PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


15 dintre cele mai frumoase lacuri din România

România este o destinație turistică ideală pentru iubitorii de drumeții, dar și pentru cei care vor să admire, pur și simplu, peisaje pitorești, iar printre cele mai populare obiective se numără lacurile. Naturale, artificiale, vulcanice, glaciare sau de acumulare, lacurile sunt destinația ideală, indiferent dacă vrei doar să te relaxezi la un picnic și să te bucuri de aer curat, sau dacă vrei să faci un traseu montan mai complex.

Îți prezentăm în continuare 15 dintre cele mai frumoase lacuri pe care merită să le vizitezi, cu detalii despre fiecare în parte și recomandări privind echipamentul de drumeție pe care ar fi bine să-l porți. Unele dintre aceste lacuri pot fi descoperite într-o scurtă excursie de o zi sau de un weekend, dar îți recomandăm să stai mai mult timp, ca să poți explora în tihnă întreaga regiune.

SS 24

Indiferent ce lac din România vrei să vizitezi, ține cont că este important să porți un echipament adecvat pentru drumeții, mai ales că multe dintre aceste obiective turistice se află în zone de munte sau în pădure. Prin urmare, trebuie să te îmbraci bine, să ai încălțămintea potrivită și un rucsac dotat cu tot ce trebuie: suficientă mâncare și apă, dar și o cremă de protecție solară și o șapcă, pentru a te feri de insolație, dacă excursia are loc vara.

Pentru că vremea la munte este extrem de imprevizibilă în orice anotimp, echipamentul pentru drumeții montane ar trebui să includă obligatoriu și următoarele:

  1. jachetă impermeabilă,
  2. ghete speciale de trekking,
  3. pulovere,
  4. pantaloni lungi impermeabili,
  5. pantaloni scurți,
  6. tricou din material sintetic,
  7. căciuli,
  8. pelerină de ploaie,
  9. cort/sac de dormit (dacă nu te vei caza la cabană),
  10. echipament pentru camping: pătură, lanternă, termos, spray împotriva insectelor.

Dacă vizitezi lacurile vara, este indicat să porți haine lejere din bumbac. În schimb, dacă excursia are loc iarna, este important să porți mai multe straturi de îmbrăcăminte, pentru că astfel se va menține mai bine căldura la nivelul corpului.

Nu uita că hidratarea corectă este esențială inclusiv iarna, iar ochii trebuie protejați cu ochelari de soare, pentru că lumina intensă se va reflecta în stratul de zăpadă și poate să-ți afecteze vederea.

Lacul Bâlea

Lacul Bâlea este printre cele mai cunoscute de la noi din țară, fiind destinația preferată de popas pentru turiștii care merg pe Transfăgărășan. Acesta este un lac glaciar, situat la o altitudine de 2.304 metri, în Munții Făgăraș, și are o adâncime de peste 11 metri. Întreaga zona este rezervație naturală și se poate vizita atât vara cât și iarna, când se construiește aici și un hotel de gheață.

Zona este deosebit de pitorească, aerul e curat, iar dacă nu ai mașină personală poți să ajungi la Bâlea și cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă. Te poți caza chiar la cabana Bâlea Lac sau la alte pensiuni sau cabane din apropiere. Posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt numeroase: vara poți face drumeții, ciclism, poți pescui sau poți zbura cu parapanta, iar iarna te poți bucura de schi sau snowboarding.

Lacul Vidraru

Situat tot pe șoseaua Transfăgărășan, lacul Vidraru este la fel de popular în rândul turiștilor, mai ales pentru excursiile de o zi sau de weekend. Situat aproape de Curtea de Argeș, Vidraru este un lac artificial de acumulare, creat în anul 1965, când a fost construit barajul cu același nume, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică.

Lacul are dimensiuni impresionante: lățimea este de peste 2 km, circumferința de 28 kilometri, lungimea de peste 10 km, iar adâncimea maximă de peste 150 de metri, fiind astfel cel mai adânc lac de acumulare din România.

Zona este foarte frumoasă, se pot face drumeții sau plimbări cu vaporașul sau cu barca, dar lacul este apreciat în special de către amatorii de sporturi extreme: barajul, cu o înălțime de peste 160 metri, este ideal pentru bungee jumping!

Lacul Sfânta Ana

Mai puțin cunoscut decât alte lacuri de la noi, Sfânta Ana are un farmec aparte, fiind și singurul lac vulcanic din România. Situat în Harghita, în Munții Ciomatu, lacul poate fi vizitat în timpul unei drumeții cu plecare din stațiunea Băile Tușnad, dar se poate ajunge foarte ușor și cu mașina.

