MID SEASON SALE! Până la -30% reducere VEZI MAI MULT


Totul despre Dragobete: Ce este, când pică, tradiții, idei de ținute

Dragobetele este o sărbătoare cu tradiții vechi și semnificații adânci înfiripate în cultura românească, ce depășește cu mult simbolistica sărbătorii occidentale Valentine’s Day, cunoscută internațional drept Ziua Îndrăgostiților. Mai mult decât orice, Dragobetele anunță sfârșitul și începutul unui nou anotimp.

Însă, câți dintre noi știm și altceva despre Dragobete, în afara faptului că este o sărbătoare românească a iubirii, celebrată pe 24 februarie? Noi am fost plăcut suprinși de cât de multe obiceiuri și tradiții se învârt în jurul acestei sărbători, multe dintre ele fiind respectate chiar și în prezent.

MSS

Și cum Dragobetele se apropie cu pași repezi, ne-am gândit că ar fi bine să știi ce este, când pică și care sunt tradițiile de Dragobete. În plus, ți-am pregătit în rândurile următoare și câteva idei de ținute ideale pentru Dragobete!

Redescoperit recent de către autohtoniștii supărați de popularitatea pe care o avea la finalul anilor ˈ90 sărbătoarea Sf. Valentin, Dragobete are, în continuare, dificultăți în ceea ce privește configurarea propriei identități. Adepții Dragobetelui, însă, i-au conturat un profil, chiar dacă informațiile păstrate până astăzi despre el sunt destul de puține, neclare și controversate.

Istoria Dragobetelui începe în mitologia tracică, atunci când era o divinitate, fiind asociat cu Eros în mitologia greacă și Cupidon, considerat zeul dragostei în mitologia romană. Din punct de vedere etimologic, numele provine de la două cuvinte slave vechi: „dragu” (ce înseamnă drag) și „biti”, ce înseamnă a fi. Astfel „Dragubiti” se traducea prin „a fi drag”.

Una dintre cele mai răspândite legende, care circulă de mii de ani, ne vorbește despre Dragobete ca fiind băiatul Babei Dochia. Dragobete este cunoscut precum nașul cosmic al păsărilor și al animalelor, spunându-se că de ziua lui Dragobete păsările își găsesc perechea și fac împreună cuiburi noi. De aici a fost împrumutată și ideea logodnei dintre îndrăgostiți în ziua de Dragobete. Asemenea necuvântătoarelor, obiceiul de a-ți găsi perechea și de a te logodi în această zi a fost preluat și de către oameni. În folclorul românesc, băieții urmăreau fetele pe care le plăceau și le sărutau în văzul tuturor în ziua de Dragobete, de unde și expresia „Dragobetele sărută fetele”.

Tot în folclorul românesc descoperim că Dragobetele a fost transformat de către Maica Domnului în Năvalnic, o buruiană utilizată în trecut pentru vrăjile de dragoste. O altă legendă îl asociază pe Dragobete unui tânăr cu părul negru și ochii verzi, care reușea să trezească iubirea în inima tinerelor, cântând la fluier. Acesta i-a învățat timp de sute de ani pe oameni ce înseamnă iubirea, iar atunci când și-a îndeplinit menirea, Maica Domnului l-a transformat în această plantă, ce renaște în fiecare primăvară.

Indiferent de legendă, unul dintre ritualurile de Dragobete este purtarea Năvalnicului la sânul fetelor tinere, împăturit în punguțe de mătase. Tradiția spune că în acest fel, tinerele reușesc să „farmece” flăcăii și să se îndrăgostească de ele.

Chiar dacă, de regulă, se știe despre Dragobete că se sărbătorește pe data de 24 februarie, preferințele manifestate față de această dată sunt ușor neclare, mai cu seamă că a fost aleasă în mod evident pentru a fi cât mai apropiată de Sf. Valentin, scopul fiind transformarea Dragobetelui într-un concurent al acestuia. Trebuie să precizăm, însă, că există numeroase mențiuni istorice care plasează sărbătoarea Dragobetelui pe 1 martie și implică existența unei legături între aceasta și sărbătoarea de Mărțișor.

Data sărbătoririi Dragobetelui este cu atât mai neclară, cu cât în anumite zone din Muntenia se consideră că data Dragobetelui este 3 martie, în timp ce alte mențiuni plasează Dragobetele în ziua de 25 martie. Este aproape imposibil de stabilit, pe baza informațiilor acumulate până în prezent, care era, inițial, data acestei sărbători. Astfel, conform calendarului creștin ortodox, Dragobetele se sărbătorește la 24 februarie, de „Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul”.

Așa cum Valentine’s Day a luat amploare de la an la an și este sărbătorit aproape pretutindeni, și Dragobetele este prezent în mai toate zonele din țara noastră. Această sărbătoare specifică în trecut doar Munteniei și Olteniei a ajuns să se extindă, ușor-ușor, și în Moldova și Transilvania, adică în zone în care nu a existat niciodată.

