În acest articol:
White tie: Ce înseamnă acest dress code și ce trebuie să includă ținuta perfectă?
Probabil că ai auzit de multe ori termenul de „Black tie”, acesta fiind un dress code destul de des întâlnit la evenimentele formale, elegante și rafinate. Totuși, există un cod vestimentar și mai strict, ce poartă numele de „White tie”.
Acesta din urmă este mult mai rar folosit, dat fiind că ținutele specifice conceptului sunt extrem de prețioase și respectă reguli destul de stricte. Astfel, dacă ai primit o invitație la un eveniment White tie, trebuie să știi că ținuta ta va trebui să fie aleasă cu foarte multă atenție și răbdare.
De aceea, este recomandat să te pregătești din timp, pentru a te asigura că ai toate piesele vestimentare și accesoriile necesare unei apariții memorabile. Nu trebuie să te îngrijorezi sau să te stresezi, ci doar să fii atent la reguli și să le respecți în totalitate!
Ce înseamnă White tie și când se folosește?
Ținuta White tie este solicitată destul de rar, ocaziile în care aceasta este impusă fiind destul de puține. Este vorba despre diferite gale, premiere, ceremonii, dineuri, nunți de lux, baluri exclusiviste sau alte evenimente de extremă importanță, care au loc, de obicei, după lăsarea întunericului.
De asemenea, ținuta White tie este cerută și în cadrul galelor umanitare, evenimentelor regale sau evenimentelor de decernare a diferitor premii din varii industrii (muzică, cinematografie etc.).
Ce trebuie să includă ținuta White Tie pentru bărbați
Fracul, elementul esențial
Spre deosebire de o ținută elegantă simplă, care poate include un sacou rafinat, ținuta White tie trebuie neapărat să se bazeze pe un frac negru sau bleumarin (nuanța numită midnight blue), cu revere ascuțite și bine definite,
Acesta seamănă cu un sacou, doar că partea din spate este mai lungă și decupată sub formă de „coadă de rândunică”. De regulă, fracul este confecționat din lână sau alt material de calitate, care își păstrează structura și nu se șifonează.
Dacă urmează să porți un frac, este important să mergi la un croitor priceput și să ajustezi piesa vestimentară în funcție de silueta și de înălțimea ta. Astfel, vei avea un look impecabil.
Partea din față trebuie să se termine puțin mai jos de talie, iar partea din spate a fracului sau așa-numitele „cozi” trebuie să se oprească chiar în spatele genunchilor. Dacă aceste repere nu sunt respectate, înseamnă că fracul trebuie ajustat sau înlocuit cu unul potrivit.
În plus, spre deosebire de un sacou oarecare, fracul va avea accente fine din satin sau mătase, la nivelul reverelor și al nasturilor. Acesta va fi purtat deschis întotdeauna, lăsând la vedere vesta și cămașa.
Vesta potrivită
Ținuta White tie trebuie să includă și o vestă elegantă, de culoare albă, ce va fi purtată peste cămașă, cu toți nasturii închiși.
Această vestă trebuie să aibă o croială perfectă, pentru a evidenția silueta și pentru a se potrivi perfect cu restul elementelor. Optează pentru o vestă cu decolteu adânc, în formă de V, care să permită vederea cămășii de dedesubt.
Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că vesta trebuie să fie suficient de scurtă încât să depășească doar cu 2-3 centimetri lungimea părții din față a fracului. Pentru a te asigura că vesta este ideală, poți opta pentru una realizată pe comandă, după măsurătorile efectuate de un croitor priceput.
Pantalonii eleganți
În ceea ce privește partea de jos a ținutei, domnii vor purta întotdeauna pantaloni confecționați din același material ca fracul, neapărat în aceeași nuanță cu acesta. Pantalonii purtați la evenimente sofisticate trebuie să aibă talie suficient de înaltă încât aceasta să fie complet acoperită de partea inferioară a vestei.
De asemenea, o ținută White tie trebuie să includă pantaloni rafinați, cu o bandă elegantă de satin de-a lungul piciorului, pe partea exterioară. Aceasta mai poartă și denumirea de vipușcă. Poți purta și pantaloni cu două benzi satinate mai subțiri, dacă preferi acest model.
