MID SEASON SALE! Până la -30% reducere VEZI MAI MULT


Tot ce ar trebui să știi despre pantofii de tipul loafer

Nu au șireturi, ceea ce înseamnă că se încalță relativ ușor. Modelele de loafers, pentru că vorbim despre ele, fac parte dintr-un stil foarte specific. Sunt extrem de confortabile. Au fost cândva foarte populare în rândul studenților din prestigioasa Ivy League din SUA. Istoria lor este destul de confuză și este greu să găsești o sursă care să confirme unde și cum au apărut cu adevărat.

Spre deosebire de multe alte încălțări, pantofii loafer nu au o poveste simplă. Una dintre versiuni spune că acest model este o varietate specială de mocasini. Cu toate acestea, experții asociați cu moda clasică masculină și istoricii nu sunt de acord cu acest lucru.

MSS

Prima este legată de Marea Britanie și de dorința prințului Windsor. Se pare că a avut nevoie de o pereche de pantofi confortabili pentru a se plimba prin casă sau poate ar trebui să spunem – afară. Al doilea fir este ceva mai exotic și face referire la norvegianul Nils Gregoriusson Tveranger. Acesta urma să prezinte un hibrid de pantofi pescarilor americani și norvegieni.

Dar înainte să ne adâncim mai mult în istoria acestor încălțări, permite-ne să-ți explicăm care sunt caracteristicile acestor pantofi.

Caracteristicile pantofilor de tipul loafer

1. Sunt pantofi slip-on, prin urmare, nu au șireturi;

2. Au partea superioară scurtă, ceea ce înseamnă că gleznele sunt expuse;

3. Talpa și partea superioară sunt două elemente separate;

4. Pantofii loafer au adesea un toc cu profil scăzut;

5. Construcția părții superioare este similară cu cea a mocasinilor;

6. La jumătatea părții superioare au o baretă din piele, care se numește saddle, adică ceva similar cu o șa;

13241

Imagine: David Lezcano,Unsplash

Punctele de mai sus indică nu numai caracteristicile modelelor de loafers. Din păcate, ne pot duce în eroare. Mocasinii se caracterizează, de asemenea, cu elemente similare. Cu toate acestea, există câteva diferențe semnificative care vor distinge aceste tipuri de încălțăminte.

1. Modelele de loafers sunt dotate cu un toc mic (mai sus menționat), iar mocasinii nu;

2. Spre deosebire de mocasini, pantofii loafer nu au decorațiuni sau broderii pe partea superioară;

3. Metoda de realizare a ambelor modele este inversă. Pantofii loafer sunt creați prin metoda standard de producție de încălțăminte, adică talpa este cusută de partea superioară. Mocasinii, pe de altă parte, nu au tălpi tipice.

Sfatul expertului:

Nu confunda toți pantofii slip-on cu modelele de loafers. Încălțămintea slip-on este disponibilă în diverse versiuni: cum ar fi de exemplu modelul oxford, care nu are caracteristicile pantofilor loafers.

Nu se remarcă cu ochiul liber, dar diferența semnificativă este și faptul că legenda pantofilor loafers și a mocasinilor s-a născut pe două continente diferite. Unul în Europa, celălalt în America.

În acest articol, istoria acestor pantofi va fi prezentată necronologic și este bazată pe descrierea diverselor modele de loafers.

În 1847, la Londra, Matthew și Rebecca Wildsmith au deschis o mică afacere numită Wildsmith Shoes. Scopul principal al producției a fost confecționarea pantofilor noi și reparații de încălțăminte pentru batalionul Household Cavalry Mounted Regiment.

Aproape 40 de ani mai târziu, nepotul cuplului Wildsmith, Raymond Lewis, a primit o solicitare din partea regelui George al VI-lea. Sarcina lui era să creeze un pantof în care regele să se simtă bine atunci când se plimbă pe coridoarele proprietății sale. Principalele solicitări au fost ce încălțămintea să nu aibă șireturi și să fie așezată pe un toc mic.

Designul și construcția pantofilor lui Raymond a fost foarte similară cu forma mocasinilor. Nu se știe însă, dacă, creatorul a fost conștient de existența acestora sau dacă a venit cu o idee foarte similară. La un scurt timp, modelul 582 a apărut pe piață, cunoscut acum drept simplu Wildsmith Loafer, destinat utilizării în spații interne și atribuit stilului casual.

La începutul secolului al XX-lea, Nils Gregoriusson Tveranger, menționat deja mai sus, în orașul norvegian Aurland, a introdus lumii primii pantofi de timpul loafer. Eroul alineatului, la vârsta de 13 ani, a călătorit în America de Nord. A stat 7 ani acolo, perfecționându-se în arta de confecționare a pantofilor. În 1930 a prezentat designul acestor încălțări.

Au fost apoi numiți Aurland Moccasins. Inspirația pentru crearea lor au fost două surse diferite. Prima este bazată pe mocasinii purtați de tribul Iroquois, iar cea de-a doua – pe încălțămintea tradițională a pescarilor din orașul Aurland.

Încălțămintea lui Gregoriusson a devenit foarte populară în Europa și, datorită numeroaselor călătorii americane pe Bătrânul Continent și a interesului pentru acest model, pantofii au câștigat fani și pe cealaltă parte a Atlanticului. Încălțămintea a atras chiar și privirea editorilor prestigioasei reviste Esquire.

În 1933, familia Spaulding a profitat de succes și a început să producă propriul model de pantofi bazat pe Aurald Moccasin. I se spunea … loafer. În acea perioadă, pantofii clasici, slip-on, erau deja la modă în America.