Astfel se face că, fără a fi denumită ca atare și fără a-i fi dedicată o anume zi, Dragobetele este astăzi sărbătorit în aproape întreaga Românie. De pildă, tinerii ardeleni se întâlnesc în prima săptămână din postul Paștelui, culeg flori de primăvară și petrec împreună, sărbătorind dragostea. Tradiția Lioarei, întâlnită în Transilvania și ușor asemănătoare tradiției Dragobetelui, prespune ca într-o anume zi din postul Paștelui, fetele din sat să-și de întâlnire în fața unui măr sau a unui păr înflorit, împletind împreună cununițe din florile sale. Purtând aceste coronițe, ele devin surori de cruce. În timpul acestor ritualuri de Dragobete, „surorile” apelau la diverse incantații.

În Oltenia și Muntenia, ziua de Dragobete era cea în care se alegeau frății și în care se legau jurăminte între frați de cruce. Ritualul culegerii primelor flori de primăvară este întâlnit în prezent în toată Transilvania. Tinerii oferă fetelor buchete din aceste flori, iar fetele trebuie să îi sărute pentru a fi iubite tot anul. De asemenea, tradiția spune că fetele care obișnuiesc să se spele pe cap cu flori de iederă și corn în sâmbăta Sfântului Toader din postul Paștelui, vor avea noroc în dragoste întregul an.

Cum zilele sunt numărate până la Dragobete, trebuie să știi că există numeroase obiceiuri și tradiții legate de această sărbătoare. Chiar dacă multe dintre ele pot părea infantile, acestea trebuie prețuite, căci fac parte din cultura poporului român. Iată câteva dintre cele mai populare obiceiuri și tradiții, păstrate cu precădere în zona rurală:

  1. Îmbrăcați în haine de sărbătoare, tinerii și fetele obișnuiesc să meargă în pădure să culeagă primele flori ale primăverii: viorele, ghiocei, brândușe sau tămâioase; micile buchete se pun mai apoi la icoane și se păstrează până la Sânziene, când se aruncă în apele curgătoare pentru ca dorințele tinerilor să fie purtate peste mări și să se îndeplinească.

  1. În dimineața zilei de Dragobete, fetele și femeile strângeau zăpadă proaspătă, o topeau și se spălau cu apa obținută pe cap, crezând că vor avea tenul și părul plăcute admiratorilor. O altă tradiție a acestei sărbători spune că fecioarele adunau ultimele urme de zăpadă cu o seară înaintea zilei de Dragobete, o topeau, iar apa rezultată o foloseau în tot cursul anului pentru descântece de dragoste și frumusețe.

  1. În Ardeal, Dragobetele este una dintre puținele ocazii când vrajile din dragoste sunt luate în serios. Aici există obiceiul ca bătrânele satului să meargă în pădure să culeagă năvalnic. Înainte de a-l smulge din pământ (rostind în acest timp numele fetei pentru care este cules), bătrânele pun la rădăcina plantei puțină miere, zahăr și făină. Odată cules, năvalnicul este folosit la vrăji, cu scopul de a face un băiat să se îndrăgostească de fata în numele căreia a cules.

  1. În sudul țării este păstrat și în prezent obiceiul „zburătorului” sau „călcatul pe picior de Dragobete”. În ziua de Dragobete, fetele se strâng la prânz pe un deal și apoi coboară în fugă spre sat. Fiecare băiat aleargă după fata care-i place, iar dacă erau prinse, fetele trebuiau să se lase călcate pe picior și strânse în brațe. După aceasta, porneau în pereche către sat, unde erau așteptați de părinți și rude. Dacă și fetei îi place de băiat, atunci cei doi trebuie să se sărute în văzul tuturor. Acest sărut este văzut sub forma unei logodne între cei doi îndrăgostiți.

  1. În anumite sate românești, în ziua de Dragobete se obișnuiește să se culeagă rădăcini de spânz, pentru ca acestea să fie folosite ulterior pentru tratarea anumitor boli.

Așa cum deja am menționat despre Dragobete, la sat este singurul loc în care se mai păstrează astfel de obiceiuri și tradiții. Toate acestea au farmecul lor și cu siguranță reușesc să ne trezească nostalgie de fiecare dată când avem ocazia să le vedem cu propriii ochi. Chiar dacă multe dintre ele s-au pierdut și poartă acum o haină mult mai comercială, semnificația originală a Dragobetelui încă se mai păstrează în anumite zone.

Vrei să descoperi mai multe despre Dragobete, această sărbătoare autohtonă? Iată câteva lucruri interesante pe care sigur nu le știai despre Dragobete!

  1. O vorbă din popor spune că cel care nu sărbătorește Dragobetele nu se va îndrăgosti în anul respectiv, îi va merge rău și se va îmbolnăvi.

  1. De asemenea, se spune că dacă doi tineri îndrăgostiți nu se sărută de Dragobete, ei se vor despărți în acel an.

  1. Cine aude pupăza în ziua de Dragobete se spune că va avea noroc tot anul. Totodată, dacă vezi o pereche de păsări, vei fi iubită mereu.