Orice ai alege, când cumperi pantalonii pentru eveniment, probează-i și asigură-te că lungimea acestora ți se potrivește perfect. Nu dorești să lași șosetele sau gleznele la vedere. În plus, ține cont de faptul că pantalonii nu trebuie să fie prea largi sau prea strâmți pe picior, căci acest lucru ar ruina look-ul total.
Cămașa albă, de cea mai bună calitate
Când vine vorba despre cămașă, nu ai cum să dai greș cu o piesă clasică, de un alb imaculat, cu un guler înalt de tip „wing” (sau „rândunică”), de preferat detașabil. Cămașa trebuie să aibă manșete simple, care să permită folosirea butonilor eleganți, din argint sau alte materiale prețioase. Evită butonii kitschoși sau colorați, păstrând o notă rafinată și luxuriantă.
Experții recomandă ca piesa vestimentară să fie confecționată din bumbac de cea mai bună calitate și să fie dotată cu plastron. Acesta din urmă oferă un plus de prestanță ținutei finale.
Deși pare evident, este important de menționat faptul că o cămașă albă trebuie să fie perfect călcată și apretată, la un eveniment White tie. Chiar și cea mai subtilă cută poate ruina aspectul general al outfitului!
Papionul alb
Piesa de rezistență a ținutei White tie, pe lângă frac, este papionul alb, integrat lângă celelalte elemente în aceeași nuanță. Pe cât posibil, încearcă să asortezi perfect vesta și papionul.
Alege un papion fabricat dintr-un material de cea mai bună calitate, care se poate lega manual. Deși există și multe modele de papion deja legat, cu închizătoare simplă, optează pentru varianta clasică. Aceasta este mult mai elegantă.
Totodată, când cumperi papionul, asigură-te că acesta se potrivește staturii tale și că nu este prea mic sau prea mare, în raport cu dimensiunile capului. În caz contrar, vei obține un efect caraghios, pe care dorești să îl eviți, fără îndoială.
Paltonul elegant
De cele mai multe ori, vei intra în spațiul în care are loc evenimentului dintr-o zonă exterioară. Astfel, dacă nu este primăvară sau vară, vei avea nevoie și de un palton.
Ar fi ideal ca paltonul să aibă o croială elegantă și să fie în aceeași nuanță cu fracul ales. De asemenea, paltonul ar trebui să fie lung, acoperind partea din spate a fracului.
Îl porți purta descheiat, urmând să îl lași la garderobă, imediat după ce intri în local.
Pantofii și ciorapii, elemente extrem de importante
Chiar dacă pot părea elemente secundare, ciorapii și pantofii potriviți unei ținute White tie trebuie să fie pe măsura celorlalte piese. Cu alte cuvinte, ai nevoie de o pereche de pantofi rafinați din piele, negri și lustruiți perfect. Modelul trebuie să fie unul simplu, fără aplicații, imprimeuri sau decupaje.
Completează look-ul cu o pereche de ciorapi negri, eleganți și lungi, din mătase. Asigură-te că aceștia nu alunecă spre glezne și că nu vor dezvălui pielea, atunci când stai pe scaun sau în poziția picior peste picior.
Accesorii opționale
Pe vremuri, domnii purtau foarte multe accesorii atunci când mergeau la baluri sau participau la evenimente impozante.
Dacă dorești, poți purta și tu o pălărie neagră tip joben, un ceas de buzunar, un baston sau mănuși. Aceste accesorii sunt purtate destul de rar în prezent, la evenimente tematice și luxoase, așa că nu sunt obligatorii. Totuși, dacă te atrag, poți alege unul sau două dintre ele.
În schimb, un accesoriu 100% modern pe care îl poți integra în ținuta ta White tie este batista. Aceasta trebuie să fie din mătase sau satin, să aibă un aspect prețios și să fie așezată perfect în buzunarul de la pieptul fracului. Nu uita că batista trebuie să fie și ea albă, la fel ca papionul, cămașa și vesta!