Știai că…?

Fanul mărcii Aurland și al pantofilor loafer a fost secretarul de stat american, Arthur Gardner. Când nu a putut cumpăra încălțăminte în State, a cerut chiar ambasadorului norvegian să îi aducă câteva perechi. Este ciudat că nu există un model numit după el.

Odată cu cererea din ce în ce mai mare de loafers, în 1936 compania G.H. Bass și-a prezentat propria creație. Apropo, firma existentă și azi și producătoare încălțămintei descrise, G. H. Bass, a numit modelul original de loafers Weejuns care s-a remarcat cu un semi- buzunar distinctiv, o curea transversală cu o gaură alungită ( în formă de diamant). Weejuns a fost foarte popular în SUA, în special în rândul tinerilor care se pregătesc pentru studiile la universitate. Aceștia obișnuiau să introducă un cent (penny) în această gaură (cu scopul de a aduce noroc), motiv pentru care pantoful a fost numit neoficial Penny Loafer.

O altă versiune a istoriei numelui Penny Loafer este că în anii 1930 2 cenți au fost suficienți pentru a face un apel de urgență. Prin urmare, în fiecare pantof a fost ascuns câte un cent. Indiferent de versiunea evenimentului, numele neoficial a fost adoptat și pantofii G.H. Bass s-au bucurat de un adevărat succes în comunitatea Ivy League.

Știai că…?

În 1930 prințul Windsor a fost un fan imens al modelelor de Penny Loafers? Acesta purta adesea pantofi în două nuanțe, maro și alb, alături de costume.

Până în ziua de azi nu este clar care sunt rădăcinile brandului, care au decis mai întâi să experimenteze cu franjurile populare (în limba engleză tassel). Alan Flusser, care se ocupă cu moda clasică, susține că a fost rodul muncii mărcii Alden.

Cu toate acestea, este dificil să găsești informații care să confirme această afirmație.

Acest element suplimentar a fost un experiment al șefului de atunci al brandului Alden, Arthur Tarlow Senior. În 1950, Tarlow a lansat primele modele de tassel loafers, adică pantofii cu franjuri menționați anterior. Pantofii au combinat două stiluri – New York și Los Angeles – și au devenit instantaneu un succes. Chiar și firma Brooks Brothers au venit la Alden cu o solicitare de a crea o versiune specială a acestei încălțări. Oferta mărcii include un model cu decorațiuni, care este considerat un produs exclusivist.

Știai că…?

Președintele SUA, Harry Truman, a purtat pantofi derby cu franjuri? Cu toate acestea, el nu a fost niciodată văzut în tassel loafers.

În timp ce modelele de loafers cu franjuri erau populare în SUA și erau purtate chiar și cu costume, în Europa a existat o modă ușor diferită. Pantofii loafers erau încă tratați ca pantofi casual și, prin urmare, nu erau purtați alături de ținute clasice. Trendul acestor pantofi nu a fost adoptat nici în orașele în care moda clasică și elegantă era în vogă – cu excepția Italiei, unde încălțămintea loafer era ceva mai populară. În 1968 brandul Gucci a introdus lumii un model diferit de loafers cu un element auriu care amintește de o zăbală (partea căpăstrului care se introduce în gura calului pentru a-l ghida). Acesta, desigur, a fost așezat pe o curea de piele, care după cum știm, are o formă de șa.

Știai că…?

Stilul propus de Gucci a fost susținut de John. F. Kennedy, care a fost un mare fan al pantofilor loafer.

Încă de la începutul existenței propriului său birou din New York (1953), Gucci a urmărit popularitatea modelelor de loafers și a lucrat la propriile proiecte. Designerul a schimbat în primul rând culoarea încălțămintei, care până atunci era de obicei maro și a optat pentru pielea neagră. Prin această procedură, pantofii au devenit mai formali, în măsura în care au început să fie acceptați (nu uita, doar acceptați) în compania costumelor. Doar în magazinele din SUA, Gucci a vândut 84.000 perechi de loafers. Acest model a devenit practic uniforma brokerilor de pe Wall Street. În scurt timp Europa a fost, de asemenea, cucerită de această tendință.

Sfatul expertului

Pantofii loafers nu sunt și nu vor fi niciodată încălțări formale. Cu toate acestea, sunt foarte caracteristici și combină perfect stilul clasic și casual, creând o combinație aproape perfectă. Aproape, pentru că specialiștii în moda clasică nu recomandă combinarea de loafers cu costume de afaceri și încurajează experimentarea cu sacouri sport.

O poveste interesantă este asociată cu varianta belgiană de loafers. Primul model de Belgian loafer a fost creat în 1950 de către Henri Bendel și s-a remarcat în primul rând cu o fundă caracteristică și minusculă pe pantof, cusut invers, în culori și materiale care nu au fost utilizate anterior.

Pe lângă decorarea pantofilor cu o fundă minusculă și folosirea pielii de imitație de crocodil, Henri Bendel a fost cunoscut și pentru „vindecarea” industriei de încălțăminte din Belgia – tocmai datorită vânzării de loafers, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

În prezent, modelele de loafers sunt foarte des utilizate în stilizările casual. Mai ales primăvara și vara, când se potrivesc atât cu ținute pentru locul de muncă, cât și cu cele mai puțin formale, cum ar fi un costum de vară sau pantaloni tip chino. Pantofii loafers pot fi purtați atât pe plajă, cât și seara la un cocktail bar.

Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.
Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close