BLACK DEALS continuă! Te așteaptă reduceri atractive. Nu ezita să achiziționezi! VEZI MAI MULT


Drumeții montane iarna: Reguli, sfaturi și echipament must-have

Ești pasionat de drumeții și îți dorești să mergi la munte în timpul iernii? Pentru că drumețiile nu sunt la fel de lejere precum o plimbare în parc, ai nevoie de haine și încălțăminte adecvate, în special pentru traseele dificile.

Pe lângă echipamentul potrivit, atunci când mergi în drumeție iarna la munte, trebuie să ții cont de câteva reguli, pentru a te bucura de o experiență unică! Descoperă, din rândurile de mai jos, ce trebuie să conțină echipamentul pentru munte și cum te pregătești pentru o drumeție în zilele de iarnă!

black deals

Dacă mergi iarna la munte într-o drumeție, este esențial să urmezi o serie de reguli, mai ales dacă ești începător. Fie că alegi o drumeție de o zi sau o vacanță mai lungă la munte, trebuie să realizezi pericolele la care te poți expune. Iată de ce trebuie să ții cont:

Începe cu trasee simple

Nu ești experiementat în tainele drumețiilor pe munte? Ideal ar fi să începi cu traseele simple, care nu-ți oferă bătăi de cap. În acest fel, te convingi asupra abilităților tale și decizi dacă poți să treci la trasee mai grele.

În timpul unei drumeții pe munte, vei afla multe lucruri despre tine și îți vei stabili limitele. De pildă, poți afla că nu îți place să mergi prin frig sau că obosești repede. Dacă este prima dată când mergi în drumeție, nu ezita să consulți și hărțile, pentru a afla dacă traseul pe care l-ai ales este recomandat pentru iarnă.

Învață din greșelile altora

Drumețiile pe munte cer să fii informat constant și să înveți din greșelile altora. Dacă ai prieteni care au mers în drumeții în timpul iernii, ține cont de sfaturile lor asupra echipamentului potrivit sau a obiectelor care nu trebuie să-ți lipsească din rucsac.

Mai mult, verifică și site-urile de specialitate, unde se discută despre obiectele must-have pe munte sau despre accidentele care au avut loc aici. În acest fel, vei învăța ce trebuie să eviți când mergi în drumeție și cum să reacționezi în anumite situații.

Informează-te foarte bine

Pentru a evita situațiile neplăcute, atunci când mergi într-o drumeție pe munte, trebuie să cunoști informațiile esențiale. Întreabă cabanierii despre marcajele specifice itinerarului tău și află unde se găsește cel mai apropiat punct salvamont.

Nu omite nici cărțile de specialitate în domeniul montan, de unde poți afla informații utile – de la cele mai răspândite echipamente, până la tehnici de cățărare pe care merită să le cunoști. Vei afla lucruri noi și din clipuri video de pe Internet, care o să te ajute atunci când mergi într-o drumeție.

Alege să mergi cu un ghid

Știi deja să folosești corect echipamentul de alpinism pentru iarnă, însă nu ai experiența necesară pentru drumețiile pe munte? În acest caz, poți alege să mergi cu un ghid, care te poate ajuta să iei cele mai bune decizii în caz de pericol.

Optează pentru un ghid montan autorizat, care știe cum să reacționeze pe munte și cum să-ți salveze viața, la nevoie.

Nu pleca la munte fără echipamentul adecvat anotimpului

Când te gândești la drumețiile de iarnă, echipamentul trebuie să fie primul care îți vine în minte. Pentru confortul și siguranța ta, nu trebuie să pleci la munte fără îmbrăcăminte de iarnă și bocanci pentru drumeție, care îți garantează primul pas către succes.

Articolele vestimentare pe care le folosești pentru drumețiile la munte trebuie să fie rezistente și călduroase. Nu uita nici de accesorii pentru iarnă, menite să-ți ofere un plus de confort. Bagajul pentru munte poate să includă și mănuși, căciulă și șosete călduroase, care să nu favorizeze însă supraîncălzirea.

Trusa medicală minimală nu trebuie să lipsească din rucsac

Din gama obiectelor utile pentru drumețiile la munte face parte trusa medicală minimală, pe care trebuie să știi să o folosești. În caz că te accidentezi, merită să ai la tine o trusă, în care să pui:

  • Soluție dezinfectantă

  • Tifon

  • Comprese sterile

  • Plasturi și leucoplast

  • Mănuși

  • Foarfece

  • Medicamente analgezice și antiinflamatoare

Vrei sa te ocupi de lista bagajului pentru munte? Este extrem de important să treci pe listă hainele corecte, esențiale pentru o drumeție în timpul iernii. Ai în vedere următoarele sfaturi!

Îmbracă-te în straturi

Un echipament de munte corect implică și hainele pe care trebuie să le porți, în straturi. Așadar, nu face greșeala să porți o bluză subțire, peste care să adaugi o geacă groasă! Deși ai fi tentat să alegi o jachetă extrem de călduroasă, pentru a-ți menține confortul, acest articol vestimentar nu este potrivit pentru drumețiile montane. Motivele? Geaca groasă este voluminoasă și destul de grea, așa că va trebui să o cari dacă ți se face cald pe traseu, pentru că nu vei avea spațiu în rucsac.

