În acest articol:
Camping în România: Top locații și sfaturi utile
Vacanțele sunt cele mai frumoase perioade din fiecare an și încercăm să le facem cât mai diverse și spectaculoase pentru toți membrii familiei. Pasionații de natură preferă concediile la cort sau excursiile cu rulota, pentru că oferă libertate, aer curat, peisaje de vis și multe amintiri plăcute. Iată care sunt cele mai interesante locuri de camping din țară și cum să te pregătești ca să te bucuri pe deplin de aventurile la firul ierbii.
Cele mai frumoase campinguri din România
La noi în țară există numeroase locuri unde poți să stai la cort și la căsuțe sau să-ți parchezi rulota. La munte, la mare, în deltă, în zone rurale submontane sau pe malul lacurilor de câmpie, în toate regiunile din România găsești facilități de camping. Dintre acestea, cele mai frumoase sunt următoarele:
Ţara Nomadă
În județul Alba, la Runc se află un camping rural și un hostel care a fost înainte o șură; micile rulote au loc în livadă, așa că turiștii se bucură de un peisaj rural autentic la poalele Apusenilor. Zona este superbă, la doar 8 kilometri este satul Zăpodie, iar la 26 de kilometri este Rîmetea, localitatea în care soarele răsare de două ori în fiecare dimineață, oferind un spectacol unic printre culmile munților.
Camping Fain
La Lunca Bradului în Județul Mureș, lângă Reghin, se află un camping care aduce spiritul de altădată din Vama Veche tocmai în Munții Gurghiului, pentru vacanțe în natură cu cortul propriu, cort închiriat sau sejur cu rulotă. Libertate în natură, trasee alpine, mese îmbelșugate la taverna din apropiere și seri de muzică la focul de tabără – acestea sunt lucrurile faine pentru care oamenii vin an de an la Lunca.
Camping Belvedere
Dacă n-ai timp pentru o hoinăreală prin țară, și lângă București găsești un loc bun de evadare în natură: Camping Belvedere din Clinceni situat în zona lacurilor de lângă Parcul Bragadiru. Turiștii care campează în pădurea pitorească de la malul apei, beneficiază de grădină, terasă, piscină, plajă amenajată și facilități de agrement nautic, plus o baltă pentru pescuit și terenuri pentru tenis de câmp.
Sandalandala
Ce-ar fi cortul fără valurile mării și gașca de prieteni? Pentru o vacanță estivală ca pe vremuri, campingul Sandalandala din Vama Veche este destinația potrivită. Situat într-o grădină veselă și dotat cu toate facilitățile, acest loc pentru tineri de toate vârstele își așteaptă mereu oaspeții cu hamsii proaspete în cârciumioară și o cafea bună pe terasă.
Dolphin Camping
Delta Dunării este un loc unde campingul reprezintă cel mai potrivit loc de cazare pentru a fi aproape de natură. Peisajele de vis din Sfântu Gheorghe, unde Dunărea întâlnește marea, sunt la doi pași de cort, în Dolphin Camping.
Se ajunge aici doar cu barca, sunt disponibile excursii minunate în Deltă, iar cazarea se face la bungalouri din lemn acoperite cu stuf sau în spațiul generos de campare pentru sute de corturi.
Sfaturi utile pentru vacanța la camping
Frumoasă-i viața la cort, sub cerul cu mii de stele, dar trebuie un pic de pregătire, ca să-ți priască evadarea în natură și să te ferești de micile incidente ce pot să apară atunci când nu ești îmbrăcat adecvat sau nu ai echipamentul complet de camping.
Cum să te îmbraci la camping
Nu te lăsa păcălit de faptul că este vară și cald, pune în bagaj haine călduroase, pijamale, pelerina de ploaie și chiar caciula, atunci când pleci la munte și campezi la altitudini mari.