Lacul Sfânta Ana ocupă o suprafață de 19 hectare și are o adâncime de cel mult 7 metri, fiind format pe fundul craterului unui vulcan stins. Întreaga zona este o importantă rezervație naturală, numită Mohoș, care poate fi vizitată sub îndrumarea unui ghid specializat.

Lacul Roșu

Lacul Roșu este unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară și, cu siguranță, unul dintre cele mai vizitate, datorită amplasării sale deosebite. Situat la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, numele acestui lac se trage de la culoarea roșiatică, dată de oxizii de fier din sol.

Lacul s-a format natural, după ce o bucată de stâncă s-a prăbușit în urma unui cutremur, blocând o vale alimentată de Pârâul Roșu. În acel moment, o pădure de brazi a fost inundată, iar trunchiurile copacilor se pot observa și acum, conferind lacului un aspect cu totul deosebit. Dacă ajungi la Lacul Roșu, merită să te plimbi cu barca printre copacii scufundați, dar poți face și drumeții în zonă, în special la Cheile Bicazului, aflate în apropiere.

Lacul Izvorul Muntelui

Cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, Izvorul Muntelui este un mare lac de acumulare, format după construirea barajului Bicaz pe râul Bistrița. Amplasarea lui este spectaculoasă, iar dimensiunile impresionante, fiind cel mai mare lac artificial din România: se întinde pe o suprafață de 31 kilometri pătrați, are o lungime de 40 km și o adâncime maximă de 97 metri.

Din zona lacului Izvorul Muntelui poți face drumeții spre Cheile Bicazului, Lacul Roșu sau poți merge în stațiunea Durău, de unde pornesc trasee montane pe Ceahlău. De asemenea, te poți plimba cu vaporașul sau cu barca pe lac, cu plecare din micul port Bicaz, situat aproape de baraj.

Lacul Razim

Razim sau Razelm este cel mai mare lac din România, de fapt o lagună formată în sudul Deltei Dunării. Lacul, care este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, se întinde pe o suprafață uriașă, de peste 500 de kilometri pătrați. În schimb, adâncimea lui este foarte mică, de numai 4 metri, fiind astfel ideal pentru înot sau plimbări cu barca.

Peisajul este specific Deltei, cu mult stufăriș, cu nuferi și cu o faună extrem de bogată în specii de păsări. Dacă ajungi aici, ai ocazia să admiri unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară și să te delectezi cu gastronomia locală, atât de apreciată.

Lacul Bolboci

Situat foarte aproape de Sinaia, lacul Bolboci este un lac artificial de acumulare, format la o altitudine de peste 1.400 de metri, după construirea barajului Bolboci, pe râul Ialomița, în 1988. Supranumit „Marea din Bucegi”, acest lac este un bun punct de plecare pentru explorarea întregii regiuni. De aici, poți ajunge destul de ușor la Lacul Scropoasa, la Cabana Babele, Padina, Vârful Omu sau la Peștera Ialomicioara. Traseele sunt ușor accesibile și poți sta chiar și cu cortul, dacă nu vrei să te cazezi la cabanele sau pensiunile din zonă.

Lacul Scropoasa

Situat la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri, lacul Scropoasa este tot un lac de acumulare, format în anul 1929, când s-a construit un baraj pe râul Ialomița. Peisajul este impresionant, de aceea acest lac este inclus în mai multe trasee montane din Munții Bucegi. Astfel, îl poți vizita în timpul unei excursii spre Cheile Zănoagei și Lacul Bolboci, având posibilitatea să vezi într-o singură zi două lacuri pitorești din lista propusă de noi.

Lacul Bucura

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România, acoperind o suprafață de 9 hectare. Este situat la o altitudine de peste 2.000 de metri, în Munții Retezat, astfel încât, dacă ajungi aici, te vei putea bucura din plin de liniște, aer curat și peisaje superbe. Poți să campezi la marginea lacului sau să te cazezi la cabanele din zonă, pentru că de aici pornesc și trasee montane foarte frumoase, pe care merită să le faci.

Lacul Albastru

Aproape de orașul Baia Sprie se află un lac unic în Europa, datorită compoziției chimice deosebite, care face apa să-și schimbe culoarea în funcție de anotimp. Astfel, Lacul Albastru are o culoare albastru deschis primăvara, iar toamna devine verde închis, ca de smarald.

Lacul s-a format prin prăbușirea unei vechi galerii de mină, în anul 1920. Culoarea deosebită a lacului se datorează tocmai substanțelor chimice provenite din această mină (în special sulfat de fier), care determină schimbări de nuanță în funcție de temperatura apei și de lumina soarelui. Dacă ai în plan o excursie în Maramureș, merită să rezervi o zi și pentru a vizita acest lac cu adevărat unic.

