PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Codul bunelor maniere – cum ne îmbrăcăm corect în orice situație

Cum ne îmbrăcăm corect în orice situație? este o întrebare des întâlnită pe buzele multora dintre noi. Explicația este simplă: hainele și încălțămintea pe care alegem să le purtăm spun despre noi mult mai multe lucruri decât am putea crede la prima vedere. Ele devin, în esență, un mod prin care ne exprimăm personalitatea și, mai mult decât atât, un reper identitar. Culorile către care ne orientăm, croielile care ne plac și pe care alegem să le purtăm de cele mai multe ori, accesoriile pentru care optăm și modul în care le purtăm – iată doar câteva dintre indiciile care reușesc să creeze o impresie celor cu care interacționăm, atât despre stilul nostru vestimentar, cât și despre felul nostru de a fi. Ba chiar această primă impresie poate avea un rol esențial – de exemplu, este binecunoscut faptul că un angajator ia în considerare și ținuta candidaților din ziua interviului.

Exemplul anterior este unul dintre multe altele care dovedesc faptul că este necesar să fim cât se poate de atenți atunci când ne alcătuim outfiturile, fie că este vorba despre unele casual, de zi cu zi, sau despre unele formale. La fel de important este și să ne adaptăm ținuta în funcție de locul sau evenimentul unde o vom purta, iar această regulă este prevăzută, alături de altele, și în codul bunelor maniere.

SS 24

Acestea fiind spuse, în articolul de astăzi vom prezenta caracteristicile unora dintre cele mai populare stiluri vestimentare, caracteristici după care ne putem ghida, astfel încât să ne îmbrăcăm corect în orice situație: în viața de zi cu zi, la evenimentele formale și foarte formale, la birou etc.

Potrivit codului bunelor maniere, îmbrăcămintea și încălțămintea pe care le purtăm trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

Curățenia

Hainele pe care alegem să le purtăm trebuie să fie, înainte de orice, perfect curate. Este important să acordăm mai multă atenție mai ales pieselor mai pretențioase, care riscă să se murdărească mult mai ușor, așa cum sunt cămășile albe sau, dacă ne referim la încălțăminte, pantofii din piele întoarsă.

Oricât de calitativ ar fi un articol vestimentar și oricât de bine ni s-ar potrivi, apariția noastră riscă să fie compromisă dacă există o pată nedorită. E suficient să ne imaginăm cum ar fi să mergem la un interviu de angajare cu cămașa pătată de cafea, pentru a înțelege cât de mult contează ca hainele să fie impecabile întotdeauna.

Calitatea

Când spunem „calitate”, ne referim în primul și în primul rând la materialele din care sunt confecționate articolele vestimentare și de încălțăminte. Într-adevăr, materialele de calitate superioară, așa cum sunt mătasea naturală, inul, bumbacul organic, pielea naturală, sunt mai costisitoare decât celelalte – materialele naturale au, în general, un preț mai mare, însă costul per purtare se va justifica în timp. Cu siguranță că fiecare dintre noi are în garderobă măcar o pereche de încălțăminte din piele naturală pe care a purtat-o ani la rând și care, fiind întreținută corespunzător, continuă să își păstreze și astăzi aspectul impecabil.

Croiala

Deși uneori tindem să fim cuceriți de tendințele dintr-un anumit sezon, cea mai înțeleaptă decizie este aceea de a opta pentru piese vestimentare care ni se potrivesc cu adevărat – pentru acelea care ne avantajează silueta și care ne pun în valoare stilul vestimentar, precum și stilul de a fi. Într-adevăr, ne putem inspira din tendințele momentului, însă doar în măsura în care acestea ne pun într-o lumină pozitivă. Important este să purtăm haine care spun cu adevărat ceva despre noi. În plus, să nu uităm că nu este obligatoriu ca un obiect vestimentar care o avantajează pe cunoștința noastră, de exemplu, să nu ne avantajeze și pe noi – și este perfect în regulă să fie așa!

Respectarea codului vestimentar

Nu în ultimul rând, alegerea hainelor și a încălțămintei ar trebui să se facă în funcție de contextul social unde le vom purta, mai ales dacă există și un cod vestimentar în acest sens. De exemplu, dacă participăm la un eveniment formal, de seară, al cărui dress code este Black Tie/White Tie, este extrem de important să ne alcătuim ținuta ghidându-ne după caracteristicile stilului respectiv.

În continuare vom prezenta particularitățile stilului White și ale stilului Black Tie, precum și ce înseamnă să ne îmbrăcăm corect atunci când vine vorba de stilul cocktail, business/office, smart casual sau casual.

