Pantofii potriviți pentru mersul pe bicicletă? De la alegerea încălțămintei, la ținute și accesorii – descoperă sfatul unui expert!

Vrei să începi să mergi pe bicicletă, dar nu ai cunoștințele sau experiența necesară? Te întrebi ce pantofi, haine și accesorii de ciclism îți vor permite să pedalezi confortabil și în siguranță? Acest articol a fost scris în colaborare cu experta incontestabilă și pasionata de ciclism Joanna Śleboda. Află cum să te pregătești pentru o tură cu bicicleta pentru a evita disconfortul și pentru a face deplasarea mai plăcută.

Ținuta de ciclism trebuie să îți garanteze atât confort, cât și siguranță. Creează ținuta perfectă pentru ciclism alături de Joasia Cycling!

Te întrebi ce pantofi de ciclism se vor dovedi a fi de încredere? Fără îndoială, cea mai bună opțiune sunt pantofii de ciclism profesioniști, care oferă o potrivire perfectă datorită închiderilor Velcro, confort și rigiditate optimă, datorită designului ergonomic al tălpii. Cu toate acestea, dacă nu vrei să investești pentru început, optează pentru pantofi sport obișnuiți, acordând atenție următoarelor caracteristici:

  • metoda de legare (fixare) a pantofilor – un lucru este sigur, șireturile clasice nu vor funcționa în acest caz, deoarece se pot înfășura în jurul pedalelor sau pot fi prinse de lanț. Recomandăm pantofii cu închizătoare cu scai, catarame și clipsuri sau șireturile elastice care nu necesită legare.

  • talpa – trebuie să asigure o aderență maximă la pedală. Astfel încât să fii sigur că piciorul tău nu va aluneca pe parcursul următorilor kilometri (fie că este vorba de soare, ploaie sau zăpadă). În plus față de talpă, talpa intermediară joacă, de asemenea, un rol important. Fabricată din spumă elastică (de exemplu, tehnologia EVA), aceasta va garanta o amortizare adecvată.

  • materialul – o problemă importantă în alegerea pantofilor potriviți pentru ciclism este ventilația corectă. Materialele cu plasă vor asigura un flux optim de aer, reducând transpirația piciorului și micșorând astfel riscul de alunecare. Cu toate acestea, dacă te aventurezi pe un traseu de iarnă sau de toamnă, alege o încălțăminte rezistentă la apă, cum ar fi , un model cu membrană.

  • partea superioară a pantofilor de ciclism – pentru a evita rănirea și presiunea, asigură-te să alegi întotdeauna modele mai scurte de gleznă. Mai mult, în caz de rănire sau entorse, este mai ușor să îndepărtezi pantofii cu partea superioară scurtă.

  • branțul – Trebuie să asigure confort și igienă maximă a picioarelor în timpul exercițiilor fizice și să ofere o bună amortizare.


În plus față de întrebarea despre ce pantofi de ciclism vor fi o alegere bună, merită să luăm în considerare problema îmbrăcămintei, a căștii și a accesoriilor. Aici vine în ajutor expertul nostru Joanna Śleboda!

Dacă ne dorim să începem să mergem pe bicicletă în mod regulat, ar trebui să avem grijă în primul rând de siguranța noastră. O bicicletă bună și o cască de protecție sunt esențiale! Din păcate, mulți dintre noi cred că o cască nu este necesară, mai ales dacă nu mergem prea repede sau pe distanțe lungi. Cu toate acestea, merită să ne amintim că o căzătură – soldată cu o rană dureroasă – se poate întâmpla chiar și în timpul unei plimbări în parcul local. Iar statisticile sunt nemiloase: cele mai multe leziuni se produc atunci când se circulă pe pistele de biciclete urbane.

Așa cum ne amintește Joanna: casca de ciclism este singurul lucru care poate sta între capul nostru și pământ atunci când cădem. Există multe modele pe piață care nu sunt doar estetice, ci și confortabile și respirabile. O cască bună nu trebuie să fie grea! Nu poate cântări mai mult de 250 g, ceea ce înseamnă mai puțin de 3 tablete de ciocolată! Merită să acordăm o atenție deosebită acestui parametru. O cască de ciclism ușoară este aproape imperceptibilă pe cap și nu solicită gâtul și umerii după o plimbare lungă.

Joanna Śleboda ne spune ce cască să alegem pentru mersul pe bicicletă.

Al doilea parametru important este numărul de găuri de ventilație. O cască aerisită este utilă mai ales în zilele călduroase, permițând pielii capului nostru să respire. În mediul ciclistic, casca a devenit o parte indispensabilă a echipamentului de ciclism și a complementului acestuia. Când spunem „stil de ciclism” – casca are un loc cheie în acesta.

