PRIMĂVARĂ-VARĂ ’24! Cele mai tari tendințe ale sezonului! VEZI MAI MULT >


Moda anilor ’70 – Cum te îmbraci azi în stil hippie?

La vremea ei, moda hippie a reprezentat o declarație de independență, iar stilul pe care l-a promovat a fost o adevărată inspirație la nivel mondial în domeniul vestimentar. Stilul hippie și-a dorit să transmită un mesaj puternic și a realizat performanța de a rămâne în memoria tuturor, pentru că oricine era liber să se exprime din punct de vedere vestimentar așa cumi dorea. Cu siguranță destul de multe elemente inspiraționale vestimentare de atunci se păstrează până în ziua de azi. Multe dintre ele ne plac și căutăm să le integrăm în viața noastră de zi cu zi.

SS 24

Cumva această modă și-a adus aportul chiar și în felul în care ne îmbrăcăm în prezent, poate chiar fără să știm că aceste elemente au aparținut unei mișcări sociale și culturale.

14537

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/S7avQRg8ZLI

Moda hippie însă înseamnă mai mult decât colorit. Stilul hippie transmite ideea de viață și de distracție, de libertate. La apariția sa, acest curent vestimentar nu a fost privit cu ochi buni, deoarece nu se încadra în normele sociale din perioada respectivă.

Moda hippie a pornit ca un curent care se poziționa împotriva normelor din acea vreme și a fost în primă fază un protest realizat prin purtarea unor haine deosebite. Mărgelele, culorile foarte puternice, tricourile și cămășile colorate, alături de pantalonii evazați, la fel de colorați, făceau parte din arsenalul împotriva uniformizării vestimentare.

Anii ’70 au reprezentat un moment de răscruce la nivel vestimentar în întreaga lume. Cumva, toate condiționările vestimentare prezente în anii 1940 și 1950 au fost combătute cu ajutorul stilului liber, apărut în acea decadă. Stilul din anii 70 a fost intens blamat, a fost considerat un stil fără logică și fără coerență estetică.

Un sâmbure de adevăr există, deoarece moda hippie se caracterizează prin folosirea masivă a imprimeurilor de orice tip, într-un mod aparent dezorganizat și ilogic. Dacă la începutul perioadei hippie se utilizau foarte mult nuanțe de maro, în timp acestea s-au extins la galben muștar, roșu-cărămiziu, iar mai apoi la culori puternice, contrastante, nuanțe de galben, mov sau albastru.

Accesoriile

Probabil cel mai avantajos lucru pe atunci, specific perioadei, era faptul că puteai folosi accesorii dintre cele mai diferite, fără sa fie nevoie de vreun reper stilistic. Spre deosebire de moda actuală, când trebuie să fim foarte atenți la lucrurile cu care alegem să accesorizăm o ținută, în anii 70 puteau combina piesele vestimentare după bunul plac. Astfel, erau la modă colierele și mărgelele, colorate în general în nuanțe de bej și maro. Practic nu exista nicio limită în folosirea acestor accesorii, ele fiind de fapt adevărate declarații de emancipare, transmiteau un mesaj personal.

Încălțămintea

Chiar și la nivel de încălțăminte anii ’70 au adus ceva nou. Apariția pantofilor supraînălțați și a celor cu toc mic, chiar și în cazul bărbaților, a însemnat un suflu nou, o tendință pe care toată lumea a acceptat-o rapid. Deși fuga de uniformizare a fost laitmotivul acestei mișcări vestimentare, adevărul este că, în scurt timp, anumite piese de îmbrăcăminte sau încălțăminte au devenit ele însele ”uniforme”, deoarece din ce în ce mai multe persoane și-au schimbat stilul în conformitate cu noua modă.

Anii ’70 au adus și în România stilul hippie, însă cu un început mai timid, tocmai datorită perioadei și a regimului restrictiv. Din păcate, în România influențele occidentale pătrundeau cu dificultate, însă nu era imposibil. Apăruseră și la noi piesele vestimentare din denim, iar acestea se găseau în fuste mini ori midi sau în pantaloni evazați. În primă fază, acces la aceste piese vestimentare au avut, așa cum este și firesc, artiștii care aveau nevoie în acest fel să se promoveze sub aspectul modernității.