Stilul White Tie

Atunci când vine vorba de stilurile vestimentare pline de eleganță, potrivite doar pentru evenimentele foarte formale (gale, baluri de caritate, nunți organizate în localuri exclusiviste), White Tie ocupă locul din fruntea listei. Tocmai pentru că este vorba despre un stil destul de pretențios, care presupune atenție maximă chiar și la cele mai mici detalii, este important să ținem cont de o serie de lucruri care ne vor ajuta să alcătuim ținute impecabile.

14556

sursă foto: https://imgur.com/6AFbkLM via Shutterstock

Ținuta White Tie pentru bărbați

  1. Costumul domnilor este alcătuit din frac negru, cu revere, cu nasturi și cu marginile buzunarelor îmbrăcate în mătase naturală; din pantaloni de aceeași culoare și confecționați din același material ca fracul, care au în laterale câte o bandă lată sau două mai înguste din satin; din brâu alb sau dintr-o vestă albă tăiată în partea din față în formă de „V”.

  2. Cămașa este în mod obligatoriu albă, are plastron și este confecționată dintr-un material de înaltă calitate (bumbac, de pildă).

  3. Papionul alb este un accesoriu esențial.

  4. Șosetele sunt neapărat lungi și confecționate din mătase naturală.

  5. Pantofii sunt negri, confecționați din piele naturală lăcuită.

Ținuta White Tie pentru femei

  1. Rochia este lungă (atinge pământul) și are o croială care avantajează silueta.

  2. Materialul rochiei este obligatoriu unul de calitate superioară (de exemplu, mătase naturală).

  3. În ceea ce privește culoarea rochiei, poate fi ori neutră (bleumarin), ori puternică, vibrantă (roșu, verde smarald, albastru regal).

  4. Încălțămintea este obligatoriu din piele naturală, cu toc. Se poate opta fie pentru pantofi eleganți, fie pentru sandale elegante cu toc.

  5. Machiajul este unul discret, care evidențiază trăsăturile.

  6. Accesoriile sunt fine și simple.

Stilul Black Tie

Mai puțin formală decât o ținută White Tie, dar mai elegantă decât o ținută business, ținuta Black Tie este potrivită pentru nunți, gale, ceremonii sau alte astfel de evenimente care se desfășoară după ora 6 seara.

14557

sursă foto: https://imgur.com/WJO6Nyt via Shutterstock

Ținuta Black Tie pentru femei

  1. Rochia lungă, cu o croială de regulă clasică, este elementul esențial al unei ținute Black Tie, în jurul ei concentrându-se celelalte piese. Totuși, în cazul evenimentelor ușor mai relaxate, și rochia elegantă midi este o opțiune ce poate fi luată în considerare.

  2. Rochia poate fi neagră, dar nu în mod obligatoriu (excepție făcând situația în care acest lucru este clar specificat în textul invitației). Alte opțiuni cromatice inspirate sunt bleumarin, verde, albastru închis, roșu, roz prăfuit.

  3. În ceea ce privește încălțămintea, care este obligatoriu din piele naturală de calitate înaltă, se pot alege fie clasicii pantofi stiletto, fie sandale elegante cu toc. Nuanțele neutre sunt o alegere sigură.

Ținuta Black Tie pentru bărbați

  1. Costumul elegant este piesa de rezistență a unei ținute Black Tie masculine. Acesta este de regulă negru, însă, în anumite situații, sunt permise și alte variante cromatice: bleumarin sau gri cărbune.

  2. Se poate opta fie pentru sacou clasic, cu rever ascuțit sau cu rever șal, fie pentru smoching, fie pentru redingotă, fie pentru frac. Este de reținut faptul că fracul este potrivit doar pentru cele mai elegante evenimente Black Tie.

  3. Pantalonii sunt negri, au o croială clasică, nu au manșete și sunt confecționați din același material ca sacoul.

  4. Cămașa este obligatoriu albă. Se poate alege între o cămașă cu guler franțuzesc și manșete clasice și o cămașă cu guler papion, nasturi tip buton și plastron.

  5. Pantofii sunt negri, simpli și confecționați din piele naturală lăcuită.

  6. Papionul negru, butonii și batista albă de buzunar sunt cele trei accesorii esențiale într-o ținută Black Tie masculină ca la carte. Batista este obligatoriu confecționată din mătase naturală și împăturită în stil prezidențial.