Căștile sunt disponibile în diferite mărimi, care depind de circumferința capului purtătorului. În plus, o potrivire bună este asigurată de curelele reglabile pentru gât și de elementul de reglare aflat la nivelul cefei, care permite căștii să se așeze ferm pe cap și împiedică alunecarea acesteia. Nu uita că casca trebuie să protejeze și fruntea. Mutarea acesteia în partea din spate a capului poate fi comodă, dar nu te va proteja pe deplin în cazul unei căzături.

Când înlocuim casca?

Există două situații în care o cască trebuie înlocuită. Prima este un impact. Atunci când cădem și ne lovim cu capul de o suprafață dură, trebuie să înlocuim casca. Indiferent dacă vedem vreo deteriorare pe suprafața ei sau dacă ne pare intactă. Capul nostru a fost protejat, casca și-a îndeplinit scopul, dar este posibil ca designul ei să fi fost compromis și, la următoarea căzătură, să se dovedească inutilă sau chiar să ne facă rău.

A doua situație este data de expirare a căștii. Da, poate părea ciudat, dar căștile au un termen de valabilitate definit. Durata de viață a unei căști este de aproximativ 3-5 ani. După această perioadă, materialele modelului își pierd proprietățile din cauza expunerii la soare sau a schimbărilor de temperatură. Fiecare cască ar trebui să aibă un autocolant pe interior cu data de fabricație și de la această dată se numără timpul pentru înlocuire.

Primăvara este momentul perfect pentru a începe să faci sport! Ciclismul este o formă excelentă de activitate – te pune în contact cu natura, îți îmbunătățește starea de spirit și este plin de satisfacții.

După cum sugerează expertul nostru pentru ciclism: fără îndoială, ceea ce purtăm ne afectează confortul atunci când pedalăm. Confortul și funcționalitatea sunt esențiale în ceea ce privește îmbrăcămintea pe care o alegem pentru ciclism. Ciclistul începător ar trebui să acorde atenție materialelor din care este confecționată ținuta de ciclism. Trebuie să ne amintim că, în timpul mișcării, corpul nostru se încălzește, iar pielea are nevoie de materiale aerisite și cu uscare rapidă, iar poziția pe bicicletă necesită haine care să nu ne limiteze mișcările.

o femeie merge pe bicicletă
Joanna Śleboda ne propune ce ținută să alegem pentru mersul pe bicicletă.

Pantalonii scurți pentru ciclism – cu căptușeală, cu bretele, mulați…? Descoperă sfatul expertului!

Să începem cu pantalonii de ciclism, care, dacă nu se potrivesc bine, pot face ca mersul pe bicicletă să nu mai fie distractiv. Renunță la blugii rigizi, cu excepția cazului în care ai de parcurs un traseu mic, cum ar fi cel spre serviciu. Când mergem cu bicicleta, trebuie să menținem o anumită poziție, corpul este înclinat, așa că pantalonii tradiționali ne pot strânge. O soluție mult mai bună ar fi pantalonii de trening sau colanții. Aceștia sunt confecționați din materiale moi și elastice, așa că nu se vor comprima sau restricționa mișcarea. Printre pantalonii scurți pentru femei, modelul de „pantaloni scurți de ciclism” a devenit foarte popular, luându-și numele de la pantalonii scurți folosiți de cicliști (singura diferență fiind că nu au o inserție de amortizare).

o femeie merge pe bicicletă
Poți găsi pantaloni scurți de ciclism în gama MODIVO. Joanna a optat pentru pantaloni scurți de ciclism de la Craft.

În mod obișnuit, pantalonii scurți de ciclism au o inserție cusută, al cărei scop principal este de a absorbi șocurile la care este expus corpul nostru atunci când stăm pe scaun. Acest lucru reduce disconfortul și limitează iritațiile. La început, un astfel de articol de îmbrăcăminte ne poate părea ciudat. Mai ales atunci când avem de-a face cu pantaloni scurți care au și bretele. Cu toate acestea, vom aprecia rapid inserția atunci când distanțele pe care le parcurgem vor deveni din ce în ce mai lungi (mai ales cu un scaun dur și pedalând pe teren accidentat).

De ce au bretele pantalonii pentru ciclism?

