PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Stilul grunge: Ce este, caracteristici și idei de ținute

Personalitatea ta nu se încadrează în tiparele clasice și convenționale de combinații vestimentare? Atunci cu siguranță stilul grunge poate fi cea mai inspirată alegere vestimentară pe care o poți face, în așa fel încât să poți evidenția stilul nonșalant care te reprezintă și să ai doza de libertate prin care să-ți exprimi originalitatea în crearea ținutelor.

Nu ești familiarizat cu stilul grunge? Noi, cei de la Epantofi suntem aici să-ți aducem toate informațiile de care ai nevoie în ceea ce privește acest stil vestimentar popular. În acest articol urmează să descoperi ce este stilul grunge, care sunt caracteristicile acestui stil, dar și idei de ținute care te vor inspira să creezi cele mai inedite combinații vestimentare, reflectând pe deplin caracterul tău nonconformist.

SS 24

Ți-am stârnit interesul? Descoperă în rândurile următoare ce definește stilul vestimentar grunge și cum îl poți adopta în look-urile tale!

Chiar dacă, în prezent, multe persoane asociază stilul grunge cu vestimentația rebelă și nonconformistă, nu toți știu cu exactitate ce înseamnă acest stil vestimentar și nici de unde provine această tendință în modă. Stilul grunge a fost inspirat de genul muzical omonim, care a luat naștere în Seattle la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, odată cu apariția unor trupe ai căror membri nu respectau regulile vestimentare ale momentului. Chiar dacă membrii acestor trupe au refuzat să fie încadrați într-o anume categorie, casele de discuri au dat naștere unei noi mode în muzică, care s-a extins și pe plan vestimentar.

Chiar dacă piesele vestimentare ale artiștilor stilului grunge au fost criticate și catalogate ca fiind lipsite de inspirație, ele au creat contextul ideal pentru desăvârșirea unui street style al momentului, bazat pe combinații dintre articole de designer și piese vintage. Prin urmare, stilul grunge a luat naștere din spiritul rebel al trupelor muzicale de la vremea respectivă, fiind ulterior integrat și în lumea modei. Și dacă la început acest stil vestimentar nu ține cont de nicio regulă, astăzi, alegerea și combinarea pieselor vestimentare trebuie făcută cu mai multă atenție.

Dacă ai nevoie de o sursă de inspirație și dacă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă stilul grunge al anilor ’90, gândește-te că acest stil a fost preferatul unor nume iconice precum Kurt Cobain sau Kate Moss. Cu blugi deteriorați și pulovere groase, oversize, Cobain a reușit să cucerească multe inimi, în timp ce, de partea cealaltă, Kate Moss a reușit să exprime epoca grunge prin mom jeans, dresuri rupte și bocanci militari. Exprimând libertatea și refuzul conformismului, stilul grunge s-a manifestat nu numai la nivel de fashion, ci și ca atitudine de viață.

Așa cum se întâmplă în cazul tuturor stilurilor vestimentare, și stilul grunge presupune anumite reguli de stil vestimentar, indiferent de nonșalanța de care dă dovadă. Pentru a înțelege și mai bine aspectele care definesc moda grunge, trebuie să știi că ea nu se potrivește, în niciun caz, contextelor formale. Dacă, totuși, preferi aparițiile nonconformiste, poți alege să combini anumite piese vestimentare grunge cu un stil mai convențional, în așa fel încât să obții un look potrivit în mai multe împrejurări.

De regulă, stilul grunge are la bază o combinație de articole care, aparent, nu țin să urmărească niciun criteriu de natură estetică. Astfel, moda grunge este caracterizată de:

  1. Aspect ușor neglijent

Spre deosebire de stilul preppy, definiția perfecțiunii în modă, stilul grunge se bucură de caracteristici libertine, prin urmare un aspect ușor neglijent. În moda grunge, hainele nu au nevoie să fie călcate la dungă și, de cele mai multe ori, piesele vestimentar în acest stil sunt realizate din materiale moi, care nu sunt aderente pe corp.

