Culori care se potrivesc: Cum faci combinații de culori în ținute

4 min.

Creearea compoziției cromatice a ținutelor tale ține, în egală măsură, de știință, dar și de artă. Poți investi sume exorbitante pe piese vestimentare de lux, însă toate acestea sunt în zadar dacă nu asociezi culori care se potrivesc în cadrul aceleeași ținute. De aceea este necesar să ai fler atunci când faci combinații de culori și, totodată să cunoști regulile de bază despre asortarea cromatică în vestimentație. În acest ghid te invităm să descoperi ce este roata culorilor și cum te poate ajuta aceasta să ai apariții impecabile de fiecare dată. De asemenea, îți spunem ce scheme cromatice să eviți și care sunt principiile care te vor ajuta să faci cele mai potrivite mixuri.

Ce este roata culorilor

Roata culorilor te va ghida întotdeauna în alegerea combinațiilor potrivite de culori. Aceasta reprezintă un instrument deseori folosit în sfera decorațiunilor interioare, pentru a înțelege modul în care se armonizează culorile. Roata culorilo a fost inventată de către Newton, în anul 1666.

Însă, pentru început, trebuie să lămurim câteva aspecte despre culorile primare, secundare și terțiale, despre care ai auzit cu siguranță și care sunt, de altfel, deosebit de importante dacă vrei să stăpânești secretele de asortare a culorilor. Ce-ai spune să facem, totuși, o recapitulare pentru a înțelege mai bine cum funcționează regulile de combinare a acestora. Astfel:

Important de menționat este că toate culorile au tente și nuanțe. Tentele sunt, de fapt, variații ale uei culori rezultate din amestecul acesteia cu alb. Pe de altă parte, nuanța este variața unei culori atunci când ea este mixată cu negru.

Culorile complementare

Bun, să trecem acum la roata culorilor, care separă schemele de culori calde, de cele reci. De asemenea, în această reprezentare, culorile complementare sunt așezate complet opus una de cealaltă. Astfel, roșul este complementar verdelui, iar albastrul este complementar portocaliului.

Culorile complementare te pot ajuta să creezi contraste puternice, deci poți apela la ele de fiecare dată când vrei să ieși în evidență. Ideal este, însă, să folosești una dintre aceste culori drept fundal, iar cealală ca accent. Un exemplu de ținută realizată astfel este formată dintr-o rochie roșie simplă, asortată cu un pardesiu verde închis.

14255
Sursă foto: https://imgur.com/xWGQnz6

Culorile analog

Pe de altă parte, culorile analog sunt oricare trei culori așezate una lângă cealaltă pe roata culorilor. Este cazul perechii portocaliu, galben-portocaliu și galben. Atunci când vrei să creezi ținute folosindule, este mai bine să apelezi la tente și să eviți nuanțele. De asemenea, evită combinarea culorilor calde și reci în această schemă.

Reguli de bază în asortarea culorilor în vestimentație

14256
Sursă foto: https://imgur.com/xWGQnz6

Iată câteva reguli de bază despre asortarea culorilor în vestimentație, care îți vor servi drept ghid în alegerea ținutelor indiferent de ocazie.

1. Abordează un aspect monocrom

Fără îndoială că nu vrei să dai greș când îți creezi outfiturile, iar asortarea cromatică este primul pas care îți asigură reușita ținutei. Unul dintre secretele care te ajută să mergi întotdeauna al sigr din acest punct de vedere este să mixezi, în cadrul aceluiași look, diferite nuanțe ale aceleeași culori. Și, atunci când simți că astfel de combinații au devenit monotone și plictisitoare, amintește-ți ce am discutat despre culorile complementare. Joacă-te cu mixuri între acestea și te asigurăm că vor arăta minunat împreună!

2. Abordează un aspect monocrom

Deși pare o nebunie să te îmbraci în aceeași culoare din cap până în picioare, un look monocrom te va ajuta să te remarci oriunde ai fi. Singura regulă pentru reușita sa este, însă, să acorzi atenție nuanțelor. Dacă nu stăpânești foarte bine acest mod de a te îmbrăca, începe cu acele culori confortabile și neutre, precum griul, albastrul, albul și negrul, după care treci la nuanțele pastelate.

Trebuie să știi că ținutele monocrome pot fi personalizate în funcție de sezon sau de ocazie. De exemplu, dacă urmează să participi la un eveniment formal, mergi pe o schemă cromatică neutră, pe albastru sau alb, iar în caz contrar poți explora fără grijă pastelurile sau chiar nuanțele mai luminoase.

3. Potrivește culorile ținutei cu nuanța tenului tău 

Dacă ai un ten palid, optează pentru culori din secțiunea de nuanțe reci a paletei, cum ar fi griul, bleumarinul sau diferitele nuanțe de verde, smarald ori vișiniu. Pe de altă parte, în cazul în care ai un ten mai închis, poți purta cu încredere nuanțe calde de maro, cora, miere, auriu, chihlimbar care îți vor complementa nuanța pielii. Ține cont de aceste reguli și când vrei să alegi un make-up potrivit al ochilor, în ton cu paleta de culori a ținutei.

4. Fă testul Ombre 

Ombre este o tehnică din ce în ce mai folosită și nu doar în vestimentație, ci și în domeniul coafurii, în cel al manichiurii, al decorațiunilor și chiar al prăjiturilor. Ținutele de perecere, rochiile de ocazie, un simplu top sau oricare altă piesă vestimentară ombre atrage, cu siguranță, toate privirile asupra ta. Estomparea nuanțelor aceleeași culori se face fie, în ordine ascendentă, fie descendentă, iar atunci când poți ținute ombre asigură-te că accesoriile sunt în ton cu partea cea mai intensă a degradeului.

14257

Culori care se potrivesc

Există câteva asocieri de nuanțe care reprezintă pariuri sigure indiferent de ocazie și care arată absolut senzațional. Iată cele mai interesante perechi de culori care se potrivesc:

14258
Sursă foto: https://imgur.com/6vwu726
14259
Sursă foto: https://imgur.com/a/YMdprgj
14260

Cum afli ce combinații de culori ți se potrivesc

14261
Sursă foto: https://imgur.com/VNThvCu

Oricât de mult ți-ar plăcea o culoare, parcă aceasta nu te prinde, nu-i așa? Ei bine, acest lucru se explică prin faptul că fiecare dintre noi avem un subton diferit al pielii și a părului. Dacă mai devreme ai aflat ce nuanțe să alegi în funcție de culoarea tenului, iată ce combinații de culori se potrivesc cu coafura ta:

Sursă imagine: https://imgur.com/BEWgfH

Îți recomandăm și
Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
air max, cizme lungi dama, adidas, sprandi, uptempo nike, adidasi versace, ghete nike, adidasi