Pantalonii scurți de ciclism au, de obicei, bretele. La ce sunt folosite? În primul rând, îmbunătățesc confortul în timpul mersului și împiedică deplasarea țesăturii. Important: sub pantalonii scurți de ciclismnu se poartă lenjerie intimă. Inserția nu își va îndeplini funcția dacă există un strat suplimentar de material între ea și pielea noastră. Mai rău: purtarea lenjeriei de corp poate provoca abraziuni suplimentare sau chiar infecții. Multe tălpi au proprietăți antibacteriene și sunt fabricate din materiale foarte moi. Bineînțeles, astfel de pantaloni scurți trebuie spălați după fiecare plimbare, de preferință pe dos.

Ce facem cu bretelele? Cum le purtăm? Ordinea este următoarea: îmbracăm pantalonii scurți înainte de a îmbrăca tricoul. Bretelele se trag apoi peste corpul gol sau pe sutien ( în cazul femeilor). Singura problemă este atunci când mergem la toaletă (trebuie să ne dezbrăcăm aproape până la piele). Din fericire, există pe piață pantaloni scurți care nu au bretele și care nu sunt cu nimic inferioare celor cu bretele. Aceasta este o chestiune de preferințe personale.

Cu toate acestea, dacă nu dorim să purtăm sau avem nevoie de pantaloni scurți de ciclism cu căptușeală, există o gamă de croieli mai lejere, utilizate adesea în ciclismul montan. Astfel de pantaloni scurți sunt confecționați din materiale moi și confortabile și au marele avantaj că au adesea buzunare cu fermoar și că îți poți continua tura pe jos cu ei.

Care este tricoul perfect pentru mersul pe bicicletă?

Tricourile sau bluzele pentru ciclism pot fi, de asemenea, de mai multe feluri. Dacă ești la început de drum în aventura ta cu bicicleta, un simplu tricou sport va fi suficient. Nu alege modele din bumbac, chiar dacă este un material moale și natural, acesta absoarbe rapid transpirația, nu te răcorește în timpul mișcării și, din păcate, arată destul de inestetic atunci când absoarbe umezeala. Materialele din care sunt confecționate tricourile sport au multe proprietăți utile. Principalul avantaj al acestor țesături este că se usucă rapid, nu prezintă pete de umezeală și, în plus, avem o senzație de răcire ușoară în timpul activității.

Primul model este reprezentat de tricourile de ciclism mulate, adesea cu fermoar pe toată lungimea sau ¾. Pe spatele acestor tricouri vei găsi adesea buzunare (de obicei trei). În ele îți poți pune telefonul, portofelul, cheile sau o mică gustare. Tricourile descrise au o croială adaptată la poziția pe care o adoptăm în timpul mersului pe bicicletă, adică partea din față este mai scurtă decât cea din spate. Atunci când probăm un astfel de tricou și stăm drepți, acesta pare ciudat de scurt. În acest caz, este indicat să te așezi lateral față de o oglindă și să te apleci ușor, simulând poziția de mers pe bicicletă. Astfel vei știi dacă articolul de îmbrăcăminte se potrivește bine și este confortabil.

Bineînțeles, ca și în cazul pantalonilor scurți, avem posibilitatea de a alege tricouri de ciclism cu croială mai largă. Acestea au adesea un spate mai lung, iar materialul de pe spate este realizat din plasă pentru a îmbunătăți ventilația în timpul mersului pe bicicletă.

Nu doar pantofii și hainele de ciclism contează, ci și accesoriile de ciclism, care nu sunt mai puțin importante și despre care expertul nostru Joanna Śleboda ne spune mai multe.

Care sunt ochelarii potriviți pentru mersul pe bicicletă?

Suntem deja îmbrăcați complet și practic gata de plecare. La ce altceva merită să ne mai gândim? Cu siguranță ochelarii de protecție pentru ciclism, deoarece ochii noștri au nevoie de protecție constantă. În timpul mersului pe bicicletă, viteza aerului poate irita ochii și poate afecta în mod negativ lubrifierea acestora (ca să nu mai vorbim de praful din aer sau de insectele omniprezente). Dacă nu avem grijă de acest lucru, ne putem confrunta cu arsuri și ochi uscați.

un bărbat merge pe bicicletă
Ochelarii de ciclism pentru bărbați și femei te vor proteja ochii de vânt și de poluare.

Persoanele care poartă ochelari de corecție au deja o anumită protecție, dar mulți aleg să folosească lentile de contact și să achiziționeze ochelari special concepuți pentru ciclism. Prima caracteristică a ochelarilor pentru ciclism este că au lentile mari. Adesea există o singură lentilă lată în loc de două lentile. Acest lucru este tocmai pentru a proteja ochiul de valul de aer și de diverse resturi care cad în el.