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor se află în Munții Siriului, la o altitudine de peste 1.400 de metri. Deși este cunoscut și sub numele de „Lacul Fără Fund”, acesta are o adâncime de numai 2,5 metri, denumirea fiind dată de o legendă locală, fără legătură cu dimensiunile sale. Situat într-o zonă liniștită, cu aer curat, lacul este un bun punct de plecare pentru diferite trasee montane în zona munții Siriului.

Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului se află în superba rezervație naturală Cheile Nerei, din județul Caraș-Severin. Este un lac de origine carstică, de mici dimensiuni și cu o formă ovală, mai neobișnuită. Are diametrul de numai 20 de metri, iar adâncimea puțin peste 3 metri.

Nu doar aspectul este impresionant la acest lac, ci și o caracteristică deosebită, care sporește și mai mult farmecul său aparte: apa lui nu îngheață niciodată iarna, ci rămâne la o temperatură de 4-8 grade Celsius. Acest lucru îl transformă într-o atracție nu doar pentru turiști, ci și pentru păsările migratoare, care uneori aleg să rămână pe malurile sale, având la discreție apă și hrană, respectiv păstrăvi.

Lacul Ursu

Un lac cu adevărat unic este Lacul Ursu din stațiunea balneară Sovata. Acesta deține un număr impresionant de recorduri mondiale omologate: este cel mai mare lac helioterm din lume și are și cea mai mare concentrație de sare. Temperatura apei variază de la 29 de grade Celsius la suprafață până la 41 de grade Celsius în adâncime, iar denumirea provine de la forma sa inedită, asemănătoare cu o blană de urs.

Un alt detaliu deosebit despre acest lac îl reprezintă formarea lui. Lacul Ursu este singurul lac despre care știm cu precizie când anume s-a format: pe 27 mai 1875, la ora 11.00. Atunci, în urma unei ploi torențiale, vegetația de pe o pășune a blocat două pârâuri care curgeau într-un munte de sare și astfel a luat naștere un lac foarte sărat. În prezent, lacul este folosit pentru tratament balnear, recomandat în special împotriva reumatismului, iar prima stațiune amenajată pe malurile sale datează din anul 1928.

Lacul Tarnița

Tarnița este un lac de acumulare situat în apropiere de Cluj. Se întinde pe aproximativ 215 hectare și are o adâncime maximă de 70 de metri. Zona lacului este una dintre cele mai importante atracții turistice din regiunea Clujului. Lacul Tarnița s-a format în anul 1974, când a fost construit un baraj în arc, cu o înălțime de aproape 100 de metri. Dacă ajungi la Tarnița, ai posibilitatea să practici schi nautic, jetski, poți pescui sau te poți plimba cu barca pe lac.

Lacul Vidra

Unul dintre cele mai frumoase lacuri din țara noastră este, cu siguranță, Vidra. Cu o lungime de 9 km, întinzându-se pe o suprafață de o mie de hectare, lacul se află pe cursul râului Lotru, într-o pădure de brazi, aproape de stațiunile turistice Vidra și Voineasa. Este un lac artificial, de acumulare, mai puțin cunoscut decât Vidraru, dar la fel de impresionant, care a luat naștere între anii 1966–1973, când a fost construit barajul Vidra.

Lacul Vidra se află la o altitudine de peste 1200 de metri, iar apele sale alimentează Hidrocentrala Ciunget, care este a doua hidrocentrală ca mărime din România, după Porţile de Fier. Din zona lacului poți face drumeții spre Malaia sau Obârșia Lotrului, pentru că peisajul este pitoresc, drumul ducând prin păduri de foioase și conifere.

Prin urmare, dacă vrei să descoperi minunățiile naturale ale României, poți începe cu vizitarea unor lacuri din lista recomandată de noi. Înainte de-a pleca la drum, nu uita să te asiguri că vei avea parte de vreme bună și să pregătești echipamentul necesar pentru o drumeție. Bocancii speciali sunt cei mai buni, dar, dacă mergi cu mașina sau alegi un traseu foarte ușor, chiar și încălțămintea sport este potrivită.

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
portofel dama, nike air force 1 femei, pantofi cu toc eleganti, botine, reduceri adidasi dama, geanta dama, vans, karl lagerfeld sneakers, buffalo, botine dama elegante, adidasi fila dama, adidasi dama negri, sneakers, jordan, timberland, adidasi femei, adidasi puma dama, adidasi skechers dama, ghete baieti, adidas ozweego, adidasi copii, sneakers nike, palladium, pantofi albi, cizme cauciuc copii, rucsac, ghete fete, pantofi cu toc mic, bocanci, new balance

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close