Apoi au apărut la început discret, iar mai apoi puternic, tricourile cu imprimeuri florale generoase, cu detalii geometrice contrastante, cu gulere evazate precum marginile pantalonilor, cu centuri și veste din piele întoarsă. Ochelarii mari, supradimensionați erau parte dintr-o ținută hippie completă, iar părul era întotdeauna liber, cu un aspect ușor neglijent.

14538

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/beautiful-beautiful-girl-clothes-2576846/

Piesele vestimentare din zona hippie sunt foarte generoase, deoarece vorbim despre un stil ce abundă în idei. Practic, acest amalgam creativ este reușit și datorită faptului că nimic din ceea ce purtai nu era pus sub ochiul critic al modei, așa cum se întâmplă astăzi și că nimeni nu se simțea lezat și nu era curios la ce haine poartă o altă persoană.

Totuși, printre toate aceste articole vestimentare existau câteva piese de bază, definitorii pentru stilul vremii. Ele au trecut testul timpului și au reapărut în stiluri precum boho chic sau retro. Iată câteva dintre aceste articole, pe care poți să le porți cu succes și în prezent, ca să creezi o ținută nonconformistă.

Cămăși

Cămășile erau articole vestimentare populare în acea perioadă, mai ales pentru bărbați. Cămășile erau intens colorate și foarte strânse pe corp. Trecerea către zona pantalonilor era lină, deoarece cămașa nu stătea deasupra pantalonilor, ci era introdusă în ei, iar pantalonii erau cu talie ridicată, chiar și în cazul bărbaților.

Se purtau cămăși cu imprimeuri dintre cele mai trăsnite, cu modele aparent feminine și culori asemenea. O caracteristică a modei era primul nasture desfăcut la cămașă, simbol al eliberării față de normele modei ”vechi”, care era în declin.

Poncho și bolero

Doamnele purtau rochii tot mai îndrăznețe, mai colorate și mai nonconformiste, iar adesea foloseau eșarfe, poncho-uri subțiri sau bolerouri din materiale naturale pentru a-și îmbunătăți ținutele. Acestea erau decorate cu mărgele, ciucuri sau alte accesorii, tocmai ca să evidențieze prin vestimentație libertatea de exprimare și personalitatea fiecărei femei.

Rochii și fuste largi

Stilul vestimentar n-a adus doar o schimbare la nivel de haine, ci și o modificare a mentalitatăților. Această turnură spre libertate a provocat și mai mult spre ținute cât mai confortabile, diferite de clasicele costume elegante. Astfel, rochiile lungi, asimetrice, din materiale cât mai ușoare și comode, au luat locul fustelor tip țigaretă.

Fustele de acest tip aveau modele generoase, care permiteau acoperirea și protejarea picioarelor. Astfel, fie că era vorba despre o seară cu prietenii sau de o petrecere în aer liber, ținuta era adecvată,și permitea femeilor să se miște nestingherite.

14539

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/PeBAr07F32E

Pantaloni

Pantalonii aveau talie înaltă, atât la femei, cât și pentru bărbați. Prinderea lor se făcea cu nasturi, de cele mai multe ori vizibili pe partea exterioară. O caracteristică a modei hippie, păstrată de altfel până de curând, este aspectul evazat al pantalonilor, indiferent dacă vorbim despre in, bumbac sau despre clasicii jeans. Pantalonul era de regulă scurt, ca să nu acopere pantofii, care erau lăsați la vedere. Ca alternativă la acești pantaloni se foloseau salopetele din denim, iar încălțămintea era preponderent din zona ciocatelor, a ghetelor sau a bocancilor.

Dacă ești îndrăgostit de stilul anilor ’70 sau dacă pur și simplu îți dorești în garderobă articole vestimentare similare, vei vedea că poți cu ușurință să creezi o ținută originală.

Amintește-ți faptul că hippie de fapt a însemnat importanța evidențierii personalității proprii și este simbolul libertății. Așa că alegerea trebuie să aibă în vedere preferințele și ideile tale vestimentare.

Deși stilul hippie nu se încadrează ca cerință în tendințele actuale, cel puțin la nivel de accesorii și opulență, poți să creezi ținute reușite folosind elementele comune, specifice acelei perioade.

