MID SEASON SALE! Până la -30% reducere VEZI MAI MULT


Moda anilor ‘60: Caracteristici și idei de ținute

Fiecare perioadă din istorie a fost caracterizată de moda specifică timpurilor. Dacă vei privi o serie de fotografii din fiecare decadă, începând cu anul 1900, vei observa, fără îndoială, diferențele uriașe de culori, modele, forme și imprimeuri purtate de femei. Dintre toate trendurile lansate și purtate de-a lungul vremii, anii ’60 au fost cu adevărat spectaculoși. A fost o perioadă plină de farmec, cu schimbări imense în ceea ce privește moda și felul în care femeile se exprimau prin hainele purtate zi de zi.

Doamnele care au trăit în perioada respectivă au trecut de la rochii simple și largi, de tip baby doll, la fuste scurte și dresuri colorate strident, de la malete la pulovere groase și de la pantofi cu toc mic și vârf rotunjit la sandale elegante, cu barete fine. Dacă ești atrasă de stilul chic al anilor ’60 și vrei să afli mai multe detalii despre acesta, informațiile de mai jos te vor ajuta să compui ținute sylish, inspirate din acele vremuri!

MSS

În anii ’60, moda nu a fost aceeași, tot timpul. De fapt, au existat chiar și câteva contraste destul de mari. La început, în topul trendurilor, se aflau rochiile fără o structură clară, până la genunchi, care nu accentuau silueta, ci, mai degrabă, o ascundeau sub nuanțele neutre sau pastelate și imprimeurile de tip carouri.

Apoi, doamnele și domnișoarele au început să poarte fuste mini, iar acest moment a fost unul revoluționar pentru moda anilor ’60. Femeile se simțeau libere să-și expună silueta și să se exprime cu ajutorul pieselor vestimentare. Ce a urmat, apoi, a fost o explozie de culoare, imprimeuri pline de personalitate, haine vesele și îndrăznețe, pe care femeile le purtau cu atitudine!

Ca în orice altă perioadă, femeile aveau câteva modele, din ale căror ținute se inspirau zi de zi. Aceste femei aduceau, întotdeauna, ceva nou, aveau apariții spectaculoase și le încurajau, prin stilul lor, și pe altele să-și exprime personalitatea și feminitatea fără frică sau rețineri.

Începutul anilor ’60 a fost dominat de influența lui Jackie Kennedy, o femeie extrem de stilată și de creativă, când vine vorba de outfituri. Stilul acesteia era definit prin simplitate, atenție la detalii și accesorii perfect asortate cu hainele. Jackie Kennedy obișnuia să poarte rochii fără guler și pantofi delicați, cu toc foarte mic.

După ce Jackie a ieșit de sub lumina reflectoarelor, odată cu asasinarea soțului său, femeile și-au găsit inspirația într-un alt icon al vremurilor: actrița Brigitte Bardot. Brigitte, chiar dacă a trăit în aceeași perioadă, era opusul doamnei Kennedy, ținutele ei fiind mult mai îndrăznețe și mai pline de culoare. Femeile anilor ’60 o adorau!

O altă sursă de inspirație a fost și Mary Quant, cu rochiile ei scurte, colorate, cu imprimeuri puternice și deosebite. Aceasta a făcut trecerea de la stilul feminin și matur către un stil tineresc, jucăuș și chiar nonconformist!

Chiar dacă tendințele stilistice din acea vreme au tot fluctuat, iar femeile erau foarte inventive și diferite între ele, există o serie de piese vestimentare iconice, specifice perioadei.

Rochia în formă de A

Când vine vorba de rochii, anii ’60 au fost dominați de modele simple, fără formă, cu lungimea medie până la genunchi sau deasupra lor.

Femeile fie purtau rochii în formă de A, fie rochii accentuate în talie, cu gulere simple și mâneci scurte sau inexistente.

Majoritatea rochiilor erau colorate, cu diferite imprimeuri, de la carouri, fagure și buline, până la motive florale sau abstracte.

Rochia dreaptă, stil creion

Rochiile anilor ’60 erau extrem de elegante și de feminine, mai ales acest model care flata subtil silueta. Deși nu avea niciun accent puternic în talie, precum o curea sau o panglică, materialul era ușor strâns în zona șoldurilor, pentru a accentua delicat talia subțire și feminină.