Stilul cocktail

De regulă, evenimentele de seară, care îmbină armonios eleganța cu aerul ușor relaxat, presupun purtarea unei ținute cocktail. Deși vorbim în continuare despre un outfit plin de eleganță, trebuie să menționăm că acesta este mai jucăuș și mai flexibil în comparație cu stilurile anterior prezentate.

14558

sursă foto: https://imgur.com/b2STgcP via Shutterstock

Dress code cocktail pentru femei

  1. Rochia midi este alegerea cea mai sigură pentru o petrecere cocktail. De asemenea, se recomandă evitarea decolteurilor prea adânci și a șlițurilor mult prea sexy. Rochiile care urmează linia gâtului sunt, în schimb, o opțiune dezirabilă pentru astfel de evenimente. În ceea ce privește croiala, se poate opta fie pentru o rochie ajustată pe corp, care evidențiază atuurile fizice, fie pentru una ajustată pe talie. Rochiile lungi sunt din start excluse.

  2. O altă idee de ținută cocktail pentru femei este cea alcătuită din pantaloni eleganți și din cămașă (poate fi vorba de o cămașă simplă, din mătase naturală). Codul vestimentar cocktail permite mai multă flexibilitate, astfel că rochiile nu sunt obligatorii, ca în situațiile anterior menționate.

  3. Încălțămintea elegantă cu toc este esențială, fie că vorbim despre pantofi (stiletto cu toc subțire/pantofi cu toc gros) sau despre sandale elegante. Bineînțeles, pielea naturală este, și de această dată, binevenită.

Dress code cocktail pentru bărbați

  1. Costumul poate fi alcătuit din două piese sau dintr-un sacou cu rever crestat și pantaloni slim fit. Paleta cromatică este destul de largă, astfel că se poate opta, pe lângă clasicul negru, și pentru gri, bleumarin, kaki, burgundy.

  2. În ceea ce privește cămașa, aceasta poate fi monocromă (albă sau bleu, de exemplu) sau cu imprimeu – atenție, însă: se recomandă doar imprimeurile clasice, precum carourile sau dungile subțiri, și doar în situația în care sacoul este simplu.

  3. Pantofii de tip Oxford, negri sau maro, sunt o opțiune cât se poate de sigură. Totuși, în cazul evenimentelor nu atât de formale, ne-am putea îndrepta atenția și către mocasini.

  4. Cravata și batista de buzunar din mătase sunt accesoriile esențiale ale unei ținute cocktail masculine. Dacă restul outfitului este monocrom și mai degrabă serios, se poate opta pentru niște accesorii în culori vibrante sau, de ce nu, cu imprimeuri, pentru a da outfitului un plus de personalitate.

Stilul business

Stilul business, așa cum îi spune și numele, se regăsește în mediile profesionale în care există anumite rigori vestimentare. Astfel, dacă și tu te întrebi, de exemplu, cum să te îmbraci la un interviu de angajare sau cum să te îmbraci la ședințele foarte importante de la locul de muncă, business (sau office) e răspunsul!

14559

sursă foto: https://imgur.com/51p2QTX via Shutterstock

Ținuta business pentru femei

  1. Costumul office feminin, cu o croială impecabilă, este piesa esențială a acestui cod vestimentar. Se poate opta fie pentru costum alcătuit din sacou și fustă, fie pentru costum alcătuit din sacou și pantaloni. Paleta cromatică este sobră, clasică: negru și bleumarin sunt, de regulă, singurele variante recomandate.

  2. De asemenea, și rochia neagră, bleumarin sau în alte culori neutre poate fi piesa de rezistență a unei ținute office impecabile.

  3. Fusta sau rochia trebuie să aibă o lungime decentă: de preferat până la genunchi.

  4. Cămașa albă elegantă, clasică este nelipsită dintr-o ținută business feminină.

  5. Pantofii sunt eleganți, neapărat închiși în vârf și au toc mediu. Culorile neutre sunt, și de această dată, mai mult decât binevenite. Nu trebuie să uităm că o ținută business este, în general, una caracterizată prin seriozitate.

Ținuta business pentru bărbați

  1. Costumul office masculin este, în general, bleumarin. În sezonul cald pot fi făcute, însă, mici excepții, astfel că și nuanțele de gri deschis sunt permise.

  2. Cămașa poate fi ori albă, ori bleu, ori bej. Calitatea înaltă a materialului din care este confecționată este, bineînțeles, un criteriu esențial de selecție.

