În acest articol:
Lista bagajului pentru munte: ce NU trebuie să uiți
Cauți să scapi de rutina urbană și să te relaxezi chiar și pentru câteva zile? O soluție ideală poate fi o ieșire la munte, care te deconectează de grijile de zi cu zi. Atunci când mergi la munte, indiferent dacă alegi o excursie vara sau iarna, ai nevoie de un bagaj complet, care să conțină toate obiectele necesare.
Pe lista bagajului de munte trebuie să se regăsească numeroase obiecte, de la haine și încălțări adecvate anotimpului în care călătorești, până la mâncare, apă, gadget-uri și truse de prim-ajutor. Din acest motiv, merită să investești într-un rucsac de calitate, pe care să-l alegi în funcție de capacitatea de care ai nevoie.
Află care sunt lucrurile necesare pentru drumeții și ce nu trebuie să uiți acasă, din rândurile de mai jos!
- Lista bagajului de munte pentru începători:
- O pelerină de ploaie
- Trusă de prim-ajutor
- Kit montan
- Batoane proteice
- Medicamente
- Articole de îngrijire personală
- Aparatură electronică
- Bagajul de munte iarna:
- Șosete groase
- Haine groase
- Încălțăminte potrivită
- Fular cu încălzire
- Mănuși
- Căciulă
- Cremă pentru degerături
- Bagajul de munte vara:
- Cremă de protecție solară cu factor ridicat
- Ochelarii de soare polarizați
- Crema și soluții anti-țânțari
- Tricouri și maiouri din bumbac
- Bagajul pentru camping:
- Sac de dormit
- Izopren
- Termos sau recipient pentru lichide
- Saci de gunoi
- Brichete
- Veselă de unică folosință
- Lanternă
- Greșeli de evitat când pregătești bagajul:
- Nu lua cu tine articole vestimentare incomode
- Nu folosi încălțăminte cu toc sau platformă
- Lasă acasă obiectele de valoare
- Evită mâncarea cu mirosuri grele și puternice
Lista bagajului de munte pentru începători:
Dacă ești începător în tainele excursiilor pe munte, probabil te întrebi ce trebuie să îmi iau în bagaj, astfel încât să nu-mi lipsească nimic? Ei bine, vacanța la munte presupune un bagaj mai consistent, în care să pui atât articole vestimentare, cât și obiecte utile pentru o drumeție. Iată care sunt lucrurile esențiale într-o vacanță la munte:
O pelerină de ploaie
În afară de hainele și de încălțămintea potrivite pentru anotimpul în care călătorești, nu-ți prinde rău să iei cu tine o pelerină de ploaie. Acest accesoriu util te ajută atunci când începe ploaia și te ia prin surprindere.
Este recomandată o pelerină de ploaie din poliester de tip poncho, un model care permite nu doar acoperirea corpului, ci și a rucsacului. Acest tip de pelerină este ideal pentru trekking.
Trusă de prim-ajutor
Pentru o urcare pe munte este recomandat să ai la tine și o trusă de prim-ajutor. Deși te gândești că nu se poate întâmpla nimic, drumeția pe munte poate să devină periculoasă.
Pentru a fii în siguranță, include în trusa de prim-ajutor comprese, apă oxigenată, plasturi, dezinfectat și foarfecă.
Kit montan
Vrei să te bucuri de o drumeție adevărată și sigură? Nu omite să iei cu tine și un kit montan util în orice situație. Acesta poate să conțină o lanternă LED, un briceag multifuncțional, o funie și gadgeturi utile.
Batoane proteice
Te întrebi ce mâncare iei cu tine pe munte? Poți lua batoane proteice și băuturi energizante, care oferă sațietate, mențin energia și sunt extrem de hrănitoare.
Din categoria alimentelor uscate, poți lua în rucsac alune, stafide sau nuci, potrivite pentru o drumeție pe munte.
Medicamente
Pentru o escapadă la munte, merită să pui în rucsac și medicamente. Nu știi când poți avea o migrenă sau te lovești ușor și ai nevoie de pastile care să-ți vină în ajutor.
Adaugă în rucsacul pentru munte medicamente care să îndepărteze stările de greață, durerile de picioare sau migrenele.