Vei experimenta diferențe mari de temperatură între noapte și zi, așa că la cort este o vorbă veche: trebuie să fii pregătit pentru patru anotimpuri, indiferent de momentul anului când pleci în vacanță. Alege îmbrăcăminte din țesături naturale și articole din materiale impermeabile. Ideea este să porți straturi suprapuse de tricou, bluză, hanorac, pelerină, ca să menții căldura și să permiți aerisirea hainelor.
Achiziționează trusoul de camping de la magazine de specialitate și citește cu atenție etichetele, solicită informații și sfaturi de la vânzător, iar dacă faci shopping online, asigură-te că alegi modele care să fie nu fie doar la modă, ci și utile atunci când ești în vacanță la cort.
Ce pantofi să pui în bagajul de camping
Cele mai importante piese din bagaj sunt articole de încălțăminte pe care trebuie să le alegi în funcție de locul unde mergi la camping (munte, mare, lac, zonă de pescuit, arie mlăștinoasă, deltă sau plajă nisipoasă) și de anotimpul în care pleci în concediu cu cortul sau cu rulota.
Vei avea nevoie de încălțăminte outdoor, specializată pentru mersul pe munte și de zi cu zi. Alege modele comode, realizate din materiale de calitate, care să permită aerisirea picioarelor și să te protejeze în timpul efortului fizic constant: drumeții, plimbări, sporturi în aer liber specifice acestui tip de vacanță activă.
Optează pentru încălțăminte sport impermeabilă de tip pantofi sport, bocanci, sandale și asigură-te că sunt realizate din materiale impermeabile, ca să fii protejat în caz de ploaie și umezeală. Ai la dispoziție bocanci all season, perfecți pentru un sejur la munte, semighete, pantofi de trekking și încălțăminte pentru alergare montană. Este important să pui în bagaj și sandale cu talpă comodă și chingi din material textil. Te vei simți excelent purtându-le pe lângă cort și în plimbări scurte în jurul campingului.
Pune în bagaj șosete din bumbac subțiri și groase, ca să-ți păstrezi picioarele uscate și să te simți comod în orice moment, fără riscul unor bătături, leziuni sau bășici care pot să apară atunci când mergi mult pe jos fără să ai un echipament corespunzător. Achiziționează huse speciale pentru pantofi sport și păstrează cu grijă încălțămintea în interiorul cortului sau în rulotă, ca să nu se ude.
Accesorii de camping pentru o vacanță reușită
Ți-ai ales cortul, ai cumpărat sac de dormit, ai pus în bagaj hainele potrivite și cea mai bună încălțăminte pentru drumeții. Înseamnă că ești gata să începi lista cu accesorii de camping necesare ca să ai un concediu confortabil.
Începe cu hartă, lanternă, chibrit impermeabil, briceag, veselă de camping, alimente instant, trusă de prim ajutor, articole de igienă personală și kituri de reparații. Dacă vrei să gătești chiar tu masa de prânz, ia și un arzător sau o butelie de voiaj. Mobila pliantă este un accesoriu important pentru confort și merită să-ți încarci portbagajul cu un set care să cuprindă măsuță, scaune și umbrar.
Ia cu tine bidoane de apă, acumulatori solari, hamac și saltele gonflabile. Îți trebuie și ladă frigorifică, grătar pliabil, pături și izopren pentru picnicuri și, nu în ultimul rând, o chitară, pentru seri memorabile alături de familie și prieteni.
Ai nevoie de un rucsac turistic modern și comod, pe care să-l porți cu tine în drumeții, așa că echipează-te și cu acest accesoriu mic, dar foarte util, pentru că n-o să iei la tine tot bagajul atunci când pleci de lângă cort.
Este o idee minunată să organizezi un concediu la camping: poți schimba locul când vrei și astfel vizitezi mai multe zone din țară unde n-ai mai ajuns până acum, te apropii de natură și experimentezi lucruri inedite, care te relaxează și te ajută în dezvoltarea personală. Te adaptezi unor situații noi, scapi de stres și redescoperi bucuriile simple ale copilăriei.