  1. Culori închise sau neutre

În comparație cu alte tendințe în modă, stilul grunge nu pune accentul într-un mod obligatoriu pe articolele vestimentare de culoare neagră, însă tonurile predominante în vestimentația grunge rămân cele închise sau neutre.

  1. Piese vestimentare oversize

O altă caracteristică importantă a stilului presupune integrarea în ținutele grunge a cel puțin o piesă vestimentară oversize, care să ascundă cât mai bine formele corpului.

  1. Haine comode

Așa cum se întâmplă și în cazul ținutelor casual pentru bărbați și femei, confortul este un criteriu de bază atunci când dorești să compui o ținută grunge. Prin urmare, e esențial să mizezi pe articole vestimentare care să ofere o libertate cât mai mare de mișcare.

  1. Articole cu aspect uzat

Având în vedere că stilul grunge, la originile sale, era bazat pe articole deja existente în garderobă, acesta nu presupune folosirea unor haine noi, cu aspect impecabil. Din contră, cel puțin o piesă dintr-o ținută grunge trebuie să aibă un aspect uzat, cum ar fi blugii sau tricourile uzate.

  1. Suprapuneri

Specifice stilului grunge sunt și suprapunerile. Cu alte cuvinte, e indicat să optezi pentru cât mai multe straturi de îmbrăcăminte și să stăpânești arta layering-ului, dacă dorești să obții un look grunge. Hainele suprapuse, alese aparent la întâmplare, vor reuși să creeze acel aspect ușor neglijent, care definește acest stil vestimentar din moda anilor ’90.

  1. Inserții de piele

Dacă dorești să compui un look grunge actual, e suficient să te inspiri din garderoba unui motociclist. Inserțiile de piele sunt o caracteristică importantă a stilului grunge, motiv pentru care îți sugerăm să le abordezi sub forma unei jachete din piele, a unor perechi de încălțăminte din piele sau a unor suprapuneri asimetrice din piele, în așa fel încât look-ul tău să fie departe de a părea banal sau plictisitor.

  1. Tenișii și bocanci militari

Stilul grunge se învârte în jurul câtorva piese reprezentative ale anilor ’90, iar tenișii și bocancii în stil military cu siguranță se regăsesc printre ele. Și vestea bună este că aceste modele de încălțăminte se bucură de o influență considerabilă în moda momentului, putând fi combinate într-o mulțime de ținute grunge.

Vrei să recompui imaginea perfectă a stilului grunge din anii ’90? Pe baza caracteristicilor menționate mai sus, am adunat pentru tine o serie de idei de ținute care se încadrează, fără doar și poate, în acest cult al confortului și al nonșalanței. Iată cum să te îmbraci în stil grunge!

Ținute grunge pentru femei

Pentru a compune un outfit grunge veritabil, îți vor fi necesare articole vestimentare precum blugi rupți, salopetă, dresuri rupte și dresuri tip plasă, hanorac oversize, cardigan lung, pantaloni tartan, cămăși în carouri, jachetă din denim, tricouri largi, bocanci și teniși. În jurul acestor piese, ți-am pregătit câteva idei de ținute în stil grunge pentru femei, așa că te invităm să le descoperi!

  1. Ținută cu blugi rupți și sneakers

Indiferent dacă dorești să optezi pentru o pereche de jeans skinny, boyfriend sau mom jeans, o pereche de blugi rupți poate compune un outfit grunge ideal alături de un tricou simplu, o jachetă din denim spălăcit și o pereche de încălțăminte pentru femei, așa cum ar fi, de pildă, sneakerșii de damă. Completează look-ul grunge cu accesoriile potrivite și vei avea cel mai confortabil și nonconformist outfit!