Articole de îngrijire personală
Setul de îngrijire personală trebuie să conțină următoarele obiecte, în format de călătorie:
-
Pastă și periuță de dinți
-
Gel de curățare
-
Gel de duș
-
Creme hidratante
-
Cremă cu factor de protecție solară
Aparatură electronică
Poți să adaugi în bagajul pentru munte și aparatură electronică esențială, precum:
-
Căști
-
Telefon, laptop sau tabletă
-
Aparat foto
-
Baterie externă
Bagajul de munte iarna:

Călătorești iarna la munte? Atunci ai nevoie de hainele adecvate, care să-ți ofere confort termic. De aceea, merită să știi ce trebuie să conțină un echipament de trekking. Iată câteva exemple utile:
Șosete groase
Atât șosetele de damă, cât și cele pentru bărbați, trebuie să fie groase, mai ales dacă mergi iarna la munte. Alege șosete moi și călduroase, cu ajutorul cărora să faci față frigului și care să-ți ofere confort.
Haine groase
Din gama de haine groase de care ai nevoie pentru o vacanță la munte trebuie să facă parte bluzele călduroase, pe care să le porți pe sub geacă impermeabilă. Optează pentru o geacă în mărimea potrivită, astfel încât să porți și straturi interioare de haine.
La fel de importanți sunt și pantalonii adecvați, care să fie comozi, impermeabili și adecvați pentru munte pe timp de iarnă.
Încălțăminte potrivită
Cauți încălțăminte pentru munte? Aceasta trebuie să-ți ofere stabilitate și confort, pentru a preveni accidentările când mergi pe teren denivelat sau abrupt.
Încălțămintea pentru munte trebuie să fie de calitate, pentru a avea picioarele uscate tot timpul. Alege modele din materiale impermeabile, precum bocancii, care să te protejeze de lovituri și umezeală.
Fular cu încălzire
Un accesoriu perfect pentru vacanța la munte este fularul cu încălzire, care îți protejează gâtul de vânt și temperaturi scăzute.
Găsești zeci de modele din care poți să alegi, astfel încât să se asorteze perfect cu echipamentul de munte.
Mănuși
Fiindcă extremitățile trebuie protejate îndeosebi în sezonul rece, ia cu tine și o pereche de mănuși! Le poți alege pe cele care te protejează de vânt și îți țin întotdeauna de cald, în funcție de nuanța și materialul preferat.
Căciulă
Și protecția capului este vitală atunci când mergi într-o drumeție pe munte. Alege o căciulă sau o cagulă care să-ți acopere fața și gâtul. Acest articol te protejează excelent atunci când temperaturile scad.
Cremă pentru degerături
Nu în ultimul rând, include în gama de produse și crema pentru degerături. Aceasta te protejează de efectul nociv al vântului puternic sau al frigului.
Pe lângă crema pentru degerături, poți să cumperi și o cremă pentru mâini care să conțină unt de cacao, glicerină și uleiuri, esențiale pentru hidratarea intensă a pielii mâinilor.
Bagajul de munte vara:

Vara la munte, vei descoperi temperaturi mai ridicate, așa că bagajul se poate reduce considerabil. Totuși, există articole pe care merită să le folosești, începând cu haine și încălțăminte sport, până la ochelari de soare și creme cu factor de protecție solară. Nu uita să iei în bagaj:
Cremă de protecție solară cu factor ridicat
Pentru că mergi la munte în sezonul cald, nu omite să adaugi pe lista de obiecte esențiale crema de protecție solară cu factor ridicat, care te protejează de razele nocive ale soarelui și împiedică apariția arsurilor.
Ochelarii de soare polarizați
Ochelarii de soare polarizați vor bloca razele care se reflectă de pe suprafețele plane. Acest tip de lentilă filtrează razele de soare și este destinată în special celor care petrec timp în aer liber.
La multe, reflexia razelor de soare este intensificată de zăpadă, așa că merită să iei cu tine ochelarii de soare polarizați.
Crema și soluții anti-țânțari
Vrei să ții țânțarii la distanță în drumeția pe munte? Folosește creme și soluții anti-țânțarii, care să țină insectele la distanță! Aplică-le periodic pe mâini și picioare, pentru a te feri de înțepături.