  3. Pantofii sunt închiși la culoare, simpli și din piele naturală.

  4. Accesoriile (batista, respectiv cravata) sunt simple: batista – albă, iar cravata – neagră sau bleumarin.

Stilul business casual

Nu de puține ori se întâmplă să ne fie dificil să facem distincția între o ținută smart casual pentru femei și o ținută business casual pentru femei; sau între o ținută smart casual pentru bărbați și o ținută business casual pentru bărbați. Nici nu este de mirare, ținând cont că stilurile sunt foarte asemănătoare. Totuși, este de reținut faptul că stilul smart casual are o notă ușor mai relaxată decât stilul business casual – deci, spre deosebire de acesta, nu este atât de formal.

14560

sursă foto: https://imgur.com/a2KfXKP via Shutterstock

Ținuta business casual pentru bărbați

  1. Ținuta business casual masculină este alcătuită din pantaloni (în culori precum bleumarin, gri, bej), din cămașă din bumbac (fie clasică, albă, fie una clasică, dar în nuanțe pastelate) și din sacou sau cardigan. Pentru a da o notă profi outfitului este recomandată alegerea sacoului, iar pentru a da o notă ușor casul – alegerea cardiganului (sau a puloverului).

  2. Pantofii potriviți pentru o ținută business casual masculină sunt cei negri sau maro, confecționați din piele naturală.

Ținuta business casual pentru femei

  1. Ținuta business casual se inspiră din cea office, fără a fi, însă, la fel de restrictivă ca aceasta. De exemplu, pe paleta cromatică se adaugă și nuanțe de kaki, nuanțe pastelate, nuanțe de maro, alături de clasicele negru și bleumarin.

  2. În general, există trei variante vestimentare către care ne putem orienta: ținută alcătuită din cămașă și fustă până la genunchi, cămașă și pantaloni (blugii sunt excluși), ținută alcătuită din rochie clasică, a cărei lungime este, de asemenea, până la genunchi.

  3. Pantofii sunt închiși în vârf, din piele naturală și, pentru un plus de confort, au toc mediu.

Stilul casual

Pentru că există numeroase asemănări între ținutele casual pentru femei și ținutele casual pentru bărbați, ambele fiind potrivite pentru viața de zi cu zi, le vom prezenta împreună.

14561

sursă foto: https://imgur.com/tDAUDuM via Shutterstock

  1. Atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, stilul casual se definește prin confort, materiale plăcute la atingere, simplitate, relaxare, libertate, versatilitate.

  2. Ținutele casual sunt potrivite pentru contextele informale, așa cum sunt ieșirile în parc, la cinema sau la restaurant cu prietenii, plimbările în natură. Totodată, unele medii profesionale, cele mai degrabă creative (cum sunt agențiile de publicitate), încurajează un astfel de stil vestimentar, astfel că un outfit casual poate fi perfect chiar și la birou.

  3. Blugii, tricourile, bluzele simple sau cu imprimeuri, jachetele din piele, jachetele din denim, sneakerșii sunt câteva dintre cele mai îndrăgite piese vestimentare de adepții și adeptele stilului casual. Extrem de versatile, acestea se pot combina foarte ușor între ele: de exemplu, aceeași pereche de jeanși poate fi purtată cu o cămașă din denim și cu o jachetă din denim sau cu un tricou simplu și cu o jachetă din piele.

  4. În ceea ce privește încălțămintea, pantofii sport (precum sneakerșii) se bucură, fără doar și poate, de un nivel înalt de popularitate în rândul iubitorilor stilului casual. Alte tipuri de pantofi casual, îndrăgite atât de femei, cât și de bărbați, sunt espadrilele, tenișii și chiar și pantofii Oxford.

Sperăm că în urma articolului de astăzi ai găsit și tu rezolvarea dilemei Cum ne îmbrăcăm corect în orice situație? Nu uita că a învăța să te îmbraci corect este un lucru esențial, indiferent de contextul social, iar aparițiile tale, fie că este vorba despre unele casual sau despre unele cât se poate de formale, ar trebui să exprime de fiecare dată bun-gust.

Sursă imagine: https://imgur.com/ysQAemS via Shutterstock

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
botine dama cu toc, papuci de casa copii, rieker, ghete iarna barbati, skechers, ghete fete, adidasi dama, ghete copii fete, adidasi skechers dama, adidasi copii, pantofi cu toc gros, portofel dama, cizme dama, botine, ghete baschet, adidasi fila dama, bocanci, timberland, pantofi cu toc eleganti, botine dama, nike uptempo, sneakers, karl lagerfeld sneakers, ghete sport barbati, vans, sneakers nike, nike air force 1 femei, reduceri adidasi dama, pantofi albi, pantofi piele barbati

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close