Totodată, când mergi pe munte, te încălzești rapid și poți să transpiri. Se recomandă, în schimb, hainele în straturi. Poți opta pentru trei sau patru straturi de haine pentru partea superioară a corpului și maximum trei straturi pentru picioare. Spre deosebire de geaca groasă, atunci când ești îmbrăcat în straturi, poți să te îmbraci sau să te dezbraci rapid de unul dintre ele atunci când îți este cald sau frig. Stratul de bază este cel mai important, fiindcă intră în contact cu pielea. Pentru prima bluză, se recomandă un articol din material sintetic sau din lână merinos, care se usucă rapid, spre deosebire de bumbac, care rămâne ud.

Stratul intermediar poate fi reprezentat de o jachetă subțire, rezistentă la vânt sau de o bluză din polar, esențială pentru drumețiile pe munte. Pentru stratul exterior, poți alege o jachetă ușoară dar călduroasă, care asigură o izolare termică optimă. Include toate acestea în piesele must have pentru munte și nu vei da greș!

Legat de pantaloni, ai nevoie de cel mult două straturi, compuse din colanți călduroși și pantaloni softshell, special destinați drumețiilor. Aceste modele au interior din fleece plușat și îți mențin picioarele calde și uscate pe tot parcursul traseului.

Bocancii sunt obligatorii indiferent de anotimp

Încălțămintea rezistentă pentru drumețiile pe munte este la fel de necesară ca hainele groase. Fie că ești în căutarea unor perechi de bocanci de damă sau bocanci pentru bărbați, aceste încălțări sunt obligatorii pentru munte, indiferent de anotimp.

Bocancii rezistenți au rolul de a proteja picioarele și de a menține glezna fixă, în cazul unor mișcări bruște. Mai mult, aceste încălțări special concepute pentru munte au o talpă care oferă aderență maximă pe un teren accidentat, fie că mergi pe pământ, zăpadă sau stâncă. Asigură-te că bocancii pentru munte sunt impermeabili și că au o membrană care previne pătrunderea apei, eliminând umezeala. Iată care sunt câteva dintre modelele potrivite, pentru femei și bărbați:

Și femeile se pot bucura de bocanci comozi și călduroși, pe care să-i adauge pe lista echipamentului pentru drumeții!

Poartă mănuși și căciulă

După alegerea bocancilor pentru drumeție, merită să investești și în accesorii menite să-ți asigure confort. Pentru a preveni degerăturile sau crăparea mâinilor, nu uita să iei în bagaj perechi de mănuși călduroase, pe care să le folosești la munte. La fel de utilă este și căciula, care îți protejează capul și urechile de frig și vânt.

Există și câteva reguli pentru drumețiile montane, de care ar fi bine să ții cont. În caz contrar, poți face greșeli care să te coste atât confortul, cât și siguranța pe munte.

Nu ignora avertizările meteo

Zăpada, vântul puternic și diferențele de temperatură pot duce la condiții dificile pe munte, de aceea trebuie să te informezi cu privire la avertizările meteo. Cu câteva zile înainte de drumeție, urmărește prognoza pentru zona în care mergi iar dacă vremea nu este favorabilă, nu ezita să anulezi călătoria. Descoperă care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în România și alege varianta optimă pentru tine!

Mănâncă și bea lichide suficiente

Într-o drumeție pe munte trebuie să mănânci și să te hidratezi corespunzător, fiindcă vei arde multe calorii dacă mergi prin viscol sau zăpadă.

Ia cu tine apă, esențială pentru un corp sănătos. În funcție de traseu și de orele pe care le petreci pe munte, cantitatea de lichide poate să varieze. În afară de apă, ai nevoie și de mâncare. Pune în rucsac alimente care îți oferă energie, precum batoanele cu proteine, fructele uscate sau ciocolata.

Nu consuma alcool

Într-o drumeție pe munte, nu este indicat să consumi băuturi alcoolice! Acestea dăunează performanțelor fizice și îți influențează concentrarea și coordonarea. Dacă consumi alcool, te vei deshidrata rapid.

Poți să bei apă și ceaiuri, pentru a recupera lichidele consumate în timpul drumeției.

Nu pleca fără ochelari și loțiune solară

Peisajele montane sunt superbe în zilele de iarnă, însă nu uita de ochelarii de soare! Razele soarelui oferă o lumină intensă, care se reflectă în apă și în zăpadă. Din acest motiv, ochelarii de soare te protejează. Pe munte, soarele arde mai puternic decât crezi, așa ca folosește loțiune solară chiar și iarna!

Nu te abate de la traseu

Oricât de stăpân ai fi pe abilitățile tale, nu te abate de la traseu atunci când mergi într-o drumeție pe munte! Fii întotdeauna informat asupra itinerarului pentru a nu te rătăci.

De regulă, se recomandă să călătorești într-un grup de minimum trei persoane, dintre care cel puțin una să cunoască traseul.

Îți place să mergi în drumeții pe munte? Ce conține bagajul tău? Nu uita că escapada la munte este o experiență minunată, care te încarcă pozitiv!

BLACK DEALS continuă! Te așteaptă reduceri atractive. Nu ezita să achiziționezi! VEZI MAI MULT >>>
Abonează-te la newsletter-ul nostru și...Obține 40 lei reducere la prima achiziție!

Acest site utilizează cookie-uri pentru a oferi servicii de calitate. Utilizarea ulterioară a site-ului reprezintă acordul dvs. în legătură cu utilizarea acestora. mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close