  1. Se credea că este semn rău dacă o fată sau un băiat nu întâlneau în ziua de Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus. În acest caz, se spunea că nu vor fi iubiți, iar dacă o fată se întâlnea cu un băiat și nu se sărutau, se credea despre ei că nu se vor mai iubi în anul respectiv.

  1. Se spune în popor că în ziua de Dragobete, tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu șuflă (din semințe de cânepă pisate), pentru a avea parte de dragoste în timpul anului.

  1. Ce nu se face de Dragobete? Ei bine, în ziua de Dragobete nu este bine să coși sau să lucrezi la câmp, însă trebuie să faci curățenie în întreaga casă, pentru a aduce sport și prospețime.

  1. În ziua de Dragobete nu se sacrifica niciun animal sau pasăre de curte, pentru a nu strica rostul împerecherilor și li se oferea acestora mâncare bună, pentru a fi asigurat belșugul în casă pe tot parcursul anului.

  1. Se spune despre Dragobete că nu ai voie să plângi în această zi, pentru că lacrimile curse în ziua de Dragobete aduc supărări și necazuri tot anul.

  1. Dacă nu vrei să-ți meargă rău tot anul, nu trebuie sub nicio formă să te cerți cu cineva în ziua de Dragobete.

  1. Dacă plouă de Dragobete, înseamnă că va urma o primăvară frumoasă și că primăvara va veni mai devreme.

Cu atâtea curiozități despre Dragobete, să nu crezi că am uitat de promisiunea pe care am făcut-o la începutul articolului! Așa cum am promis, ți-am pregătit în rândurile următoare câteva idei de ținute perfecte pentru celebrarea zilei de Dragobete. Hai să uităm de năvalnic pentru câteva momente și să ne focusăm asupra unor piese vestimentare care cu siguranță îți vor impresiona partenerul!

  1. Ținuta perfectă pentru o ieșire într-un bar de Dragobete

Nu este nimic greșit să mizezi pe o pereche de jeans la ocazii atât de speciale precum aceasta, mai ales dacă alegi să combini o pereche de jeans negri, un top elegant și o pereche de botine de damă din piele, extrem de chic. O geantă elegantă de seară, cu diverse aplicații, poate completa ideal această ținută pentru un date romantic însoțit de câteva cocktailuri la bar.

  1. Ținuta perfectă pentru o cină romantică de Dragobete

Ești invitată la restaurant pentru o cină romantică de Dragobete? Atunci cu siguranță trebuie să îmbrățișezi un dress code elegant și seducător întru totul. Creează ținuta ideală din rochia ta preferată în nuanțe intense de roșu, acea pereche provocatoare de pantofi cu toc stiletto, o pereche de cercei glamour și o geantă tip plic în nuanțe intense.

  1. Ținuta perfectă pentru o întâlnire la cafenea de Dragobete

Dacă întâlnirea de Dragobete este una casual, la cafenea, poți adopta o ținută casual chic. Încearcă o rochie slip dress și combin-o într-o ținută super glam, cu o pereche de cizme de damă înalte, din piele, un pulover oversize pe gât, din lână și o geantă tip cross-body, din piele întoarsă, în nuanțe vesele.

  1. Ținuta perfectă pentru o ieșire în parc de Dragobete

Atunci când mergi la o întâlnire, cel mai important este să te simți confortabil, așa că dacă ai planificată o ieșire în parc de Dragobete, asigură-te că vei purta o ținută călduroasă și că vei purta încălțări comode. Sugestia noastră este să optezi pentru o rochie cu imprimeuri colorate, un pulover uni din lână, o pereche de cizme din piele cu toc cowboy și un mantou din lână. Completează ținuta de Dragobete cu o geantă clasică tip bucket bag și ești gata de întâlnire!

  1. Ținuta perfectă pentru o seară la cinema de Dragobete

Veți petrece o seară la cinema de Dragobete? Atunci cu siguranță vei avea nevoie de o ținută confortabilă. Îți sugerăm să optezi pentru combinarea unei rochii tip pulover, pe care să o asortezi cu o pereche de încălțări sport de damă, un palton oversize, o eșarfă colorată și o pereche de mănuși cool din piele.

Acum că ai toate informațiile pe care le-ai putea dori despre Dragobete, nu mai rămâne decât să sărbătorești și tu această zi dedicată iubirii alături de partenerul tău. Nu uita, însă, de alegerea cadoului pentru el! Într-un articol anterior am oferit câteva idei de cadouri de Ziua Îndrăgostiților, dacă ai nevoie de o sursă de inspirație.

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
bocanci, sneakers nike, adidasi puma dama, adidasi dama, ghete baieti, ghete iarna barbati, pantofi cu toc gros, sneakers, pantofi cu toc eleganti, skechers, reduceri adidasi dama, reduceri incaltaminte dama, new balance, nike air force 1 femei, botine dama, ghete tommy hilfiger dama, ghete barbati iarna, adidasi dama negri, portofel dama, buffalo, timberland, rucsac, ghete baschet, botine, vans, cizme cauciuc copii, anekke, rieker, botine dama elegante, adidasi jordan dama

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close