma mayze, air force 1, new balance 327, cizme dama lungi, pantofi sport barbati, adidas, adidasi nike dama, rucsacuri dama, nike air force 1 high, portofele barbati, papuci de casa, botine cu toc, nike air force 1, rucsac dama, jordan adidasi

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close