Lungimea acestor rochii se oprea deasupra genunchilor sau imediat sub genunchi, definind o siluetă tip „creion”. De obicei, erau purtate cu tocuri mici, care evidențiau într-un mod plăcut picioarele.

Fustele mini

Moda anilor ’60 a fost definită de aceste fuste din ce în ce mai scurte, care au reprezentat un semn al puterii pentru femei. Tot ce era mai scurt de nivelul genunchilor era considerat „mini”.

De multe ori, aceste piese erau purtate fie cu ciorapi înalți, până la genunchi, fie cu dresuri sau colanți stridenți, în toate culorile pe care ți le poți imagina. Fustele aveau adesea imprimeuri precum carouri, pătrățele și alte patternuri asemănătoare, iar femeile adorau să le poarte cu malete sau pulovere la fel de colorate.

Puloverele groase, tricotate și colorate

Tricotul era și el la modă în anii ’60, sub forma puloverelor groase, cu guler supradimensionat sau nu, dar întotdeauna cu o croială dreaptă. Aceste pulovere tricotate se purtau în nuanțe tari, dar și cu imprimeuri geometrice sau abstracte.

Tot în anii ’60, femeile au început să poarte topurile peste fuste sau pantaloni, un lucru rar întâlnit în perioadele anterioare.

Bluzele cu guler înalt (maletele)

Maletele sau helăncile erau în vogă în anii ’60. Cele mai populare erau cele negre, cu guler înalt, dar și cele în dungi alb-negru. Acestea erau purtate în special de către femeile tinere, în Londra și în Statele Unite ale Americii.

De regulă, acestea adorau să combine maletele cu pantaloni cu talie înaltă sau fuste pline de personalitate.

Paltoanele drepte, din lână, până la genunchi

În sezonul rece, femeile din anii ’60 purtau, cu precădere, paltoane mai subțiri decât în trecut, dar cu linii la fel de neutre, care nu scoteau în evidență silueta. Totuși, lungimea paltoanelor era destul de scurtă, lăsând la vedere picioarele.

Majoritatea paltoanelor aveau o singură culoare, însă și formele geometrice și carourile erau la mare căutare.

Jeanșii cu talie înaltă și pantalonii evazați

Când nu purtau rochii sau fuste, femeile compuneau ținute cu jeanși drepți, cu talie înaltă, dar și cu pantaloni evazați.

Aceste două modele de pantaloni erau cele mai celebre, fiind purtate de majoritatea doamnelor și domnișoarelor, mai ales în weekenduri.

Pantofii cu toc mic, cu barete și vârf rotunjit

În materie de încălțăminte, femeile anilor ’60 preferau, în mod clar, acest model de pantofi. Tocurile erau medii spre mici, vârful pantofilor era ușor rotunjit, iar baretele medii ca grosime îmbrăcau armonios gleznele.

În ceea ce privește culorile, pantofii negri erau cei mai des purtați, însă și cei colorați erau adorați de unele persoane.

Acestea sunt principalele piese purtate de femei în anii 1960, însă nu sunt singurele. Dacă vrei să abordezi ținute inspirate din vremurile respective, încearcă-le pe cele de mai jos!

6 idei de ținute inspirate de moda anilor ’60: Încearc-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine!

1. Ținută feminină și clasică

Dacă vrei să surprinzi stilul clasic al anilor ’60, încearcă să compui un outfit pe bază de rochie și pantofi simpli.

Alege o rochie cu croială dreaptă, până la genunchi. Aceasta poate fi crem, albă, într-o nuanță pastelată sau cu un imprimeu clasic. Poți experimenta cu buline, carouri sau pătrățele.

Apoi, poartă o pereche de pantofi cu toc mic, mediu ca grosime, cu barete și vârful rotund. În cazul în care îți plac cei negri, optează pentru aceștia. În caz contrar, dacă ai o rochie în culori tomnatice, calde, poți completa ținuta și cu pantofi colorați, galbeni, oranj sau maro.