Rochiile lejere cu detalii din dantelă sau broderie

Rochia nu este doar un articol vestimentar specific unei mode anume, ci un adevărat șimbol al feminității. Alege rochii lejere, a căror croială să fie pe lângă corp, fără să evidențieze neapărat formele acestuia. Poți alege rochii din dantelă sau rochii tricotate, însă este foarte important să ai în vedere cromatica și accesoriile, fără să exagerezi în combinarea lor.

Optează pentru rochii cu ciucuri sau alte accesorii simpliste, însă trebuie să alegi bijuterii minimaliste, ca să scoți în evidență ținuta. Poți accesoriza rochia cu o pereche de botine din piele întoarsă, în nuanțe calde și cu tocuri mici, de preferat pătrate. Espadrilele sunt, de asemenea, o alegere foarte bună, iar modelele etno sunt la mare căutare când vine vorba despre stilul hippie.

Rochiile înflorate sunt și ele o alegere bună, la fel și rochiile cu diferite modele, unele chiar abstracte. Încălță-te cu sandale ortopedice, sau sandale cu talpă joasă, fie din piele întoarsă, fie din material textil. Espadrilele sunt, din nou, o alegere bună, iar geanta aleasă trebuie să aibă un colorit bogat și accesorii vesele.

14540

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/3DLb-DCqUvg

Cămăși cu imprimeuri în tonuri colorate

Astăzi sunt preferate articolele vestimentare în tonuri uni, dar cu toate acestea, nici materialele colorate nu sunt excluse. Este însă important și tipul imprimeului, deoarece în acea perioadă majoritatea materialelor erau ilustrate cu flori, frunze sau forme geometrice nedefinite.

Putem păstra aceasta caracteristică și astăzi, sau putem apela la mici trucuri care să ne ajute să obținem efectul hippie. Poartă o cămașă de culoare bleu cu o vestă maro. Sau alege să folosești jachetele din piele întoarsă, cu sau fără franjuri, după preferințe. Adaugă o eșarfă în tonuri de albastru și neaparat jeanși evazați sau chiar pantaloni scurți.

14541

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/woman-model-country-girl-hippie-5564879/

Dacă alegi să acoperi cămașa cu articole vestimentare din piele întoarsă, ai grijă ca și încălțămintea să respecte același model, chiar dacă nu și aceeași culoare. Poți merge pe varianta ghetelor sau a botinelor joase,pe care să le alegi în funcție de lungimea pantalonului.

În același context poți sa alegi bluze din materiale naturale, simpliste, cu detalii fine care să amintească de stilul hippie, împreună cu accesorii de tip statement.

14542

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/beautiful-beautiful-girl-clothes-2576840/

Pantaloni din piele întoarsă

Dacă am discutat despre jachete din piele întoarsă era normal să menționăm și pantalonii din același material. Aceștia pot fi strânși pe picior la nivelul coapselor, dar evazați pe lungime, astfel încât să aibă aerul boem al perioadei hippie. Asortează-i cu cămașă și jachetă, eventual și cu o geantă mare de umăr, tot din piele întoarsă, cu multe aplicații și decorațiuni.

Stilul hippie a creat un val de adepți care n-a mai putut fi controlat, iar efectele schimbării vestimentare din anii 70 se resimt până astăzi. În definitiv, moda hippie a fost moda visătorilor, a nonconformiștilor și a oamenilor liberi, iar conceptul este actual până și în ziua de azi.

Accesoriile, încălțămintea, bandanele sau rucsacurile, toate aceste lucruri colorate și îndrăznețe au reușit să genereze un curent vestimentar din care ne inspirăm și în prezent.

Chiar dacă elementele sale s-au diminuat în timp, piesele de bază ale puzzle-ului hippie s-ar păstrat și de aceea este ușor să reiterăm modele vestimentare din acea perioadă.

Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/S7avQRg8ZLI

Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!
Verificați în magazin
sneakers guess, adidasi, nike air max, botine cu toc, botine piele intoarsa, sprandi, adidasi jordan barbati, nike, uptempo nike, incaltaminte copii, pantofi dama piele, nike vapormax, adidasi nike air force, cizme, pantofi stiletto, nike air force 1 high, ghete de iarna barbati, cizme lungi dama, adidasi versace, ecco, nike air force 1, puma mayze, jordan adidasi, botine toamna, nike court vision, ghete nike, botine dama toamna, pantofi argintii, rucsacuri dama, pantofi dama marimea 42-43

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close