Ochelarii pentru ciclism au, de obicei, lentile colorate pentru mersul pe bicicletă în zilele însorite. Există, de asemenea, modele cu lentile doar ușor colorate pentru mersul pe bicicletă în zilele în care nu este prea mult soare. Atunci când cumpărăm, merită să fim atenți la scopul diferitelor modele și dacă acestea au protecție UV, ceea ce va oferi ochilor noștri o protecție suplimentară.

Care este bidonul de apă perfect pentru ciclism?

Atunci când ești pe bicicletă, îți este sete! Hidratarea este esențială, iar atunci când facem sport, nevoia noastră de lichide crește. Din fericire, bicicletele noastre sunt dotate cu coșuri în care putem așeza bidonul. Atunci când alegem un bidon pentru bicicletă, nu trebuie să ne facem griji dacă acesta va încăpea în coșurile noastre. Există un standard comun și, dacă producătorul susține că un bidon este conceput pentru ciclism, acesta va avea diametrul corect.

bidon de apă pentru bicicletă
Bidonul de apă pentru bicicletă are o dimensiune standard.

Cea mai obișnuită capacitate a bidoanelor este de 500 ml, dar putem lua cu noi până la 750 ml de băutură într-o sticlă. Alegând un bidon și luându-ne propria apă de acasă, vom economisi plasticul din mediul înconjurător și ne vom economisi cheltuielile. În plus, bidoanele sunt disponibile în multe culori frumoase, care pot fi completarea perfectă a stylingului nostru de ciclism!

Care sunt șosetele potrivit pentru ciclism?

Și dacă tot suntem la capitolul culori, nota culminantă sunt, fără îndoială, șosetele. Șosetele pentru ciclism, ca și restul îmbrăcămintei noastre, sunt confecționate din materiale cu uscare rapidă. Picioarele noastre transpiră mai puțin în ele decât în modelele tradiționale din bumbac. În plus, acestea sunt croite în așa fel încât să comprime ușor piciorul și să nu se deplaseze în timpul mersului pe bicicletă.

Care este borseta potrivită pentru mersul pe bicicletă?

Dacă alegi o ținută care nu are buzunare, merită să-ți faci rost de o borsetă confortabilă în care să îți pui telefonul, documentele sau cheile. Este ușor să muți geanta pe spate, astfel încât abia vei observa că o porți. Totuși, evită borsetele confecționate din piele sau din varianta sa ecologică. Spatele ne va transpira rapid acolo unde geanta se va lipi de corpul nostru. Multe mărci sportive și outdoor oferă borsete de diferite dimensiuni: de la cele mici până la cele destul de mari, care au chiar și un buzunar special pentru o sticlă!

Bicicleta este un vehicul minunat, care poate oferi multă bucurie. Eu o folosesc din 2018 și îi doresc fiecărui ciclist începător să își găsească în această activitate o nouă pasiune, care să nu se clatine mulți ani. Bicicleta are capacitatea de a ne duce în locuri extraordinare, de a ne arăta bucuria și frumusețea chiar și în timpul plimbărilor zilnice pe drumurile bătute. Distrează-te cu acest sport, găsește-ți drumul în ciclism și lasă-l să-ți ofere o mulțime de bucurie și bunăstare. Ne vedem pe traseu!

Știi deja ce pantofi de ciclism, echipament și accesorii să alegi? Vizitează epantofi.ro și MODIVO și creează outfitul perfect pentru mersul pe bicicletă.

Un biciclist pasionat din 2018. Practic în principal așa-numitul ciclism romantic – scopul meu este să descopăr locuri noi, să le fotografiez și să adun amintiri. Nu evit să particip la competiții sportive, iar cea mai mare mândrie o am din participarea la Ultra Race Roztocze, unde am pedalat 350 km și am ajuns la linia de sosire ca a patra femeie. Am poftă să particip la alte curse ultra pe o distanță de 500 km. În noiembrie 2022 am mai făcut o încercare de a mă împrieteni cu alergarea, de data aceasta cu succes! Pot considera că cea mai mare realizare a mea în materie de alergare de până acum a fost participarea la Table Mountain Winter Half Marathon, iar în munți mi-am lăsat inima. Încă am capul plin de idei când vine vorba de dezvoltarea mea sportivă. În privat, încerc să împac viața de familie, munca profesională, pasiunea sportivă și alergarea profilul meu pe Instagram ca  @lazy.fighter

Citește și articolul: Care sunt pantofii potriviți pentru alergare pe asfalt și pe traseu?

Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.
Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close