  1. Ținută cu rochie și bocanci

Combinația de rochie cu bocanci este una dintre tendințele momentului, iar faptul că bocancii de damă se numără printre piesele caracteristice stilului grunge îi transformă în piesa de rezistență a ținutei pe care urmează să ți-o propunem. Pentru o ținută reușită în stil grunge, combină o cămașă tip rochie, în carouri și o pereche de bocanci negri, apoi dă un aer stylish ținutei cu ajutorul unei bonete, a unei poșete din piele și a unei perechi de ochelari glam.

  1. Ținută cu salopetă și teniși

Printre piesele caracteristici stilului grunge se numără și articole precum salopeta sau tenișii pentru femei, așa că ce ai spune dacă ai crea o ținută grunge dintr-o salopetă din denim, un tricou alb sau negru cu imprimeuri și pereche de teniși într-o culoare neutră? Acestea pot fi completate de minune de un rucsac din piele și de o pereche de ochelari rotunzi, pentru un aer retro bine meritat!

Ținute grunge pentru bărbați

Stilul grunge pe care un bărbat îl poate adopta are la bază aceleași reguli și piese vestimentare recomandate pentru femei. Tonurile neutre și hainele confortabile, purtate în straturi, cu aspect neglijent sunt elemente esențiale în acest stil vestimentar pentru bărbați. Prin urmare, cămășile în carouri, fesul, bocancii, tricourile, puloverele largi, blugii rupți, pantalonii din tartan și geaca din demin nu trebuie să lipsească din ținutele tale grunge. Iată câteva idei!

  1. Ținută cu jeans uzați și sneakers

Am menționat anterior că pentru a obține un aer ușor neglijent al ținutei în stil grunge e nevoie să integrăm în outfitul ales cel puțin o piesă vestimentară uzată. Ei bine, pornind de la această premisă, îți sugerăm să combini o pereche de jeans uzați, un tricou simplu de culoare închisă, o jachetă neagră din denim și o pereche de sneakers pentru bărbați într-o nuanță similară tricoului. O pereche de ochelari de soare și o borsetă se vor potrivi perfect în acest context!

  1. Ținută cu cămașă în carouri și teniși

Așa cum se întâmplă și în cazul ținutelor grunge pentru femei, cămășile cu carouri stau la baza outfiturilor în stil grunge pentru bărbați. Prin urmare, îți sugerăm să mizezi pe o astfel de cămașă, într-o paletă pământie de culori, suprapusă peste un tricou simplu în nuanțe neutre, o pereche de jeans și o pereche de teniși pentru bărbați, într-o nuanță închisă. Nu uita să integrezi și o căciulă de bărbați în toată această combinație vestimentară grunge!

  1. Ținută cu jachetă din piele și bocanci

O altă ținută effortless-chic, asemenea celor în stilul normcore este și ținuta pentru bărbați în stil grunge alcătuită dintr-un tricou simplu, o cămașă în carouri, o jachetă din piele, o pereche de jeans și o pereche de ghete pentru bărbați în stil bocanc. Bocancii se numără printre cele mai reprezentative perechi de încălțăminte pentru bărbați în stilul grunge, așa că nu-i de mirare că îți sugerăm să-i incluzi în această combinație vestimentară!

Așa-i că ai compus și până acum ținute care preiau elemente din stilul grunge și nici măcar nu ai realizat? Ei bine, acum cunoști toate informațiile despre acest stil vestimentar și, cu atâtea idei de ținute grunge, cu siguranță îți va fi extrem de ușor să compui look-uri care să iasă din tipare. Acum e timpul să-ți manifești nonconformismul!

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
adidasi karl lagerfeld femei, pantofi dama eleganti, dr martens, hoka one one, pantofi dama, coccinelle, nike air, new balance 530, converse chuck taylor, bocanci dama, bocanci femei, pantofi cu toc, posete dama, nike air more, biomecanics, jenny fairy, nike jordan, adidasi jordan, adidasi armani barbati, adidasi tommy hilfiger dama, nike air force, pantofi cu toc de 5-7 cm eleganti, air force, birkenstock, pantofi cu platforma, salomon, primigi, pantofi, adidasi dama, superstar adidas

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close