În acest articol:
La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem primii pantofi pentru copii? Sfaturi de la un fizioterapeut
A sosit momentul mult așteptat! Micuțul tău tocmai a făcut primul pas, încă timid, și începe să se obișnuiască să meargă. După bucuria inițială, apare curând întrebarea: cum să alegi primii pantofi pentru copilul tău și ce modele vor face mai ușoară învățarea mersului. Dar înainte de a te grăbi să faci cumpărături, citește acest articol și află câteva sfaturi valoroase de la fizioterapeutul Ewa Kowalczyk.
Cum alegem primii pantofi pentru copii? Ce modele îi vor oferi celui mic cel mai mare confort și libertate de mișcare? Descoperă părerea expertului!
Când achiziționăm primii pantofi pentru copii?
Știi vorba „Graba strică treaba”? Este valabilă și în cazul întrebării „Când achiziționăm primii pantofi pentru copii”? Nu trebuie să ne grăbim cu această achiziție. Dacă micuțul tău se plimbă doar prin casă de unul singur, ar trebui să-l lași să meargă desculț sau în șosete cât mai mult timp posibil. În acest fel, copilul își dezvoltă propriul mod de mers, recunoscând diferitele texturi de podea. Abia atunci când copilul începe să facă pași singur afară, pășind pe diverse tipuri de suprafețe – beton, nisip sau iarbă – merită să achiziționezi prima pereche de pantofi.
Atunci când copilul face primii pași, ar trebui să aibă ocazia de a experimenta mersul cu picioarele goale pe o varietate de suprafețe. Acest lucru ajută la îmbunătățirea mersului și la exersarea echilibrului. Cu toate acestea, dacă doriți să ieșiți afară cu copilul vostru, este recomandat să îl încălțați cu pantofi pentru a-i proteja picioarele de frig și/sau de răni.
Ce model de încălțăminte alegem? La ce merită să acorzi atenție?
Mersul în prima pereche de pantofi trebuie să se asemene, cât mai mult posibil, cu mersul în picioarele desculțe. Așadar nu alegem – contrar părerilor propagate pe vremuri – pantofii cu carâmb înalt și rigid, care imobilizează gleznele și restricționează mișcările. Încălțămintea mai înaltă, rigidă va fi utilă, desigur, dar nu în cazul unui copil, care abia acum învață să meargă. Recomandăm acest model pentru copiii mai mari – de exemplu, ca și papuci de grădiniță. Deocamdată, alege un model cu călcâi elastic.
Prin urmare, partea superioară trebuie să fie ușoară și flexibilă, adaptându-se la mișcările naturale ale piciorului. Recomandăm materialele naturale, care asigură, de asemenea, o ventilație adecvată și permit piciorului mic să respire. Talpa încălțămintei trebuie să fie flexibilă și relativ subțire, permitând astfel mișcările musculare, corespunzătoare – în contrast cu încălțămintea rigidă și grea. Puteți, de asemenea, opta pentru o talpă conturată, de preferință din piele, în care piciorul va transpira mai puțin.
Atunci când cumpărăm primii pantofi pentru copii, merită să ne asigurăm că aceștia sunt ușori, au o talpă moale și flexibilă și sunt confecționați din materiale naturale, respirabile și de bună calitate. De asemenea, este foarte important să alegem mărimea corectă a pantofilor.
Nu uita că, în magazinele fizice epantofi.ro, poți face o scanare cu ajutorul sistemului esize.me, ceea ce te va ajuta să alegi mai ușor primii pantofi ai copilului tău.
Cu șireturi sau cu scai?
În ceea ce privește estetica pantofului în sine, merită să acorzi atenție închizătorii acestuia. Pantofii cu șireturi vor oferi o stabilitate mai bună picioarelor și o fixare adecvată. Pantofii cu scai vin în ajutorul părinților – sunt mai ușor de încălțat pe picioarele unui copil, care este în continuă mișcare. Un copil puțin mai mare, va putea încălța singur încălțămintea cu velcro. Îți recomandăm să eviți încălțămintea fără fixare – s-ar putea să nu ofere suportul adecvat piciorului.
Forma primilor pantofi pentru copii contează foarte mult. Vârful încălțămintei trebuie să fie rotund și suficient de lat, încât degetele să nu fie strânse și să aibă spațiul suficient pentru mișcare. Și ce ne sfătuiește fizioterapeutul Ewa Kowalczyk?
Când învață să meargă, copilul trebuie să simtă bine solul, așa că talpa pantofului trebuie să fie subțire. Piciorul unui copil este mai lat la degete decât cel al unui adult, astfel încât partea din față a pantofului unui copil trebuie să aibă suficient spațiu pentru degetele de la picioare. În plus, pantofii pentru învățarea mersului ar trebui să fie moi, pentru a nu restricționa mișcarea piciorului.
Mărimea primei perechi de pantofi pentru copii
Ai găsit deja modelul potrivit, care îndeplinește toate cerințele de mai sus? Excelent! Este timpul să treci la pasul următor – la alegerea mărimii potrivite. De ce este atât de important? Pantofii prea mici pot denatura piciorul. Totodată, în pantofii prea mari micuții se pot împiedica și vor încerca să păstreze încălțămintea pe picioare, ținând degetele picioarelor într-o formă nefirească. De aici vine și obiceiul greșit al părinților de a cumpăra încălțăminte mai mare pentru copii ”pentru că piciorul copilului oricum crește repede”.
Cum se măsoară mărimea unui pantof? Se adaugă un centimetru de spațiu la lungimea piciorului copilului trasat pe o bucată de hârtie, astfel încât acesta să aibă loc pentru a se mișca liber. Totuși, o metodă mai ușoară ar fi să folosești sistemul esize.me, care, măsurând piciorul, ține cont de lungimea, lățimea, înălțimea și mărimea acestuia și îți recomandă modelul potrivit de încălțăminte sau să vizitezi un magazin fizic epantofi.ro și să alegi încălțămintea potrivită cu ajutorul personalului. Nu-ți face griji – în cazul în care perechea aleasă nu corescpunde cu așteptările tale, ai dreptul la un retur gratuit timp de 30 de zile.
Citește și articolul >>> Tabel mărimi încălțăminte copii – Cum să faci alegerea potrivită
La noi găsești încălțăminte creată special pentru piciorușele copiilor mici de la mărci precum Geox, Biomecanics, Primigi, Bibi, Superfit și Froddo.
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.