Ce trebuie să includă ținuta White Tie pentru femei
Spre deosebire de regulile pentru domni, cele pentru femei sunt puțin mai permisive în termeni de culori, modele și accesorii. Totuși, și doamnele sunt nevoite să respecte câteva principii de bază.
Rochia impecabilă
Spre deosebire de alt cod vestimentar înrudit, White tie presupune purtarea exclusivă a unei rochii lungi, care acoperă pantofii și care ajunge până la podea. Astfel, rochiile până la genunchi sau până la nivelul gambelor nu respectă dress code-ul, dar nici cele care permit vederea gleznei.
Doamnele pot purta rochii clasice de bal, elegante și vaporoase, din materiale de înaltă calitate. Poți purta aproape orice culoare, atât timp cât aceasta nu este extrem de stridentă.
Dacă vrei să optezi pentru o variantă „cuminte” și sigură, poartă o rochie în tonuri neutre sau închise, precum negru, bleumarin sau crem. Și rochiile în nuanțe de pietre prețioase sunt foarte potrivite. Încearcă un roșu rubiniu sau un verde smarald!
De asemenea, o rochie prea decoltată sau cu tăieturi laterale adânci nu va fi potrivită unui eveniment White tie. De aceea, alege o croială simplă, dreaptă sau lejeră, stând departe de rochiile mult prea mulate.
Pantofii potriviți
Deși lungimea rochiei va permite doar întrezărirea ocazională a pantofilor, nu trebuie să neglijezi acest aspect. Poartă o pereche de pantofi eleganți, cu toc mediu sau înalt, în funcție de preferințele tale.
Orice ai alege, asigură-te că poți rămâne încălțată cu pantofii pe toată durata evenimentului, fără ca mersul să îți fie îngreunat de tocuri sau de modelul incomod.
Dacă nu obișnuiești să porți pantofi cu toc, alege unii cu toc foarte mic, pe care să îi probezi de câteva ori, acasă. Astfel, te vei obișnui cu modelul, iar materialul acestora va deveni mult mai comod.
Nu în ultimul rând, asigură-te că pantofii sunt în stare perfectă: atât baretele și vârfurile, cât și talpa sau flecurile!
Accesoriile
Când o femeie urmează să participe la un eveniment White tie, ea trebuie să ia în calcul și accesoriile. Acestea pot fi mult mai elegante decât în cazul unui dress code mai permisiv.
Șalul
Indiferent dacă rochia lasă umerii goi sau are mâneci, femeile trebuie să aibă cu ele un șal fin, din mătase sau satin, pe care să îl poarte pe umeri.
Acesta poate avea exact aceeași nuanța ca rochia sau o culoare complementară, care să se potrivească de minune cu restul ținutei.
Mănușile
Pe lângă șal, se obișnuiește ca femeile să poarte și mănuși albe, lungi până la coate. Acestea se purtau foarte des în trecut, însă ele se întâlnesc și în prezent, la evenimente de înaltă prestanță.
Poșeta
Orice femeie va dori să poarte cu ea câteva obiecte esențiale, precum un parfum, un pachet cu șervețele și un ruj. Pentru acest lucru, folosește o geantă tip plic, de dimensiuni reduse.
Optează pentru un material care să se potrivească perfect cu rochia și pantofii, nuanța genții fiind și ea la fel de importantă. Evită poșetele prea mari, chiar dacă acestea sunt elegante!
Coafura și machiajul
Tinuta White tie a femeilor nu este completă fără coafură. Dress code-ul impune părul prins, fie sub formă de coc, coadă elegantă sau împletitură delicată.
Machiajul trebuie să fie unul simplu și rafinat, în nuanțe neutre și blânde, care să accentueze trăsăturile chipului, fără a scoate în evidență ochii sau buzele prin culori extrem de stridente.
Așadar, optează pentru un fard de pleoape discret, un fond de ten cu nuanța potrivită tenului și un ruj nude, mat sau sidefat.
În final, fie că vei purta rochie sau frac, asigură-te că fiecare piesă vestimentară pe care o alegi arată impecabil și îți oferă confort sporit pentru toată durata evenimentului. Respectă regulile de mai sus, iar prezența ta va fi apreciată, cu siguranță, atât de gazde, cât și de ceilalți invitați!