Cum se întreține încălțămintea din piele – Curățare, impregnare și protejare

4 min.

Investiția într-o pereche de încălțăminte din piele naturală poate fi una de durată, însă numai dacă sunt respectate câteva reguli esențiale privind curățarea și întreținerea acestui material. Urmând recomandările specialiștilor, încălțămintea din piele va arăta ca nouă pentru mai mult timp, va rezista mai bine și nu se va deteriora. Desigur, contează foarte mult calitatea materialului folosit și procesul de fabricare, dar și modul în care pantofii sunt întreținuți ulterior, pentru că încălțămintea trebuie să fie curățată și impregnată periodic.

Prezentăm în acest articol cele mai importante informații despre curățarea și întreținerea pantofilor din piele. Trebuie citite cu atenție și recomandările menționate pe cutia fiecărei perechi de încălțăminte, pentru că, în anumite cazuri, este posibil ca unele dintre aceste metode să nu fie potrivite.

Cele mai eficiente metode de curățare a pantofilor din piele

Curățarea pantofilor din piele trebuie să fie făcută regulat și în siguranță, respectând anumite proceduri clare. În caz contrar, încălțămintea se poate deteriora. Din fericire, metodele recomandate de specialiști sunt simple, la îndemâna oricui. Iată care sunt cele mai importante sfaturi privind curățarea încălțămintei din piele.

14235

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photography-of-brown-leather-shoes-1021816/

După curățarea încălțămintei din piele, pentru ca pantofii să arate cu adevărat impecabil, este recomandat să fie lustruiți cu o cremă sau o ceară specială, la culoarea materialului. Pentru lustruire, se va folosi o cârpă foarte moale, înmuiată în produsul pentru lustruire. Mișcările folosite trebuie să fie circulare.

14236

Sursa foto:

Ce presupune impregnarea încălțămintei din piele

Impregnarea încălțămintei din piele, adică protejarea ei cu un strat suplimentar de protecție împotriva factorilor externi, este o etapă esențială pentru întreținerea corectă. Impregnarea se face cu ajutorul unor produse speciale, care pot fi cumpărate din magazinele de încălțăminte. Acestea trebuie să fie folosite regulat, în special înaintea sezonului rece, deoarece protejează pantofii, astfel încât murdăria nu poate intra în fibrele materialului.

Impregnarea presupune aplicarea de substanțe chimice pe suprafața pantofilor din piele, pentru a crește rezistența materialului la factori externi (apă, umezeală, murdărie). Pentru a fi cât mai eficient, acest proces de impregnare ar trebui să fie repetat o dată pe lună.

Pașii necesari pentru impregnarea corectă a pantofilor

Impregnarea încălțămintei din piele implică urmarea unor pași esențiali:

  1. Curățarea corectă a încălțămintei (conform recomandărilor menționate mai sus).

  2. Folosirea unui produs de impregnare potrivit pentru respectivul material (anumite produse sunt recomandate pentru pielea întoarsă și altele pentru pielea netedă).

  3. Testarea produsului pentru impregnare pe un colț al pantofului, pentru a verifica dacă nu cumva schimbă culoarea materialului.

După parcurgerea acestor etape, urmează impregnarea propriu-zisă, care se poate face prin mai multe metode diferite, în funcție de produsul folosit.

Metode de impregnare a încălțămintei

14237

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/pair-of-black-dress-shoes-292999/

Pantofii din piele întoarsă trebuie să fie impregnați cu un spray special, pe bază de silicon, care le conferă impermeabilitate. Acest spray trebuie să fie aplicat înainte de prima purtare, dar și ulterior, după fiecare curățare. Este esențial să fie folosit un spray special pentru piele întoarsă, iar produsul să fie aplicat cât mai uniform pe suprafața pantofului.

Reguli pentru protejarea pantofilor din piele

Depozitarea corectă a încălțămintei din piele este la fel de important ca respectarea regulilor de curățare și întreținere. Pantofii din piele care nu sunt ținuți într-un mediu adecvat, feriți de umezeală și lumină puternică, se vor deteriora în timp. Dacă încălțămintea este udă, trebuie lăsată să se usuce natural, eventual poate fi pusă peste un ziar.

Un alt truc important este folosirea unor calapoade, care să fie introduse în interior atunci când pantofii nu sunt purtați. Cele mai bune calapoade sunt cele din lemn natural, deoarece au proprietăți antibacteriene și un miros plăcut, proaspăt. Calapodul ajută la păstrarea formei pantofilor din piele și totodată absoarbe umezeala din interior.

Dacă nu sunt purtați mai mult timp, pantofii din piele ar trebui să fie puși în pungi speciale, care să-i protejeze de praf și de lumina solară. Numai pantofii din piele întoarsă trebuie să fie lăsați la aer.

Pentru un plus de confort la purtare și o igienă mai bună, în interiorul pantofilor din piele se pot pune tălpici sau branțuri. Acestea se scot și se spală separat sau, la nevoie, se înlocuiesc. Branțurile pot fi fabricate din piele, latex, lână sau pânză, sunt disponibile în mărimi diferite și există inclusiv modele concepute special pentru vară (subțiri, care permit piciorului să respire) sau pentru iarnă (termice, îmblănite).

În timp, este normal ca talpa să se uzeze, în special în zona călcâiului, iar atunci este recomandat ca ea să fie înlocuită. Pantofii din piele de calitate pot să reziste mulți ani, dar talpa cedează mai repede, mai ales dacă încălțămintea este purtată frecvent. Din fericire, prin schimbarea tălpii pantofilor, aceștia pot fi purtați în continuare, iar durata lor de viață se va prelungi considerabil.

Mare atenție însă, pentru că dacă talpa nu este schimbată la timp, poate fi afectată întreaga structură a pantofului, care nu va mai putea fi utilizat. În plus, purtarea unor pantofi cu talpa stricată, uzată, va provoca dureri serioase de spate.

Ținând cont de aceste recomandări ale specialiștilor, încălțămintea din piele va rezista mai mult timp și va arăta aproape la fel de bine ca în prima zi.

Sursa imagine: https://www.pexels.com/photo/person-sitting-and-wearing-dress-pants-and-shoes-2989593/

Îți recomandăm și
Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
papuci de casa copii, ghete tommy hilfiger dama, botine dama cu toc, pantofi cu toc eleganti, botine dama, ghete baschet, adidasi tommy hilfiger barbati, adidasi fila dama