Tricouri și maiouri din bumbac
Hainele pentru vară pe munte pot fi mai lejere în comparație cu cele pentru sezonul rece. Evită articolele groase și mulate și poartă îmbrăcăminte special concepută pentru munte, precum tricourile și maieurile din bumbac.
Bagajul pentru camping:
Dacă vrei să-ți petreci serile în cort, găsești numeroase locuri de vizitat în România. În acest caz, bagajul pentru camping trebuie să conțină și următoarele obiecte:
Sac de dormit
Pentru un somn odihnitor în cort, ai nevoie de un sac de dormit. Există numeroase modele, în funcție de dimensiuni, design sau umplutură, pe care să le alegi în funcție de necesitate.
Poți să optezi pentru saci de dormit umpluți cu puf, care sunt moi, călduroși și confortabili sau pentru modele cu umplutură sintetică. Aceștia se usucă repede și țin de cald, chiar dacă se udă.
Izopren
Izoprenul se poate rula, așa că este excelent pentru camping. Cu cât grosimea unui izopren este mai mare, cu atât mai bine. Vei găsi modele cu grosime de aproximativ 18 mm, potrivite pentru camping.
În comparație cu saltelele, izoprenul aduce numeroase avantaje – este mai ușor, mai accesibil din punctul de vedere al prețului și poate fi folosit și în afara cortului, pe iarbă. Mai mult, izoprenul se usucă mai repede decât o saltea.
Termos sau recipient pentru lichide
Pentru a păstra băuturile calde, ai nevoie și de un termos sau de un recipient în care să ții lichidele, pe care să le ai mereu la îndemână atunci când îți este sete.
Saci de gunoi
Pentru că nu trebuie să arunci obiectele de care nu mai ai nevoie la întâmplare, pune în bagaj și saci de gunoi. Aceștia te ajută să depozitezi resturile alimentare, pe care să le arunci atunci când ai ocazia, într-un loc special amenajat.
Brichete
Dacă vrei să aprinzi un foc, din categoria accesorii trebuie să facă parte și brichetele sau chibriturile, esențiale pentru vacanța pe munte.
Veselă de unică folosință
Pentru a scăpa de grija tacâmurilor obișnuite, la munte este potrivită vesela și tacâmurile de unică folosință. Acestea se pot folosi rapid pentru a lua masa și le poți arunca ușor la coșul de gunoi.
Lanternă
Lanternă este utilă pentru timpul nopții, atunci când trebuie să cercetezi locul sau să vezi pe unde mergi la munte. Ia-o cu tine în bagaj!
Greșeli de evitat când pregătești bagajul:
Vrei să te bucuri de un concediu relaxant la munte? Indiferent unde mergi la camping în România, trebuie să eviți anumite greșeli atunci când îți pregătești bagajul:
Nu lua cu tine articole vestimentare incomode
Vacanța la munte presupune relaxare, așa că trebuie să eviți obiectele vestimentare incomode și nepotrivite pentru acest cadru. Astfel, lasă acasă hainele extrem de mulate sau scurte, precum rochiile sau jeanșii care îți pot irita pielea într-o urcare pe munte.
În schimb, poți alege îmbrăcăminte special concepută pentru munte, precum articolele din bumbac.
Nu folosi încălțăminte cu toc sau platformă
Nici încălțămintea cu toc sau cu platformă nu are ce să caute într-o drumeție pe munte. În această vacanță ai nevoie de confort și de pantofi comozi și călduroși, precum bocancii, ghetele pentru trekking, pantofii sport sau cizmele.
Lasă acasă obiectele de valoare
În final, în bagajul pentru munte nu trebuie să iei cu tine obiecte de valoare. Evită să transporți cele mai scumpe bijuterii sau accesorii, fiindcă le poți pierde ușor. Desigur, vei avea nevoie de bani și de documente, în funcție de destinația în care mergi și de metoda de transport pe care o alegi.
Evită mâncarea cu mirosuri grele și puternice
Pentru a nu atrage animalele sălbatice, evită mâncărurile cu mirosuri puternice și grele, care le pot ademeni, mai ales când stai la cort. În plus, evită alimentele perisabile și îndreaptă-ți atenția către conserve sau batoane proteice.
Ține cont de aceste sugestii utile și te poți bucura de o vacanță de neuitat la munte!