Spălarea încălțămintei în mașina de spălat este întotdeauna un risc. În primul rând, este o pierdere a garanției. Cu toate acestea, există și alte amenințări, deoarece chiar și cea mai delicată spălare poate cauza multe probleme cu care nimeni nu își dorește să se confrunte. Prin urmare, îți  vom spune de ce spălarea încălțămintei într-o mașină de spălat nu este o idee tocmai bună.

În general, părerea experților este clară – după spălarea în mașina de spălat, încălțămintea se poate deteriora.

Riscul de deformare al pantofilor

Ajunge doar să arunci o privire la imaginea de mai jos:

12570

Este evident că un „kicksoholiker” și-a aruncat pantofii Nike Flyknit Racer în mașina de spălat și i-a spălat la o temperatură similară cu fierberea vulcanică. Materialul s-a deformat și s-a transformat într-o „banană mică”. Ne-am spălat singuri pantofii. Da, toată lumea face greșeli. Dar noi – norocul începătorului – am fost destul de inspirați pentru a seta mașina de spălat la cea mai scăzută temperatură posibilă, pentru un program scurt, fără centrifugare. Chiar și așa, forma modelului Flyknit Lunar 1, a obținut o forma similară cu cea a unei banane.

În concluzie, am renunțat la această artă riscantă și ne curățăm încălțămintea manual!

Talpa se desprinde de partea superioară

Aceasta este probabil prima îndoială care îi afectează pe toți cei care aleg să-și spele pantofii în mașina de spălat. Ce se va întâmpla cu talpa? Nimic bun. Dacă nu se dezlipește după prima spălare, atunci, din păcate, efectul adezivului cu o cantitate atât de mare de apă și căldură slăbește pur și simplu. Unele tipuri de substanțe adezive sunt cu adevărat puternice și pot rezista la mai multe spălări, dar mai devreme sau mai târziu talpa se va desprinde de partea superioară.

Știai că…?

Poți pierde garanția pentru încălțăminte atunci când speli pantofii în mașină de spălat?

Partea superioară se poate micșora

Cum rămâne cu partea superioară a pantofului? Din păcate, temperatura ridicată a mașinii de spălat provoacă deformarea și contracția părții superioare. Acest lucru se întâmplă nu numai în cazul încălțămintei din plasă, ci și, în special, cu modelele confecționate din materiale precum pielea naturală, nubucul și pielea întoarsă, față de care cantitatea mare de apă și temperaturile ridicate acționează foarte distructiv. De la decolorarea părții superioare, până la slăbirea structurii pielii, care mai târziu poate avea tendința de a se crăpa și se poate plia excesiv.

Decolorarea

Acesta este probabil cea mai serioasă deteriorare pe care o poate cauza spălarea încălțămintei în mașina de spălat. Vom introduce pantofii albi cu elemente roșii, iar după spălare îi vom scoate roz. Personalizare homemade? Dar nu una recomandată …

12571

Dacă vrei ca talpa tenișilor roșii să rămână albă – nu spăla pantofii în mașina de spălat …

Înainte de a te decide să speli pantofii în mașina de spălat, ar trebui să te gândești de două ori. Ceea ce înseamnă spălarea unui anumit model de încălțăminte, cu puțină fantezie, poate fi comparată cu un contact cu o temperatură ridicată, timp de aproximativ 1-2 ore, alături de o forță centrifugă care acționează asupra acesteia în timpul rotirii. Pe scurt – nu este nimic bun, cu siguranță este mai bine să supui încălțămintea la o curățare minuțioasă cu preparate delicate, folosind cantitatea potrivită de apă pentru un material dat, decât să alegi o cale mai ușoară.

Știi acum de ce să nu merită să-ți speli pantofii în mașina de spălat?

Descoperă gama de accesorii pentru îngrijirea și curățarea încălțămintei de pe epantofi.ro.

Autor

Szczepan Radzki

Sunt creator de conținut și jurnalist și, în același timp, un entuziast al comunicării sociale și al contrastelor. În calitate de autor al unui blog despre colecția de încălțăminte, am promovat multe inițiative legate de lumea sneakerșilor și a îmbrăcămintei streetwear. Sunt îndrăgostit de recreere și sport - am crescut cu baschetul. Ador edițiile limitate, nu doar pantofii.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.