În acest articol:
Pantofii de trekking – ce alegem? Ghid pentru începători
Trekking-ul înseamnă drumeții pe terenuri dificile, motiv pentru care încălțămintea destinată nu poate fi aleasă la întâmplare, aceasta trebuie să asigure stabilitate și confort. Vă spunem noi ce fel de pantofi de trekking să alegeți, astfel încât să vă puteți bucura mult timp de excursiile montane – chiar și în cele mai exigente condiții.
O încălțăminte de trekking bună ar trebui să vă protejeze picioarele nu numai de condițiile meteorologice schimbătoare, ci și de răni. Ce modele de pantofi pentru trekking vor fi cele mai bune?
Cum se aleg pantofii pentru trekking?
Dacă începeți aventura cu această formă de activitate, atunci trebuie să țineți minte o regulă simplă: nu alegeți mărimea ghetelor de trekking în funcție de mărimea pantofilor pe care îi purtați în fiecare zi. Cum alegem mărimea pantofilor pentru trekking? Aceștia ar trebui să fie puțin mai largi – în primul rând, pentru că de obicei sunt purtați cu șosete groase, în al doilea rând – un efort fizic mai mare determină picioarele să se umfle. Pantofii prea strâmți sunt ultimul lucru pe care ți-ar plăcea să porți la o plimbare lungă în condiții dificile.
Cel mai important element în achiziționarea încălțămintei pentru trekking este tălpicul acesteia. La lungimea acesteia trebuie să adăugăm un plus de spațiu pentru picioare, și anume 1-1,5 cm.
Ghete de trekking pentru vară și pentru iarnă
Materialul din care încălțămintea este confecționată trebuie ales în funcție de perioada anului în care aceasta va fi purtată. Pentru lunile calde și în locuri unde vremea este previzibilă, alegeți pantofi de trekking din piele. Aceștia asigură o bună ventilație și nu permit transpirația excesivă a piciorului. Avantajul lor este că sunt rezistenți (în special cei din piele naturală) și ușor de curățat. Cu toate acestea, este mai bine să evitați chiar și cele mai mici bălți – nu sunt impermeabili.
Toamna și iarna, pentru vremea variabilă și ploioasă, asigurați-vă că vă pregătiți cu ghete de trekking cu membrană. Membrana este un strat suplimentar impermeabil care acoperă suprafața superioară a încălțămintei. Aceasta va împiedica pătrunderea apei în interiorul pantofului, oferind în același timp o bună ventilație a aerului și eliminarea necesară a umidității.
Atunci când vă decideți să cumpărați încălțăminte cu membrană, nu uitați de întreținerea corespunzătoare a acesteia – mai jos veți găsi produse care păstrează proprietățile impermeabile ale încălțămintei pentru ani de zile.
Citește și articolul: Ghete de trekking pentru iarnă – ce model să alegi?
Ghete de trekking – scurte sau lungi?
Căutând bocanci pentru trekking, aveți la dispoziție pantofi cu carâmb scurt, care nu acoperă gleznele și ghete cu carâmb înalt, peste glezne. Alegeți încălțămintea în funcție de dificultatea traseului pe care urmează să îl faceți. Pantofii de trekking cu carâmb înalt – pe lângă faptul că furnizează un plus de căldură, oferă și o stabilitate mai mare gleznelor. Aceștia sunt, prin urmare, esențiali pentru suprafețe inegale (cu urcușuri și coborâri abrupte), suprafețele umede sau cele acoperite cu zăpadă, pe care se alunecă ușor. Optați pentru încălțămintea cu carâmbul scurt în cazul zonelor plate și mai sigure. Este, de asemenea, o alegere mai bună vara – oferă o ventilație mai bună a piciorului.
Cum se leagă pantofii pentru trekking?
Deși poate părea banal, legarea pantofilor de drumeții este extrem de importantă pentru confortul și siguranța pe traseele montane – nu numai pentru că este ușor să ne împiedicăm de șireturile dezlegate. Majoritatea modelelor peste gleznă sunt echipate cu cârlige metalice, în care se pot prinde șireturile. Acestea trebuie să fie bine întinse pentru a stabiliza glezna și pentru a vă ajuta să evitați rănile. Gradul de strângere al șireturilor în încălțămintea de trekking poate fi ajustat în funcție de dificultatea zonei:
- dacă pe traseul vostru se află și o pantă, asigurați-vă că strângeți mai tare șireturile în partea inferioară a pantofului;
- atunci când coborâți, strângeți și partea superioară – vă va asigura o stabilitate mai mare.
Știai că…
Pentru suprafețele abrupte, recomandăm pantofii ai căror șireturi încep aproape de baza degetelor – vor stabiliza întreg piciorul. Pantofii de trekking vă strâng la degete? Scoateți șireturile din primele găuri (din partea degetelor), apoi introduceți-le începând cu rândul doi al găurilor.
Știți deja cum să alegeți mărimea, înălțimea și materialul ghetelor de trekking și cum să le legați. Astfel încât puteți merge la cumpărături și apoi să plecați într-o drumeție la munte! Pe epantofi puteți găsi sute de ghete de trekking, în care puteți parcurge confortabil și în siguranță orice traseu. Nu vă puteți decide asupra unui anumit model sau aveți îndoieli cu privire la mărimi? La epantofi.ro, beneficiați de o politică de returnare de până la 30 de zile – fără consecințe.
Citește și articolul: Șosetele de trekking potrivite pentru ghetele de munte
Textul original al articolului a fost tradus și adaptat în funcție de cerințele blogului epantofi.ro.