În acest articol:
Năbucul și pielea întoarsă. Care sunt diferențele?
Atunci când decizi să porți pantofi sau accesorii din piele, probabil una dintre primele tale dileme este alegerea dintre pielea naturală netedă și pielea întoarsă. Totuși, acestea nu sunt singurele tipuri de materiale utilizate pentru confecționarea încălțămintei sau a accesoriilor. Un alt tip de piele este năbucul – adesea confundat cu pielea întoarsă din cauza asemănăriilor. Năbucul și pielea întoarsă, însă, diferă unul de celălalt. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre acest subiect!
Confundarea acestor tipuri de piele brută este un fenomen destul de comun, dar un ochi mai atent va observa și alte diferențe.
Pielea întoarsă și năbucul – diferența dintre fibre
Să începem cu clasificarea de bază a acestei materii prime. Pielea naturală se împarte în:
-
pielea naturală netedă – este partea superioară, tratată a pielii animalelor, în structura căreia nu se detectează părul, iar suprafața ei este netedă. Adesea, pentru un efect vizual mai bun și pentru a oferi un luciu suplimentar, ușor, pielea este cerată. Acest tip de material este relativ ușor de îngrijit și mai rezistent la umiditate.
-
pielea dură – tipurile de piele pe care părul este vizibil, iar după atingere, rămân urme de dungi mai închise la culoare, care se formează în urma schimbării direcției perilor. Piele dură include pielea întoarsă, năbucul și velurul – se curăță mai greu decât pielea naturală netedă și sunt mai susceptibile la efectele nocive ale umidității.
Dar cum putem recunoaște dacă materialul din care a fost confecționată încălțămintea este năbuc sau piele întoarsă? Poți distinge aceste tipuri de piele, după lungimea perilor (a firelor de păr). Pielea întoarsă este mai lungă și mai clar vizibilă. Este, de asemenea, mai puțin mată decât năbucul. La rândul său, năbucul este mai moale la atingere – și asta din cauza perilor mai scurte. Unii producători aplică un strat subțire de ceară pe năbuc și astfel poate fi confundat cu pielea naturală netedă.
Cum se confecționează năbucul și pielea întoarsă?
Diferența subtilă dintre năbuc și pielea întoarsă nu se rezumă numai la aspect, ci și la modul de confecționare. Ambele tipuri de piele sunt șlefuite. În cazul pielii întoarse, partea interioară, musculară a pielii este supusă acestui proces. În producția de năbuc, se șlefuiește suprafața superioară exterioară. Datorită acestei acțiuni, ambele tipuri de piele sunt moi la atingere și delicate.
Există, de asemenea, o veste mai puțin bună – datorită texturii delicate, pantofii din piele întoarsă sau năbuc sunt extrem de susceptibili la deteriorare, în special la cea provocată de umiditate. Deci este mai bine să eviți ieșirile pe vreme ploioasă sau înzăpezită. Dacă pantofii din aceste materiale se udă, este foarte probabil că își vor schimba și culoarea.
Sfatul stilistului
Înainte de a purta pentru prima dată pantofi din piele întoarsă sau năbuc, asigură-te să impregnezi încălțămintea în mod corespunzător pentru o curățare mai ușoară și o protecție optimă împotriva umidității. Pentru a fi sigur că soluția de impregnare aleasă nu schimbă culoarea încălțămintei într-o nuanță mai închisă, îți recomandăm să încerci produsul pe o suprafață mică, mai puțin vizibilă – de exemplu, lângă talpă.
Năbucul sau pielea întoarsă – care este mai bun?
Năbucul, datorită aspectului său neobișnuit, delicat, este considerat cel mai nobil tip de piele, din care se confecționează cele mai sofisticate articole de galanterie și încălțăminte. Pregătirea acestuia necesită mare atenție, motiv pentru care pantofii din năbuc sunt de obicei de înaltă calitate. Pe de altă parte, acest lucru este asociat cu costuri mai mari de producție și, prin urmare, cu faptul că produsele din piele sunt de obicei mai scumpe. Dacă ești în căutarea unei soluții mai ieftine, dar totuși solide, optează pentru accesorii și pantofi din piele întoarsă, care este mai puțin mată decât năbucul, prin urmare se potrivește mai bine cu diferite articole vestimentare.
De fiecare dată când alegi să porți un model de încălțăminte din piele întoarsă sau nubuc, nu uita de îngrijirea corespunzătoare a acesteia. Pe blogul nostru există deja câteva articole în care am vorbit despre cum se curăță corect năbucul, cum se întrețin, cum se lărgesc și cum se curăță pantofii din piele întoarsă.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.