În materie de coafură, dacă ai breton lung, îl poți aranja în stilul Brigitte Bardot, împărțindu-l în două secțiuni care să îți încadreze chipul. Dacă ai părul mediu ca lungime, îl poți ondula ușor, în bucle lejere, sau îl poți tapa pentru mai mult volum în partea de sus.

2. Ținută îndrăzneață și chic

Dacă fustele mini se numără printre piesele tale vestimentare preferate, nu ezita să experimentezi cu o ținută rebelă și curajoasă. Alege o fustă uni și potrivește-o cu un pulover tricotat, în nuanța ta preferată. Poartă colanți sau dresuri colorate, în același ton cu topul sau cu fusta. Finisează look-ul cu pantofi din vinyl, foarte trendy în anii ’60.

În cazul în care preferi fustele mini în carouri, le poți purta și pe ele cu malete neutre sau colorate, cu ciorapi lungi sau dresuri.

3 Ținută inspirată din moda Londrei

Dacă vrei să abordezi o ținută cool, inspirată direct de pe străzile capitalei Marii Britanii, optează pentru această variantă.

Poartă jeanși cu talie înaltă, drepți pe picior, în nuanța ta preferată de albastru. Prinde-i în talie cu o curea subțire și completează look-ul cu o maletă neagră, cu guler înalt și slim. Poartă ghete, bocanci sau pantofi, în funcție de preferințele tale și de stilul tău de viață.

Dacă ai părul scurt, cu atât mai bine! Femeile din anii ’60 obișnuiau să poarte părul tuns până la nivelul umerilor sau chiar mai scurt, această tunsoare accentuând un gât suplu, conturat de malete sau de gulere interesante.

4. Ținută hippie

Dacă îți place moda hippie, poți încerca o ținută inspirată de acolo. Pentru aceasta, vei avea nevoie de următoarele elemente: pantaloni evazați, pulover colorat și o pereche de cizme înalte din piele, fără toc sau cu un toc foarte mic.

Optează pentru pantaloni evazați negri sau maro, iar în partea de sus poți purta un pulover cu imprimeuri abstracte. Cu cât mai colorat, cu atât mai bine! Dacă vrei, poți opta și pentru o bluză în modelul tie-dye, reprezentativ pentru moda hippie a anilor ’60.

5. Ținută elegantă cu fustă creion

Dacă ești o femeie căreia îi place să își accentueze formele corpului, moda anilor ’60 te poate inspira și pe tine.

Poți purta o ținută perfectă, pe bază de fustă creion, lungă până la genunchi sau puțin mai lungă, accentuată cu o curea subțire în talie. Poartă și o maletă colorată, într-o nuanță potrivită cu fusta.

Finisează ținuta cu o pereche de ciorapi și pantofi cu toc mediu.

6. Ținută feminină de toamnă

Dacă vrei să te lași inspirată de moda anilor ’60 pe timp de toamnă, nu este nimic mai simplu decât o combinație chic de palton cu cizme lungi din piele.

Poartă o rochie până la genunchi, cu sau fără un pulover cu gulerul supradimensionat. Alege culori similare sau complementare, pentru a respecta tendințele vremii.

Apoi, piesa de rezistență va fi un palton drept, care trebuie neapărat să depășească puțin lungimea fustei, astfel încât să dezvelească doar picioarele sexy, încălțate în cizme înalte, cu toc mediu sau chiar fără toc.

Este o ținută chic, elegantă, sexy, dar și misterioasă, pe care o poți purta din septembrie până în noiembrie.

Acestea fiind spuse, dacă vrei să te inspiri din moda femeilor din anii ’60, ai la dispoziție zeci de piese vestimentare și sute de ținute la care poți apela. Fie că te încântă mai mult rochiile diafane sau fustele mini, în culori tari, poți crea apariții stylish pe gustul tău!

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
nike air force 1, portofele barbati, adidas, rucsac dama, pantofi sport barbati, pantofi stiletto, sandale dama, nike court vision, cizme de ploaie copii, ugg, jordani, nike air max, adidasi, cizme, uptempo nike, puma mayze, papuci de casa, air force 1, botine dama toamna, ghete de iarna barbati, adidasi nike air force, rucsacuri dama, nike air force 1 high, salamander, incaltaminte copii, ecco, adidasi nike dama, portofel barbati, pantofi argintii, botine piele intoarsa

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close